keskiviikko 27. kesäkuuta 2012

Ilman konstailuja

Keväällä tuli esiteltyä taimien kasvatusta. Yksi chili olikin jo sellainen puolitoistametrinen. Mutta luonto teki minulle tepposet. Kun ensimmäisellä kerralla olisi pitänyt taimia vain käyttää ulkona, minä laitoin ne sinne koko päiväksi. Niinhän siinä kävi, että ultraviolettisäteilyyn tottumattomat taimet eivät siitä kaikki tykänneet. Se pitkä chili lähes kuoli, kun uv-säteily iski tottumattomaan kasviin. No nyt se on pikkuhiljaa elpynyt. Saa nähdä, ehtiikö mitään tehdä. Sama kävi habanerolle, joka tosin on toipunut paljon paremmin. Kirsikkatomaatit kuolivat kokonaan, joten piti ostaa uudet taimet puutarhalta. Yksi chili, paprikat, suippopaprikat ja terttutomaatit ovat pärjäilleet loistavasti ja alkavat pikkuhiljaa kukkimaan. Viiniköynnökset kasvavat pikkuhiljaa näin kylmänä kesänä. Ensi kesänä pitäisi saada sitten rypäleitä. Saa nähdä!Mutta ruoka oli tänään varsin konstailematonta "perusruokaa".

Karjalainen majavapata

700 g karjalanpaistilihoja
700 g paloiteltua majavaa
1 - 2 tl suolaa
vettä
10 pippuria

Laita lihat uuniruukkuun. Samoin suola ja pippurit. Vettä sen verran, että lihat juuri ja juuri peittyvät. Paista 200 asteisessa uunissa kolme tuntia. Eli aivan kuten karjalanpaisti. Tarjoile perunoiden kera.

Erittäin hyvää äänin 6 - 0. Äiskä rankeerasi asteikollaan ensimmäisen luokan ruuaksi!

4 kommenttia:

 1. Kerro enemmän viiniköynnöksestä!
  Missä kasvatat? Miten talvehtii? Mikä lajike? jne
  Se on nimittäin minun ostoslistalla!

  VastaaPoista
 2. Moi Salix. Kiva, että olet taas kommentoimassa. Minä olen jo ihmetellytkin, että mihin sinä olet kadonnut. Koetan torstaina kaivaa sähköpostiosoitteesi esille ja vastata kysymykseesi.

  Lajike on Zilga. Pihalla kasvatan ja ulkona talvehtii. Kannattaa ostaa.

  VastaaPoista
 3. Luen kyllä melkein joka ilta (tai kurkkaan jos on jotain uutta) mutta useinmiten on sukkapuikot käsissä, joten kädet loppuu kesken :)
  9 paria sukkia on tullut neulottua 3 viikon sisällä :) Ja seuraava pari on tekeillä :)

  Niin ja kasvihuoneen sokkeli valettiin eilen!!!

  VastaaPoista
 4. Viiniköynnöksestäni vähän lisää tarinaa.

  Lajike on latvialaisten (?) jalostama Zilga. Istutin sen toissa kesänä. Vaikka köynnöksen juuret eivät mitkään isot olekaan, kannattaa kuoppa kaivaa sellaiseksi reilun saavin kokoiseksi. Ja sitten oikeanlaista maata kuoppaan. Omanakumpu (http://www.omenakumpu.com/Viinilajikkeet.pdf) antaa kasvupaikan happamuudeksi 5,5 - 6,5.

  Leikkaamiseen löytyvät parhaat ohjeet puutarha.net:stä:
  http://puutarha.net/artikkelit/314/viinikoynnoksen_leikkaaminen.htm

  Kun ostin köynnöksen, puutarhalla kerrottiin sen kasvavan vain muutamia kymmeniä senttejä Suomen kesässä. Viime kesänä kasvoi yli kolme metriä. Saa nähdä, kuinka käy tänä kesänä, kun on ollut jonkin verran kylmempää.

  Talveksi lasken köynnöksen varovasti maahan ja peitän talviturpeella. Tämä tehdään siinä vaiheessa, kun alkaa maan pinta jäätymään. Keväällä sitten turpeet pois ja köynnös pystyyn.

  VastaaPoista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.