sunnuntai 30. maaliskuuta 2014

Leipä loppu

Ilta on jo myöhäinen, joten alkutarinakin tavanomaista lyhyempi.

Sunnuntaipäivä. Jääkaappi täynnä ruokaa, ei hätää. Tai sitten kuitenkin. Leipä on loppu. Käytännössä alkavat rahatkin olla loppu. Tilipäivä vasta huomenna. No, eihän siinä mitään. Jääkaapissa on hiivaa ja kaapissa jauhoja. Ei muuta kuin leivän tekoon.

Naanleipä

1 tl sokeria
1 tl tuoretta hiivaa
1,5 dl lämmintä vettä
3 dl vehnäjauhoja
1 rkl gheetä eli kirkastettua voita
1 tl suolaa
50 voita
(1 tl unikonsiemeniä)

Ghee

Ota köntti voita, keitä sitä kymmenisen minuuttia. Kuori kuoha pinnalta ja anna seisoa toiset kymmenisen minuuttia. Kaada varovasti  kirkas voi toiseen astiaan. Varo kaatamasta pohjalle jäävää heraa. Käytetään monissa intialaisissa ruuissa. Hyvänä ominaisuutena on myös, että ei ihmeemmin räisky paistettaessa.

No niin, ja takaisin leipään. Sekoita sokeria ja hiivaa vaikkapa haarukalla kulhossa kunnes hiiva muuttuu nestemäiseksi. Lisää lämmin vesi. Sekoita ja anna herätä lämpimässä kymmenkunta minuuttia. Mittaa jauhot kulhoon, lisää joukkoon suola ja kirkastettu voi. Sekoita lopuksi vesihiivaseos joukkoon. Jos tuntuu jäävän liian kuivaksi, lisää varovasti vähän lämmintä vettä. Varovasti tarkoittaa vähän! Vaivaa viitisen minuuttia taikinaa eli niin kauan, että siitä tulee sellainen pehmeän kimmoisa. Peitä liinalla ja pane kulhon lämpimään kohoamaan puoleksitoista tunniksi tai niin pitkäksi aikaa, että taikina kohoaa kooltaan kaksinkertaiseksi. 

Kun taikina on kohonnut, ota ja kumoa se jauhotetulle alustalle. Vaivaa taikinaa pari minuuttia, aina välillä kaksinkerroin kääntäen. Lopuksi leikkaa 6 - 8 osaan. Pyörittele palleroita ja taputtele pallerot littanoiksi. Paista 225 asteisessa uunissa 10 minuuttia. Käännä välillä. Kun leivät ovat paistuneet, ota ne uunista ja voitele sulalla voilla. (Tässä kohtaa ohje neuvoi vielä ripottelemaan pinnalle unikonsiemeniä, mutta minä oli antanut omani tarpeettomana Pikku-Myylle!) Tarjoile.


Tosi hyviähän niistä tuli, mutta väärän muotoisia. Piti tulla littania, mutta vaikka kuinka tarkkaan tein ohjeen mukaan, niin tuli tuommoisia pikkusämpylöitä! No ensi kerralla paremmalla tuurilla.

4 kommenttia:

  1. Mikä idea siinä on sen kirkastetun voin kanssa? Miksi ei voi käyttää tavallista sulatettua voita?

    VastaaPoista
  2. Voi käyttää tavallista voita. Intiassa voi vaan aina kirkastetaan eli siitä poistetaan kiinteät aineet (hera) ja vesi. Tästä syystä se ei roisku paistettaessa. Kirkastettua voita voidaan käyttää samalla tavalla kuin tavallista voita. Kun kirkastetulla voilla sivellään naan leivät niin tulos on "öljyisempi" eikä pintaan jää voin hera-aineita. Tulos on ehkä hitusen kauniimpi, mutta saman asian ajaa tavallinen voi. Olen kokeillut kun ei ole ollut valmiina gheetä.

    VastaaPoista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.