maanantai 21. huhtikuuta 2014

Ohi on

Pääsiäinen alkaa olla lopuillaan. Itse asiassa harvinaisen mukava pidennetty viikonloppu. Ei ollut isoja kärsimysnäytelmiä, eikä muutenkaan isommin pääsiäisen henkeä tavoiteltu tai merkitystä pohdiskeltu. Oltiin vain koko perheen voimin yhdessä. Ei suureen juhlan henkeen muuta tarvitse, kuin kahdeksan läheistä ihmistä pöydän ympärille. Siitä se tunnelma ja hyvä olo syntyy. Koko pääsiäisenä emme syöneet perinteisiä pääsiäisruokia muuta kuin mämmiä. Sinänsä ihmettelen vuodesta toiseen tuota perinteistä lammasta. Ei se meillä Etelä-Karjalassa ainakaan mitenkään hirmuisen perinteinen ollut. Muistan ensimmäisiä kertoja törmänneeni pääsiäislampaaseen vasta 80-luvun puolivälissä. Mutta näinhän ne perinteet syntyvätkin.

Lauantaina söimme oluessa haudutettua ankkaa. Oli sellainen peruseväs, ettei vaadi erityistä tarinaa. Ja kaiken lisäksi kokonaisen ankan paloittelu on sen verran vaativa toimenpide, että vaatii ainakin minulta vielä harjoittelua. Sunnuntaina sen sijaan ruokalistalla oli

Cotechino-makkaraa ja linssejä

500 g cotechinoa
loraus oliiviöljyä
1 pieni sipuli
1 laakerinlehti
2 valkosipulin kynttä
300 g linssejä
3 runsasta ruokalusikallista tomaattimurskaa
5 dl kasvislientä
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria

Liota linssejä runsaassa kylmässä vedessä 12 tuntia.

Kypsennä cotechino vedessä ohjeen mukaan. Minun käyttämäni vaativat 15 minuutin keittämisen. Raakamakkarana ostettuna kaksi tuntia on hyvä aika.

Silppua sipuli. Kuumenna kattilassa keskiteholla loraus oliiviöljyä. Kuullota siinä sipulisilppu ja silputut valkosipulin kynnet. Älä kuitenkaan ruskista. Lisää valutetut linssit. Kuumenna minuutin verran hämmennellen. Lisää tomaattimurska. Ei haittaa, vaikka heität mukaan muutaman oikeankin tomaatin. Sekoita ja lisää pari kolme desiä kasvislientä. Keitä 20-30 minuuttia aina välillä hämmentäen eli niin kauan kunnes linssit ovat pehmeitä, mutteivät hajoa. Tarpeen mukaan lisää kasvislientä. Lopuksi lisää suola ja pippuri. On tärkeää, että suola lisätään vasta tässä vaiheessa. Jos se lisätään heti alussa, linssit jäävät koviksi.

Tässä vaiheessa linssien pitäisi olla valmiita ja makkara kiehunut kypsäksi. Poista makkarasta kuori ja leikkaa se noin tuumaa paksuiksi viipaleiksi. Asettele mielesi mukaan lämmitetyille lautasille siivu tai kaksi makkaraa ja annos linssejä. Tarjoile.


Ennakoin tilanteen ja tein myös makaronilaatikkoa siltä varalta, ettei pääruoka maistu kaikille.

Linssit hyvää äänin 7 - 1. Äiskän asteikolla meni viidennen luokan ruuaksi. Vanhimman pojan 6-vuotias tytär tykkäsi hurjasti. Cotechino jakoi mielipiteet äänin 4 - 4. Äiskän asteikolla edelleen viidenteen luokkaan. Liputan tämän vanhan italialaisen herkun puolesta varauksetta. Linssit ilman makkaraa sattuvat myös kasvisruokavaliota noudattavan lautaselle ihan sellaisinaan.


Cotechino ja muutkin raakamakkarat ovat melkoisen hankalasti saatavia herkkuja täällä susirajalla, mutta onneksi meitä lähellä olevaan Pilkon Cittariin kauppa-kaupassa-tyylisen Juustopisteen, jonka tuotevalikoimaan kuuluu myös erikoismakkaroita ja lihajalosteita. Sieltä satuin löytämään tuon cotechinon. Sain myös paljon hyviä neuvoja makkaran valmistamisesta. Hienoa, että myös täällä syrjäseudun pikkukaupungeissa löytyy yrittäjiä, jotka edistävät suomalaista ruokakulttuuria.Harvinaisia herkkuja susirajalla!

Yleensä minä vältän tällaisia mainoksen kaltaisia postauksia, mutta kun tuo Mustajuuri jo toi asian esille, niin menköön nyt tämän kerran - ilman oman hyödyn tavoittelua.

4 kommenttia:

 1. Mietin itsekin pitkään tuota mainoksen kaltaista postausta, mutta kun olin aikani maistellut heidän tuotteitaan päätin, että postaan pienen jutun heistä.

  Törmäsin vasta blogiisi ja pikaisella vilkaisulla tämä menee kyllä seurantaan.

  Mukavaa kesänodotusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei. Olen seurannut blogiasi aiemminkin ajoittain, mutta ruoka se miehen tiellä pitää, ja naisen. Seuraan ja samaistun. Kiitos myös runoista.

   Poista
  2. ...tuosta em kommentista jäi välistä se tv-ohjelma, joka vaikutti, jonka jälkeen piti tulla se ruoka tiellä pitää. Kliseet ovat totuuksia.

   Poista
  3. Hyvä ruoka, parempi mieli. Pitää paikkansa, mutta annostelussa on oltava varovainen.

   Poista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.