keskiviikko 18. tammikuuta 2012

Äiskällä oli hauskaa

Juniorilla on petroskoilainen vaihto-opiskelijavieras. Juniori puhuu venäjää korkeintaan auttavasti. Minä taas sujuvasti. Ja Petroskoin poika ei puhu suomea ollenkaan ja englantia vain auttavasti. Oltiin Äiskän kanssa iltapesulla ysiltä. Huusin yläkertaan Juniorille: "Menettekö saunaan?" "Odota, minä kysyn." oli vastaus. Hetken kuluttua Juniori ilmoitti, että kaveri voisi mennä, mutta hän ei mene. No se olisi niinkuin isännän velvollisuus, minä yllytin. No, mutta kun ei huvita yhtään, oli vastaperustelu. Eihän siinä mitään. Asia jäi silleen ja tarkemmin sopimatta. En sitten yhtä miestä varten laittanut saunaa lämpiämään. Kymmeneltä olin juuri saanut Äiskän nukkumaan ja olin menossa hampaitani pesemään, kun kuulin kylppärin oven käyvän. No vieras meni iltapesulle, ajattelin. Hetken kuluttua kuului saunan oven ääni. Syöksyin yläkertaan Juniorin luo.

- Käskitkö sen kaverin saunaan?
- Joo. Sinähän sanoit lämmittäväsi saunan.
- No en. Kysyin vain, että olisitteko menossa, jos lämmittäisin. En sitten lämmittänyt, kun ei ollut yhtä enempää menijöitä. Nyt se kaveri meni kylmään saunaan.

No hetki siinä ihmeteltiin ja lopulta asia kääntyi nauruksi. Kymmenen minuutin kuluttua kuului kuinka vieras siirtyi saunasta suihkun puolelle. Äiskääkin nauratti, kun kerroin tilanteen. Mutta sitten meni lähes puoli tuntia. Äiskä jo huuteli, että tule nukkumaan. Minä selittämään, että en mitenkään, kun en ole päässyt hampaita pesemään. Kaksi kertaa olen jo komentanut sitä poikaa pois saunasta, mutta se tykkää niin kovasti kylmästä saunasta, että ei ole vielä tullut. Uskaltaako tuota lämpimään saunaan laskeakaan? Kyllä Äiskällä naurua piisasi. 


Vihdoin, kun poika tuli saunasta, selitin väärinkäsityksen. Hän kertoi luulleensa suomalaisen saunan vain olevan sellainen. Mistäpä tuota olisi tiennyt, kun ei aiemmin ole käynyt. Ja pitkän saunassa viipymisen epäilen johtuneen ihastumisesta loputtomaan lämpimän veden tuloon. Se ei Venäjällä ole itsestäänselvyys.

No tänään sitten lämmitetään sauna ihan oikeasti. Ja ennen saunaan menoa syötiin Pirkka-ruokaa eli Pirkka-lehdestä 4/2011 napatun reseptin mukaan veivattua 

meksikolaista lasagnea (riittä viidelle tai kuudelle)

Lasagnelevyjä

400 g jauhelihaa
1 iso sipuli
1 tlk (315 g) keskivahvaa salsadippiä
noin 1 dl vettä
2 tl oreganoa
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
1 tlk (300 g) ruskeita papuja

1 tlk (300 g) juustodippiä
4 dl maitoa

2 dl juustoraastetta

Ruskista jauheliha ja kuullota sipuli. Lisäää salsadippi, vesi, oregano, suola ja mustapippuri. Anna kiehua hiljalleen kannen alla noin 15 minuuttia. Lisää valutetut ja huuhdotut pavut.

Sekoita juustodippi ja maito kattilassa. Kuumenna kiehuvaksi.

Voitele lasagnevuoka. Levitä jauhelihamössöä kerros pohjalle. Sitten lasagnelevyjä. Seuraavaksi taas jauhelihamössöä jonka päälle kaada puolet juustodippi-maitoseoksesta. Sitten taas kerros lasagnelevyjä ja niiden päälle loput juustokastikkeet. Lopuksi ripottele juustoraaste pinnalle. Paista 200 asteisessa uunissa 30 - 40 minuuttia. Anna vetäytyä kymmenen minuuttia. Tarjoile.


Äänin 5 - 0 hyvää. Äiskä ja Mari aluksi vieroksuivat papuja, mutta hyväksi totesivat. Äiskän asteikolla kakkosen ja kolmosen väliin.

8 kommenttia:

 1. Дословно с лёгким паром!
  eli kirjaimellisesti "kevyet löylyt", kuten venäläiset toivottavat saunaan menijälle :)

  Tavallinen lasagne on aina ollut mulle liian mautonta, mutta tällä varmasti makunystyränikin virkistyisivät.

  VastaaPoista
 2. Maassa maan tavalla :) tässä ei ollut välissä edes kielimuuria :) No, toivottavasti tänään oli oikeesti löylyä :)

  Lasagne kuulostaa hyvältä :)
  ja äiskän naurust kans !

  VastaaPoista
 3. No kyllä poika tänään saunan jälkeen totesi, että tämänpäiväinen versio suomalaisesta saunasta oli selkeästi parempi!

  VastaaPoista
 4. Voi että nauratti kyllä minullakin!

  Meillä syödään muuten papuja melkein joka päivä! NAM! Minä vain keitän ne aina itse. En ole kai koskaan syönyt purkkipapuja, poika sanoo niitä hyviksi, eli pitäisi kokeilla joskus! :D

  VastaaPoista
 5. Hyvä että poika pääsi lämpimäänkin saunaan :) Saunomisen suhteen saakin olla tarkkana mitä selittää. Meillä oli vuosia sitten hollantilainen periskunta mökillä vieraana. Halusivat mennä kahdestaan saunaan, ja minä sitten selitin mielestäni kaikki asiat, kuinka sekoitetaan pesuvettä, kuinka laitetaan puuta uuniin ja kuinka sitten heitetään vettä kiukaalle. Saunasta tultuaan totesivat, että olisi kiva jos siellä olisi oikeasti saunatonttu huolehtimassa vedenheitosta kiukaalle: he olivat joka kerta nousseet lauteelta, kiertäneet kiukaan luokse ja heittäneet vähän vettä, kivunneet takaisin lauteelle ja kohta taas uudestaan. Ei ollut mieleenkään tullut sanoa, että sitä ylettyy hyvin viskaamaan lauteilla makoillessa.

  VastaaPoista
 6. :D kiitos teille kaikille hyvistä nauruista t.keravalaiset

  VastaaPoista
 7. Jaettu ilo on kaksinkertainen ilo!

  VastaaPoista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.