sunnuntai 15. kesäkuuta 2014

Ei saanut Iskä piirakkaa festareilla!

Eikä sen puoleen Äiskäkään. Käytiin nimittäin Äiskän kanssa tuossa naapurikaupungissa Karjalanpiirakkafestivaaleilla. Siis Sortavalassa. Meille on viimeisen vuoden aikana kehittynyt mukava yhteinen harrastus. Kerran tai kaksi kuukaudessa lähdetään käymään Venäjällä niin sanotusti tankilla. Yksin jos kävisin, sehän olisi jopa kannattavaa, mutta Äiskän kanssa kulut nousevat, kun käydään syömässä ja ostellaan kaikenlaista tarpeetonta kivaa ja hyvää. Mutta säästäminen ei olekaan se pohjimmainen tarkoitus, vaan vaihtelu viikonloppujen usein yksitoikkoiseen elämään. Nyt käytiin sitten vähän kauempana Venäjän puolella, kun kuultiin, että Sortavalassa 60 kilometrin päässä rajalta on karjalanpiirakkafestivaalit. Eikä petytty. Paikalla oli taidokkaita tanssi ja lauluesityksiä - esiintyjät esikoululaisista isoäiteihin. Ja kaikki viimeisen päälle harjoiteltuja ja osa jopa hyvällä suomen kielellä esitettyinä. Lisäksi paikalla oli kaikenlaisia käsityöläisiä myymässä tuotteitaan. Ainoa pettymys oli, että piirakkabaari toimi niin hitaasti, että emme jaksaneet odottaa. Paikalla oli satoja ihmisiä, ja piiraita ei ollut paistettu etukäteen ensimmäistäkään! Uunista sitten tuli aina muutama kymmenen piirakkaa kerralla, ja kolme tai neljä asiakasta osti ne kaikki. Sitten taas odotettiin kymmenen minuuttia, ennen kuin seuraava satsi valmistui. Minä en edes nähnyt piirakkaa, mutta Äiskän kaveri kertoi nähneensä, kun aina pellillisen toivat myyntiin. Minä seisoin puoli tuntia jonossa ja lopulta totesin, että pidä perkele tunkkis!

                           
Ruskealan mummokuoro valmistautui laulamaan sillä aikaa kun pikkutytöt vertailivat herkullisia ostoksiaan.

Tänään kuitenkin grillailin. 

Maksaiset jauhelihapihvit grillissä

400 g naudan jauhelihaa
70 g maksapasteijaa
vajaa desi maitoa
1 valkosipulin kynsi murskattuna
60 g eli kourallinen purjon vihreää osaa silputtuna hienoksi
1 muna
3/4 dl korppujauhoja
25 g sulatettua voita
1 tl mustapippurirouhetta (saa laittaa myllystä, minä otin purkista)
2 tl suolaa
1 tl paprikaa

Sekoita ainekset ja vaivaa niistä notkea taikina. Muotoile neljä vajaan parin sentin paksuista pihviä. Paista grillissä kypsäksi. Eikä grillin taaskaan tarvitse olla hirmuisen kuuma. Tarjoile vaikka uusien perunoiden ja voin kera.


Grillin ei tarvitse olla mikään insinöörityön taidonnäyte. Minä tykkään grillata hiilillä.
Hyvää äänin 3 - 0. Äiskän asteikolla toisen luokan ruokaa. Minulle oli ensimmäinen kerta, kun grillasin jauhelihaa. Yllättävän hyväähän tuo oli.

1 kommentti:

  1. Jaaha....vai jäi piirakat saamatta. Siinäpä olisikin sinulle seuraava askel kokkailun lisäksi, ei muuta kuin piirakka "pualikka" kätöseen ja kakkaroiden tekoon. Näkö ja makuhan muotoutuu sitten tekijänsä mieltymyksen mukaan. Karjalan puoleltahan saa monenlaisia käsitöinä tehtyjä tuotteita kohtuulliseen hintaan ja saapihan myös tekijätkin pientä tienestiä elantoaan varten.
    Mutta juhannus painaa päälle, vietettäköön kesän juhlaa valoisin mielin ja mieluusti kiireettömästi.
    Mukavaa juhannusta kaikille.
    T Köpä

    VastaaPoista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.