lauantai 22. maaliskuuta 2014

Lääkärissä kuultua

Alkaa olla puolisen vuotta syksyisestä sairaalasta pääsystä. Onneksi ei näin tiukkoja tauteja ole ihan joka vuosi. Nyt on ensimmäinen viikko ilman lääkkeitä takana. Kolmisen viikkoa sitten kävin istumassa tunnin lasikopissa. Puhaltelin erilaisia sarjoja putkeen, ja hoitaja diagnosoi näyttöpäätteeltä kopin ulkopuolella. Seuraavaksi sitten keuhkoröntgeniin ja lääkärin juttusille. Verikokeet oli otettu jo aiemmin. Lääkärissä kuultua: Tulehdusarvot kohdillaan eli niiltä osin terve. Röntgenkuvat oikein hyvät, keuhkot parantuneet mallikkaasti. Keuhkoputket avoimet, ilma kulkee. Keuhkojen tilavuus reilusti yli viitearvon. Keuhkokudos toimii vain 65 prosenttisesti. Joko 36 vuoden tupakoinnin aiheuttama keuhkoahtaumatauti tai sitten syksyisen keuhkokuumeen jälkitila. Sen verran järkytyin, etten älynnyt edes kysyä, että parneeko, jos on tuo jälkitila.

Jälkitilaksi minä sen veikkaisin. Viime talvena sai metsässä motskarin kanssa riehua vaikka kuinka, eikä happi loppunut millään, vaikka kunto muuten joskus loppuikin. Tänä talvena ei ole tarvinnut kovin kummoista ponnistusta, kun on tuntunut, että happi loppuu ja tukehtuu. Joku viipalekuvaus on ensi kuussa ja sitten seuraava tuomio. Ennen sitä on aikamoinen epävarmuuus tulevasta, ja samalla tulee tehtyä turhan tarkkaa itsensä tarkkailua. Päätä koskee. Onko kyse jumissa olevista hartioista ja loppuuko aivoilta happi? Onko keuhkojen kunto mennyt huonompaan päin? Onko mitä outoja tuntemuksia? Voi hitto! Selviäisi edes jotakin!

Mutta siitä huolimatta tänään syötiin 

Makkarapinaattikeittoa

350 g pinaattia
2 dl vettä
1l maitoa
3 rkl vehnäjauhoja
1 1/2 tl suolaa
2 tl sokeria
lenkki
puolikas Koskenlaskija

Keitä pinaattia vedessä viitisen minuuttia. Lisää 8 -9 desiä maitoa. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää loppuun maitton sekoitetut vehnäjauhot ja keitä hiljaisella tulella kymmenisen minuuttia. Kuori ja pilko lenkki. Ruskista pannulla. Lisää ruskistetut lenkinpalaset keittoon. Samoin loput ainekset. Kuumenna vielä kerran kiehuvaksi ja tarjoile.Hyvää perusruokaa äänin 3 - 0. Äiskän asteikolla kolmannen luoka ruokaa.

PS. Kommentointiosio on taas auki.

9 kommenttia:

 1. Uus keitto, pitää ottaa kokeiluun, näyttää hyvältä. Pinaatti- nokkoskeittoo ollaankin jo kokeiltu, myös koskenlaskijan kanssa mutta ei makkaralla, pitää ottaa jatkojalostukseen myös muilla lisukkeilla. Nykyään ei pinaattia paljoa käytetä kun tuota nokkosta tulee riittämiin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toinen mainio keittoaines nokkosen lisäksi on suolaheinä. Kannattaa kokeilla.

   Poista
 2. Ihan uusi komponentti ainakin minulle. Elikkä siis pinaattimakkarakeitto, pitääpä keitellä ens viikolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ylen nettisivuilla oli juttu Vuoksenniskan koulun ruokalistasta vuodelta 1965. Siitä nappasin tuon idean. Lopullisen reseptin kehitin sitten pelkkää maalaisjärkeä käyttäen tavan pinaattikeiton ohjeen päälle.

   Poista
 3. Jaaha..eipä liene ihme jos pikkusen on ahistuksen tunnetta tilanteessasi. "Tohtori" sanoo...ulkoilmaliikuntaa kävellen, kaverilla tai ilman, jos mahdollista kevyttä riipuntaa käsien varassa (rekkitanko, kokemusta omaavana).
  Ruokapuolella menee kokeiluksi pari viimeisintä vaihtoehtoa, joutuu viksailemaan jonkin verran koostumuksen kanssa. Äänestystulos lienee luokkaa 2-0 (hyvin meni "alas"), kolmas perheen jäsen saataa nostaa hännän ylös ja kävellä ruokakupilta pois.
  Lopuksi, toivotaan parasta eikä pelätä pahinta...

  VastaaPoista
 4. Hurjan hyvät jälkikontrollit Joensuun sairaalassa on! Meillä kuulemma laitetaan keuhkokuumeen sairastaneet OYS:ista kotiin ja se on siinä. Ei mitään jälkitarkastuksia, jos ei itse älyä terveyskeskuksesta vaatia uutta lähetettä.
  Köpä sanoikin lopuksi sen tärkeimmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toki täytyy myöntää, että jo vaimon sairauden myötä olemme havainneet Pohjois-Karjalan keskussairaalan palvelujen pelaavan todella hyvin. Mutta tämä minun saurauteni ei välttämättä ole yksi yhteen vertailukelpoinen peruskeuhkokuumeeseen. Minun tapauksessani on melko harvinainen sisäsyntyinen keuhkokuume, cryptogeeninen orientoituva pneumonia eli COP-tauti. Siihe ei antibiootit tehoa, mutta onneksi on olemassa kortisoni. Se tehosi. Nyt sitten tutkitaan, miksi keuhkokudos ei toimi täydellä teholla.

   Poista
  2. Ei orientoituva vaan organisoituva.

   Poista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.