lauantai 14. tammikuuta 2012

Lasten kaverit

Jos lapset eivät tuo kavereitaan kotonaan käymään, on asiaan näkemykseni mukaan lähinnä kaksi syytä. Joko kavereita ei ole tai sitten ne ovat sellaisia, ettei niitä voi tuoda vanhempien silmiin. Toki on myös mahdollista, että me vanhemmat olemme sellaisia, ettei paljon kavereita huvita kotiin tuoda. Meillä on kuitenkin pari viimeistä vuotta ollut sillä tavalla, että Marilla kamuja on käynyt vaikka kuinka paljon. Mukavia nuoria kaikki tyynni. Eli en usko, että olisin niin paskiainen, ettei Juniori ole kavereitaan sen takia kotiin tuonut. Aloin jo olla huolissani. Liikkuuko se sellaisissa porukoissa, että kamuja ei voi isälle näyttää. No eilen sitten helpotti. Puolenkymmentä teiniä valloitti yläkertamme. Yhdellä pojalla oli tyttökaverikin mukana. Hieno homma. Vähänhän tuota piti hiljaa oloa puolen yön jälkeen opetella, mutta kokonaisuutena olen taas pykälän verran levollisemmalla mielellä. Kunnon nuoria koko porukka! 

Tänään sitten kokkailin kotikokki.net -sivuilta kopsaamanin reseptin avulla 

Makloubaa  (riittää kuudelle)

lampaan yhden lavan lihat kuutioituna
5 dl riisiä (risottoriisi tuntuin sattuvan aika hyvin)
1 munakoiso
3 perunaa
1 sipuli
1 dl pakasteherneitä
3 rkl öljyä
pikkupurkki tomaattipyreetä
vettä
suolaa
öljyä paistamiseen

Tarjoiluun:
bulgarianjugurttia, salaattia

Kuori perunat ja sipuli. Leikkaa sipuli perunat ja munakoiso sentin siivuiksi. Kuutioi. Laita munakoisopalaset varttitunniksi suolaveteen. Kaada vesi pois ja rutistele neste pois munakoisoista. Paista munakoisot ja perunat erikseen pannulla öljyssä. Laita riisi kuumaan veteen hautumaan 30 minuutiksi. Kaada vesi pois ja lisää tomaattipyree ja teelusikallinen suolaa. Sekoita hyvin. Paista lihat ensin pannulla öljyssä. Lisää vettä ja keitä 30 minuuttia kannen alla. Kaada vesi pois. Pane ison kattilan pohjalle loraus öljyä, sitten sipuliviipaleet. Seuraavaksi laita kattilaan osa munakoisoista, lihakuutioista, perunoista ja herneistä. Lisää kolmannes riisistä ja painele lusikalla sekaisin. Ja uusi kierros: loput munakoisot, lihakuutiot, perunat ja herneet. Ja kolmannes riisistä. Painele riisi pois pinnasta. Lopuksi levittele loput riisit pinnalle. Lisää teelusikallinen suolaa. Kaada keitettyä vettä sen verran, että riisit juuri ja juuri peittyvät. Kuumenna kiehuvaksi. Keitä pinimmällä mahdollisella teholla 25 minuuttia.

Maklouba tarkoittaa ylösalaisin arabian kielellä. Tarkoitus olisi nyt sitten kumota kattilan sisältö lautaselle kakun tapaan ja siitä sitten annostella. Ja jugurttia päälle. Me ei kakkuiltu. Kattilasta koukittiin lautaselle. Hiton hyvää äänin 3 - 0. Äiskän asteikolla kakkonen. Niin oli nälkä, että kuvia ei muistanut ottaa kukaan.

4 kommenttia:

  1. Mistä löysit tuon Maklouban reseptin? Sana oli niin mielenkiintoinen, että piti guuglata se jo eilen, kun laitoit viikon ruokalistan. Eteen sattui sellainen resepti, jossa oli lampaanjauhelihaa, porkkanoita ja kukkakaalia. Mausteena siinäkin vain suola ja pippuri. Ihan pakko kokeilla, mutta makua lisään kyllä jollain intialaisella currylla ja paprikalla, mustapippurilla ja jeerella.

    Onnea blogin synttäreitten johdosta! :)

    VastaaPoista
  2. Minua kiinnostaisi tietää, että miten monta laatii viikon ruokalistaa? Onko se yleistä?
    Minä kun yritän, muttei onnistu....yleensä vaan ostan jotain ja sitten sekuntia ennen kokkamista päätän mitä siitä tulee.
    Käyn 1-2 kertaa viikossa kaupassa, joten jotain sotasuunnitelmaa olisi hyvä olla ja joskus on kyllä pieni hahmotus, mutta ei läheskään aina.
    Pitäisi vissiin ottaa itsestään korvasta tai niskasta kiinni ja laatia se lista......

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mie teen sunnuntaisin semmosen hahmotelman, mutta siinä on aina vähän joustoa. Meillä lisähaasteena, ettei syödä kukaan lihaa ja pitää miettiä erityisesti lapselle proteiinit tarkasti ja jos meinas papupataa laittaa niin se pitää tietää edellisenä iltana, että joutaa papuset liota yön yli. Me syödään kyllä sujuvasti kahtena päivänä samaa ruokaa, jos teen vaikka soppaa, niin en kolmea annosta viitsi kun samalla tulee koko kattilallinen. Ja jämiä menee töissä lounaana.

      -- minna

      Poista
  3. Ilman muuta täytyy kokekeilla tuota jo tänään...on lammasta 1 kg pakkasessa....mutta ISKÄ kuva olis ollut ihan kiva tähän reseptin viereen.
    Kivaa kokeilla jotain uutta...mums mums

    VastaaPoista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.