perjantai 18. huhtikuuta 2014

Pitkäperjantai - pitkä perjantai

On se jännää, miten suhtautuminen kaikkeen ympärillä tapahtuvaan muuttuu elämäntilanteen mukaan. Nuorempana tuli odotettua kaikenlaisia juhlapyhiä. Vierailtiin kavereiden tai sukulaisten luona, tai sitten järjestettiin kotiin juhlia. Mukavaa yhdessä oloa. Hyvää ruokaa, seurustelua, joskus vähän väittelyäkin, silloin tällöin ilta saattoi mennä lauluksikin. Aina löytyi porukasta kaksi tai kolme soittotaitoista ja muut lauloivat minkä osasivat. Eikä käy kieltäminen, välillä nautittiin ruokajuomana jotain muutakin kuin maitoa. Se oli sitä surutonta nuoruusaikaa, ja Niinistö kansanedustaja vain. Nykyään on hieman toisin. Ensinnäkin ei oikein jaksa innostua mistään juhlasta. Minusta olisi ihan paras, kun pitkät pyhät vain menisivät nopeasti ohi. Nimittäin pyhien jälkeen tulee taas Äiskälle avustaja ja koittaa huilihetki. Ja muutenkin, Äiskän sairastumisen jälkeen nuo kutsutkin ovat aika paljon vähentyneet, ja vaikkeivät olisikaan, niin oma hankaluutensa on siinä lähtemisessä. Toispuoleisesti halvaantuneen afaatikon kanssa lähteminen on ihan oma juttunsa. 

Tänään on kuitenkin ollut oikein mukava pitkäperjantai. Vanhin poika tuli 6-vuotiaan tyttärensä kanssa pääsiäisen viettoon. Toimintaa ja tarinaa onkin sitten riittänyt koko päiväksi. Kyllä on mukavaa olla isoisä, tai ukko, niin kuin meillä Etelä-Karjalassa sanottiin. Ja erityisesti Äiskästä säteilee iso ilo, kun hän katselee ensimmäisen lapsenlapsensa touhuja. Ja touhuaa itse mukana sen minkä pystyy. Pääsiäiseen liittyy kaikenlaisia syötäviä juttuja - onhan se paaston päättymisen aikaa. On pääsiäismunia, suklaapupuja, suklaatipuja jne. Onneksi ei kaupoissa vielä myydä suklaamarsuja, vaikka marsun jo pääsiäiskortissa bongasinkin. Meillä ei ollut tänään ruokalistalla lammasta, vaan 

Suklaapupu

1 jänis (en tiedä, antoiko kollega kokonaisen jäniksen, mutta lihat painoivat 1,5 kg) paloiteltuna
1,5 dl oliiviöljyä
1 kuorittu ja murskattu valkosipulin kynsi
2 kpl keskikokoisia sipuleita
2 sellerin vartta silputtuna
1 porkkana, kuorittuna ja viipaloituna
1/2 tl jauhettua neilikkaa
1/2 tl kardemummaa
1/2 tl cayennepippuria
1,5 dl portviiniä
150 g morcillo-makkaraa (Tapolan musta makkara on eräs morcillon variaatio)
60 g tummaa leivontasuklaata
3/4 dl vehnäjauhoja
1 l lihalientä
1/2 rkl karkeaa suolaa
1 1/2 rkl tuoretta silputtua timjamia

Paloittele jänis. Kuumenna öljy pannulla ja paista lihoja noin kaksikymmentä minuuttia. Kääntele välillä ja lopuksi siirrä lihat sivuun odottamaan. Älä poista öljyä pannulta, vain lihat. Kuullota öljyssä silputtuja sipuleita ja valkosipulia kymmenisen minuuttia. Lisää pannulle selleri, porkkana, neilikka, kardemumma ja cayenne. Lisää myös portviini. Hauduta niin kuan kunnes viini on haihtunut pannulta. Palastele makkara joukkoon ja hauduttele hetkinen. Lisää suklaa ja hämmentele kunnes suklaa on sulanut, ripottele jauhot joukkoon ja kuumenna koko ajan sekoitellen vielä minuutin verran. Lisää noin puoli litraa lihalientä ja suola. Anna kiehahtaa. Vähennä lämpöä ja hauduta 25 minuuttia silloin tällöin sekoittaen. Jos seos alkaa muuttua liian kiinteäksi, lisää lihalientä. Lisää lihapalat. Jos käytät kokonaista eläintä, niin lisää tässä vaiheessa myös maksa, munuaiset ja sydän pannulle - paloiteltuina. Keitä mahdollisimman pienellä teholla tunti ja 15 minuuttia. Sekoittele silloin tällöin ja lisää tarpeen vaatiessa lihalientä tai vettä. Kun kastike alkaa keittämisen loppupuolella sakeuta sopivasti, tarjoile se pastan kera. Ennen pöytään nostamista ripottele pinnalle timjamisilppu. Ei se maussa isommin tunnu, mutta on nätimmän näköinen!



Hyvää äänin 6 - 0! Äiskän asteikolla meni toisen luokan ruuaksi. Äiskä itsekin yllättyi. Juniori totesi, että tee iskä ihmeessä joskus toistekin. Ja kaverinsa, parikymppinen nuorimies, pyysi reseptiä! Kiitos Robert jäniksestä.


18 kommenttia:

  1. Kahmalokaupalla respektii teille jokaikiselle omaishoitajalle ja itkunvitkut vielä kaupan päälle. Inhimillinen tekijä ohjelmana on useimmiten mahtava ja erityisesti tänä pitkeperjantaina se oli sitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin katsoin eilen ohjelman, ja vieräytin pari kyyneltäkin siinä sivussa. Asiaa puhuitte kaikki. Omaishoitajien jaksamisesta kannattaisi todellakin pitää huolta - jos te lyötte hanskat tiskiin, se tulee yhteiskunnalle paljon kalliimmaksi. Hyvä, että sanoit suorat sanat, ja vähän provosoitkin. Pidä vaan asiaa esillä täälläkin, ja miksei muillakin foorumeilla! Ja jos tarvit kiireisesti sijaishoitajaa, niin pirauta!

      Poista
    2. Kiitos sivustatuesta tuijas.

      Poista
  2. Nyt Iskä, Niina ja Minna, perkele, tulee isoa peukkua, vielä on arvossaan ihmisyys ja inhimillisyys, suomalainen nainen ja mies, syvä kumarrus Teille, siitäkin huolimatta,että omassa kaskessanikin on kantoja. Lukijakunnalle tiedoksi, että jos satuitte katsomaan ohjelmaa, Inhimillinen tekijä, siitä ilmenee asian ydin. Tulee uusintana sunnuntaina ja Yle areenastakin saa tiirailtua. Toivottavasti tästä nyt ei kukaan pahoita mieltänsä, mutta yhteiskunnalle omaishoitajuus on enenpikin kuin lahja. Meni muuten ruokapuolen ohi.
    Kyllä jösse jänis on saanut arvoisensa kohtelun.
    Jatketaan pääsiäisen viettoa valoisalla mielellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvää pääsiäisen jatkoa sinne rajallekin. Huomenna palataan normaaliin ja kokkaillaan oluessa haudutettua ankkaa.

      Poista
  3. Täältäkin sylin täydeltä voimia ja terveisiä niin omaishoitajalle kuin hoidettavallekin! Katsoin juuri Inhimillisen tekijän ja allekirjoitan jokaisen siinä esiin tulleen ajatuksen. Olin itsekin mieheni omaishoitaja ennen hänen menehtymistään syöpään.

    Suklaapupu vaikuttaa kiinnostavalta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Pupu on aina pupu, suklaalla tai ilman.

      Poista
  4. Ihan huikeeta sekä hartaudella valmistettu pupu että Inhimillinen tekijä, joka sattuneesta syystä jäi osittain katsomatta. Katson kokonaan Areenassa heti kun tilaisuus tulee. Hatunnosto ei riitä eikä respekti.. en tiedä mitä sanoisin... se mitä systerin kanssa katsottiin ja kuunneltiin oli meille arvokasta ja itku pääsi. Ihminen muuttuu vuosien myötä, mutta nyt on toivottava, että älä Iskä muutu!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On areenassa ja sunnuntaina tulee 17.10 uusintana.

      Poista
  5. Kiitos hyvästä tv-ohjelmasta! Olet mahtava mies! Voimia Sinulle !

    VastaaPoista
  6. Helena 20.4.2014
    Katsoin Inhimillinen tekijä ohjelman. Liippasi niin läheltä. Välillä arjessa on tunne että seuraan tavallaan sivusta omaa elämääni. Mutta luotan siihen, että kaikesta selvitään ja kyllä kaikki lopulta järjestyy.
    Eletään päivä kerrallaan, huomenna voi olla paremmin tai huonommin, sen näkee sitten. Aurinkoa ja voimia koko perheelle. t. Kokeileva kokkaaja joka hämmentelee keitoksiaan IT-alalla ja napsimalla ruoka vinkkejä :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinhän se on, kuten Ljuva sanot. Huomista on turha ryhtyä kovin paljoa optimoimaan, kun elämä on kuitenkin nyt.

      Poista
  7. Ei onnistuisi meikäläiseltä Pääsiäispupun valmistaminen, ehei!
    Oletkin saanut harjoitella jo kahdeksan vuotta; kauankos ne keittiömestarien opinnot kestävät?
    Harva maija tai matti meikäläinen vaan saa keneltäkään lahjaksi jänistä...

    Katsoin juuri Areenasta Inhimillisen tekijän.Voimia omaishoitajana olemiseen!

    hiiri

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En minäkään sitä jänistä lahjaksi saanut. Annoin työkaverille lahjaksi uudet moottoripyöräilijän nahkahousut. Kaveri tykkäsi, että pyytämäni pullakahvit eivät ole riittävästi ja toi tuon jäniksen.

      Poista
  8. Lämmin kiitos esiintymisestäsi TV:ssä, sattui omaan elämäntilanteeseen sillä erolla, että läheiseni sairaudesta voi parantua vaikka tällä hetkellä elämä on pimeääkin pimeämpää. Voimia sinulle, ihailen jaksamistasi ja huumorintajuasia suunnattomasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä täytyy näyttää lapsille. Iskällä on huumorintajua! :)

      Poista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.