sunnuntai 23. syyskuuta 2012

Ensimmäisen luokan sipulit

Minä tykkään käyttää ruuanlaitossa runsaasti valkosipulia ja sipulia. Valkosipulin kanssa ei ole ongelmia. Laadukkaita kotimaisia on runsaasti saatavilla. Mutta tuo niin sanottu tavan sipuli, hyviä on vaikea löytää! Lidlissä on ihan laadukkaita. Luokkamerkinnöistä ei ole tietoakaan, mutta koko on hyvä eli riittävän iso. Eikä niissä muutenkaan ole laadun suhteen valittamista. Mutta kun ovat saksalaisia! Ei minulla mitään saksalaisuutta vastaan ole, päinvastoin. Mutta tuntuu niin hassulta, että minun pitää ostaa isolla hiilijalanjäljellä Suomeen rahdattuja sipuleita, kun ihan varmasti niitä täälläkin kasvatetaan. Siitä todisteena kauppojen notkuvat sipulihyllyt. "Sipuli. Suomi. 2. luokka. 1,96€/kg"! Missä hemmetissä ovat isot, kullankeltaiset, kotimaiset, ensimmäisen luokan sipulit? Olen asiaa myyjiltä kysynyt saamatta kelvollista vastausta. Ensimmäisen luokan sipuleita ei kuulemma vaan ole. Voisiko asia tosiaan olla näin? Jos jollakin on parempaa tietoa, niin kertokaa kommenteissa minullekin.

Tänään on vielä ollut mökki, talous ja ajatus uunirempan takia sekaisin, joten ruokailimme hyvin tavanomaisesti naudanlihastroganovia ja tattaria. Tattarin valmistuksessa kokeilin uutta viritelmää ja korvasin suolan puolikkaalla lihaliemikuutiolla. Ei ollut hyvä ratkaisu. Lihaliemen maku peitti melko paljon hienoa tattarin makua. Stroganov sen sijaan onnistui täydellisesti ja näin ollen kokonaisuus oli herkullinen. Reseptejä en tämän kummemmin käy selvittelemään, koska molemmat olen esitellyt jo aiemmin teksteissä Uunikalaa ja tattaria ja Nakkistoganoffia ja tattaria.

Sen verran sain kuitenkin aikaiseksi, että pitkästä aikaa rakensin viikon ruokalistan kerralla valmiiksi.

Maanantai      Mama's nuudeleita
Tiistai             perunoita ja jauhelihakastiketta
Keskiviikko   currybanaanit ja riisiä
Torstai           jauhelihapannari
Perjantai        Jokeripurkki pakasteesta = jotakin keittoa, jota on jäänyt aikaisemmin tähteeksi.
Lauantai         lohiavokadopastaa
Sunnuntai       kuminalihaa ja perunakroketteja

Eli näillä mennään. Äiskä sitten huseeraa päiväruuan kanssa. On ihan liekeissä, kun löysin Opikkeen verkkokaupasta kaksi keittokirjaa, joissa on helpotetut kuvalliset ohjeet. Toinen on enempi sellainen herkkuleipomuskirja ja toinen täynnään ruokareseptejä. Äiskällä kun tuo lukutaito osittain katosi sairastumisen myötä, niin kirjat selkeine kuvaohjeineen ovat loistava apu ja piristys. Äiskä Avustajan kanssa suunnittelee oman päiväruokalistan koko viikoksi, minä ostan tarvikkeet, ja Äiskä sitten Avustajan auttamana valmistaa itse päiväruokansa. On mieltä lämmittävää nähdä, kun ihminen tuntee itsensä tarpeelliseksi ja tuntee pystyväntä taas tekemään asioita, joita teki aiemminkin.

7 kommenttia:

 1. Mie ostan kans sipulit Lidlistä. Eijoo sattuna ns. yllärisipuleita kertaakaan. (yllärisipuli = pehmone ja mätä sisältä)

  Mukavata kuulla että Äiskä pääsee sapuskan tekoon!

  -taikis

  VastaaPoista
 2. Helsingin kaupungin kirjaston IGS (Information Gas Station) on ihan näppärä, jos mieltä vaivaa joku kysymys. Usein käy niin, että ei tarvitse edes itse kysyä, kun joku on asiaa jo kysynyt. Sieltä saadun vastauksen perusteella vaikuttaisi siltä, että 1. lk sipulia ei myydä sen vuoksi, että Suomessa ko. luokkaan pääsemisen edellytyksenä on, että kaikki sipulit ova käytännössä samankokoisia.

  Laitan linkin hakutuloksiin. Pari ensimmäistä vastausta liittyy tähän aiheeseen. 2. lk:n sipulit

  VastaaPoista
 3. Simpeleen torilta löytyy hyviä sipuleita, kotimaisia ja vielä lähiruokaakin, mutta niiden luokitusta en osaa sanoa.
  t. Anne

  VastaaPoista
 4. No just.. että kaikki sipulit samankokoisia! Ei taida onnistua missään päin maailmaa.
  Joskus harvoin tarvitsen vain yhden pienen sipulin, mutta kyllä yleensä niitä muhkeita isoja kaipaan. Pienten kans on melkoista nysväämistä sipulin suurkuluttajalla.

  Mahtavaa että Äiskä pääsee kokkaamaan! Laita joskus kuvaa/tarinaa siitäkin, jos Äiskä antaa julkaisuluvan :)

  VastaaPoista
 5. PS. Kovin on sipulit kalliita Joen kaupungissa! Just tulin kaupasta ja samalla luokituksella sipulit täällä Oulun liepeillä 1,19€/kg. Aika hurja hintaero.
  Sanovat muuten, että tänä vuonna ei tullut edes kotipuutarhoissa isoja sipuleita. Runsas satomäärä kompensoi kuitenkin.

  VastaaPoista
 6. Heh, tein tänään suuren satsin valkosipuli-chili -lihapullia uunissa ja paloittelin sinne pellille mukaan sipuleita. Nolona myönnän: ne olivat surkeita, tuskin suuren mansikan kokoisia, itse kasvattamiani =). Vielä on matkaa niihin suuriin ja kullankeltaisiin!

  VastaaPoista
 7. Minä ostin eilen ihanan kokoisia kullankeltaisia kotimaisia sipuleita ihan Inkoon S-Marketista. Inkoossa oli myös Slow Food markkinat ja siellä oli paljon lähellä tuotettua, kuten juuri vihanneksia. Mutta myös kalaa, lampaan lihaa ja villaa ja myös alpakan villaa.
  Mukavaa oli käydä katsomassa mitä kaikkea siellä oli ja paras oli että yhtään krääsä myyjää ei ollut.

  Hienoa että äiskä taas pääsee kokkaus hommiin. Odota vaan, joku kerta kun tulet kotiin töistä niin hänellä on ruoka valmiina teille kaikille :) Kysy tosiaan jos hän suostuu kertomaan myös meille mitä hän kokkaa, olisi todella mukavaa luettavaa.

  VastaaPoista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.