perjantai 20. tammikuuta 2012

Reseptiä pukkaa!

Nyt alkaa vähän laukkaaminen helpottamaan. Tällä viikolla on pitänyt normaalia enemmän kuskailla Junioria, kun sillä on ollut se petroskoilainen poika käymässä. Vieraskoreutta näet. Nyt, kun ei ole vieraita, niin saa kulkea jalkapatikalla. Oppiipahan muistamaan pyörän lukitsemisen ja monta muuta unohtunutta asiaa! No Nisse on vielä kylässä, mutta sitä ei tarvitse kuletella. Nisse muuten toi tuliaisia. Moitin, että on miehellä alkanut mopo keulimaan. Tuliaisia oli mielestäni suhteettoman paljon. Selityshän sille löytyi. Vaimonsa sukulaismies oli kuollut ja leski päätti muuttaa palvelutaloon. Olivat sitten sukulaiset kutsuneet Nissen vaimonkin katsomaan, josko olisi kierrätykseen menevissä tavaroissa jotakin, jota tarvitsevat. No Nisse kun näki matkalaukullisen vanhoja saksalaisia keittokirjoja, niin päätti oitis pelastaa koko komeuden minulle. Nyt minulla sitten on joksikin aikaa saksalaisia reseptejä kokeiltavaksi! Muiden joukossa Ultimate DDR kochbuch, joten älkää enää ihmetelkö, mistä Iskä outoja reseptejä löytää.

Salix tässä joku päivä sitten kyseli tuolla kommenteissa, että kuinka moni tekee viikon ruokalistan etukäteen. Laitoin aiheesta kyselyn tuohon oikeaan reunaan. Käykää ihmeessä vastaamassa. Mitään ei voita, mutta saa hyvän mielen, kun on ollut yhdessä luomassa sisältöä tuleville sivuille.

Tänään söimme pannaripizzaa. Ruuan jälkeen värkkäsin taas uuden viikon ruokalistan.

Lauantai      lohkoperunoita ja bratwurstia
Sunnuntai    makaronihässäkkää ja luumu-mustaherukkakiisseliä
Maanantai   einespyttipannua (Marin toivomus)
Tiistai          nakit ja muussi (Iskä seminaarin iltatilaisuudessa, hoitsu kokkaa)
Keskiviikko pastaa ja etanoita
Torstai         souvlakiriisiä
Perjantai     jauheliharisottoa tai jauhelihatattarelloa (katsotaan, kumpaa tekee aikanaan enempi mieli)

34 kommenttia:

 1. toi jauhelihatattarello kuulostaa hyvältä, miun pitäää kokeilla sitä. Anne

  VastaaPoista
 2. Miten meinasit valmistaa? Minulla nämä tattarellot ovat vielä kokeiluasteella.

  VastaaPoista
 3. Mahtavaa, odotan innolla mitkä tulokset äänestys antaa!

  Yhtäkkiä muistin, että minulla on keittokirja vuodesta 1935. Siitä pitäisi joskus tehdä jotain ruokia. Kirjan nimi on " Kokbok för hem och skola"
  Kirjan sisällä on irto sivuja pienestä keittokirjasta, joka on vielä vanhempi. Se on melkein vaikea luettava.
  Siinä on resepti, joka nopeasti suomennettuna on näin "Voitele pata voilla ja vispaa 4 kananmunaa, yhden kannulliseen makeeseen maitoon, kiehauta. Siroita päälle kanelia ja syö korppujen kanssa"
  Yritän tässä hahmottaa mikä on "makea maito" ja miltä tuo lopputulos näyttä ja maistuu....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on keittokirja vuodelta 1940 ja aika mukavaia ohjeitahan siellä on, voisikohan tuo makea maito olla vaikka keitettyä?

   Tuo sunnuntain makaronihässäkkä pitäisi varmaan tehdä makaronia myöten itse, mutta taidan ostaa kaupasta kaurapastaa ja jotakin muuta siihen, italianpataa löytyisi jo valmiina kun lapsenlapselle tein.

   Poista
  2. Kuule Mustis, elämä ei saa olla jatkuvaa hifistelyä. Tämä on viimeisen päälle suomalaista perusruokaa.
   http://iskakokkaa.blogspot.com/2011/02/suunnittelua-ja-makaronihassakkaa.html

   Ylipäätään olen aina ollut sitä mieltä, että kaikenlainen fanaattisuus on pahasta ja terveen maalaisjärjen käyttö hyvästä.

   Poista
  3. Ihan samaa mieltä ja elämäni ei todellakaan ole sitä ja juhannuskeitosta tuli mieleen tuo makea maito ja keitto ja olihan tuo Laalikin näköjään sanonut tuosta jo ennemminkin.

   Poista
  4. Juhannuskeitosta???
   Avaa vähän.

   Poista
 4. Jututa vanhoja yli kasikymppisiä ihmisiä ja kysy niiltä. Mikä se makea maito on ruotsiksi. Voisin tiedustella Porvoon suunnan svenska talande kavereiltani. Netissä on myös sellainen kuin Acricolan keittokirja.

  VastaaPoista
 5. Täytyy katsoa sitä keittokirjaa netissä!
  "Söt mjölk" ohjeessa lukee.

  VastaaPoista
 6. Makea maito on kondensoitua maitoa, eli sitä on keitetty niin, että siitä neste vähenee. Siitä tulee makeaa ja se on paksua kuin kolakastike, vai mitä se on suomeksi, se vaalean ruskea toffeelle maistuva.

  Kondensoitu maito - Eikipedia

  VastaaPoista
 7. Unohdin mainita, että nyt olen klikannut tuota ruokalistan suunnittelujuttua.

  Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
 8. Minä vastasin sun galluppiin, etten tee ruokalistaa etukäteen. Silloin suunnittelen kun on viraita tulossa, että osaan ostaa aineita. Yleensä mietin kaupassa tai sinne mennessä, että mitähän mun tänään tekis mieli syödä. Kotona katon jääkaappiin ja sävellän sen mukaan mitä löytyy. Ehkä olen näihin suunnitelmallisiin asioihin liian epärationaalinen tapaus.

  Makea maito on minun mielestä just Kondensoitua maitoa, joka on tiivistettä ja makeutettua. Mä keitän sitä peltipurkkia kattilassa vedessä kaksi tuntia, siitä tulee ihanaa toffeeta kakun päälle ja se maistuu siltä kuin lapsena maistui ne lehmäkarkit. Sopii erinomaisen hyvin jälkiruokiin ja täytekakkuihin ja varmasti on tuollaisena korpun kanssa hyvää :)

  VastaaPoista
 9. Joo, MarLi!

  Minä näin jossakin reseptinkin, missä sanottiin että sitä purkkia keitetään kattilassa pari tuntia!

  Netistä noita reseptejä löytyy useampiakin, ruotsiksi kyllä enemmän kuin suomeksi.

  Minusta ne lehmäkarkit olivat hyviä! :D

  VastaaPoista
 10. Siulta puuttuu tuosta äänestyksestä kolmas vaihtoehto: suunnittelen osittain.
  Mie asun korvessa ja käyn ruokakaupassa kerran viikossa. Siinä tulee suunniteltua seuraavan viikon ruokalistaa, mutta se saattaa muuttua viikon kuluessa aikalailla. Yritän tehdä kerralla sen verran enemmän, että seuraavana päivä voin vain lämmittää ruuan. Miehellä on kuitenkin joskus niin kova nälkä,ettei lämmitettävää riitäkään. Sitten pitää keksiä jotain muuta.

  VastaaPoista
 11. Minäkin vastasin kyselyyn. Vastasin ei, vaikka se ei ole ihan koko totuus. Käyn keskimäärin vain n. kerran viikossa kaupassa (joulut ja muut juhlat on sitten asia erikseen), eli vähän suunnitelmallisuutta on oltava. Lisäksi meillä on aina keksiviikkoisin keittopäivä ja perjantaisin kalapäivä, ja vaihtelevasti joko ma tai to (lastenhoitaja hakee lapset) on jauhelihapäivä. Eli kyllähän tuo jo vähän etukäteissuunnittelulta kuulostaa. Ehkä se vastaus on sellainen 65% ei ja 35% kyllä.

  VastaaPoista
 12. Yritän suunnitella. Tällä viikolla olen tehnyt viitenä päivänä ruokaa suunnitelmani mukaan. Sitten muutin mieleni ja kokkasin taas ex tempore, mikä olikin hyvä. Niin sain tyhjennettyä vähän jääkaappia. Kaupassa käymme vähintään kaksi kertaa viikossa. Ruokalistojen laatiminen on kivaa, mutta kauppalistan laatiminen vaikeampaa, kun tuntuu, että aina unohtuu jotakin.

  VastaaPoista
 13. Nyt tämä germanisti on niin neidisch kuin olla saattaa... Saksalaisia keittokirjoja...yhyhyyyy...

  VastaaPoista
 14. Makeasta maidosta (vuodelta 1935) mulle tuli mieleen vasta poikineen lehmän ternimaito..makeaa ja täyteläistä. Olisko eteläisessä Suomessa silloin jo tunnettu tiivistetty maito ja sen valmistaminen... sehän ei ole tietääkseni kuulunut suomalaiseen maitoperinteeseen koskaan. Siis ainakaan täällä Pohjois-Pohjanmaalla. Mielenkiintoista!!

  VastaaPoista
 15. Terni maito on kyllä eri asia, ainakin minun mielestä.....koska sen nimi on "rå mjölk" ja siitä tehdään "kalv dans". Luulisi että se jo 1935 olisi ollut sen niminen.
  Tuosta "pelti purkki maidosta" en ole ikinä kuullutkaan!!! Saako sitä siis ihan vieläkin kaupasta??? Minkä näköinen purkki? [tätähän on pakko kokeilla].

  Minäkin äänestin että en suunnittele ruokaa. Mutta totuus on kyllä kans se, että kun pääsääntöisesti käy kerran viikossa kaupassa, niin jonkin lainen sotasuunitelma siinä laati samalla kun ostaa.
  Meillä syödään ainakin 2 päivää samaa ruokaa + ehkä töissä jos riittää.
  Mutta sitten jos pojalla on "syöppö" päivä, niin voi olla että me muut katsotaan ja hän syö..... :D
  Joskus kun olen tullut töistä myöhemmin kotiin ja tarkoitus on lämmittää mitä mitä miehiltä jäi, niin saa vaan todeta ettei jäänyt mitään ja saa nopeasti soveltaa vaikka munakkaan.
  Kasvava 18 v joka tekee välillä metsässä töitä syö välillä ihan uskomattomia määriä ruokaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä näin netissä, että Rainbowlla on makeaa maitoa, S-market myy Rainbown tuotteita.

   Valion resepteistä löytyy resepti jossa on makeaa maitoa, jännää että siinä on Rainbown makeaa maitoa.

   sitruunatorttu

   Luin Wikipediasta, että kondensoitu maito on keksitty jo 1700-luvulla.

   Sillä on aika traaginen historia, syy, minkä vuoksi se keksittiin.

   Kondenserad mjölk

   Minäkään en voinut laittaa ihan oikeaa vastausta gallupiin, kun suunnittelen osan ruuasta, ja osan en. Teen yleensä kolmen neljän päivän ruokalistan. Käyn kaupassa kaksi kertaa viikossa.

   Poista
 16. Oli pakko Googlata....tuo pelti purkki maito kuulosti niin mielenkiintoiselta :)
  Mutta.....nyt ilmeni ongelma :(
  Google löytyi heti Nestlen maito http://www.recepthjalpen.se/kondenserad-mjolk.html
  ja ihan nyt vaan periaatteesta en osta Nestlen tuotteita jos nyt ei ole ihan ehdottoman pakko....tyhmää ehkä, mutta näin se vaan menee....ja jos muistan oikein, niin Äiskä on asiasta samaa mieltä? Ei hänkään tykkää Nestlen tuoteista (viitaten johonkin aikasempaan kirjoitukseen, Iskä osti joku Nestleen tuote ja sai toruja. En kylläkän muista mikä tuote se oli).

  VastaaPoista
 17. Muistelen, että Hans Välimäki olisi sanonut, että kondendoitu maito oli Neuvostoliiton lahja maailman ruokakulttuureille, mutta Wikipedian artikkelin mukaan näyttää keksityn jo aiemmin. Ehkä se vain yleistyi ruokapulan takia Neuvostoliiton aikana.

  Nykyisin Suomessa saa myös Kiinassa ja Baltian maissa tuotettua kondensoitua maitoa, jos ei halua Nestlen tuotteita käyttää.

  Ruoka- tai leivontablogeissa pyöri pari vuotta sitten ahkerasti New Yorkilaista alkuperää oleva Banoffee-kakku, jossa käytettiin kondensoitua maitoa. Se oli ihan hyvä resepti, jos tykkää äkkijyrkästä makeasta.

  VastaaPoista
 18. Kyllä minäkin kallistun venäjän puoleen tuon kondensoidun maidon kanssa, monissa purkissa on venäjäksi teksti ja minusta sillä ei ole mitään tekemistä Nestlen kanssa, ehkä senkin tekemää tuotetta voipi löytyä.
  Laitan tuohon nimmariini linkin jossa on mun sivulta yks kakku missä tuota toffeeta näkyy kaakun päällä...

  Uppeluksiin kattilaan veteen purkkineen päivineen ja keittää pitää noin 2-3 tuntia, riippuen miten tukevaa siitä toffeesta haluaa. Mä keitän kakkuun 2 tuntia, mut siitä viestelee jälkiruokaan niin sit kolome.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, sehän on Venäjällä aika yleistäkin ollut, on varmaan edelleenkin, luin sen historiaa netistä. Ja on yleisstä edelleenkin kehitysmaissa, missä ei ole paljon kylmäsäilytystiloja, tai kehittynyttä meijeritoimintaa.

   Venäläisellä Ivan Jerichillä oli idea tuosta kondensoidusta maidosta ja hänen maanmiehensä, lääkäri Osip Krichevskij onnistui toteuttamaankin idean 1802.

   Kuitenkin tuolla USA:ssa se valmistus todella sitten alkoi, kun keksittiin tapa, millä säilöä se maito.

   Ei tiedetä, oliko tämä Gail Borden, joka alkoi kehittämään tätä kondensoitua maitoa erään traagisen laivamatkan jälkeen, tietoinen venäläisistä kokeiluista.

   Laivalla, millä hän matkusti, kuoli pieni lapsi, ja uskottiin, että hän kuoli siksi, ettei saanut maitoa.

   Lehmät, jotka oli otettu laivalle mukaan maidon takia, olivat niin merisairaita, etteivät ne lypsäneet eikä maitoa saatukaan.

   Gail Borden järkyttyi tästä niin, että alkoi miettimään ratkaisua asiaan. Ja menestyi tässä kondensoidun maidon tuotannossa hyvin.

   Amerikan konsuli Zürichissä perusti tehtaan Anglo/Swiss Condensed Milk Companyn Sveitsiin.

   Pian hän perusti Bordenin tuotannon kanssa kilpailevan tehtaan New Yorkiin.

   Nykyään tämä sveitsiläinen tehdas kuuluu Nestlen konserniin.

   Löysin ihania historiakertomuksia, kun etsin infoa tästä kondensoidusta tai makeasta maidosta. Suomeksi en löytänyt juuri mitään, mutta ruotsiksi aika paljon ja englanniksi tosi paljon.

   Olen hulluna historiaan, ja tämä oli erittäin mielenkiintoinen matka! Mukaan tarttui paljon muutakin! :D

   Poista
 19. DDR-ruokaviikkoa odotellen!!

  - minna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laitetaanpa korvan taa. Kun katson keittokirjojani, niin voisin pitää DDR-, BDR-, Angola-, Venäjä- ja Neuvostoliittoviikon. Siitähän voisi tulla oikeastaan aika hauskaa!

   Poista
  2. Jos saa toivoa, niin DDR ja Neuvostoliitto ekoina! Ja sitten Angola!!

   - minna

   Poista
 20. Tästä "peltipurkki maidosta" oppi paljon uutta! Todella mielenkiintoinen tuote ja hauska yllätys oli tässä se, että naapurin rva sanoi tänään lenkillä, että hän löysi torstain Hesarissa mielenkiintoisen kakku reseptin, siihen tarvittiin juuri tätä maitoa
  ja banaania. Mahtoiko se olla yllä mainitti Banoffee-kakku? Kumminkin, niin hän leipo sen tyttären synttäreille ja ne kaikki tykästyi siihen.
  Hän muisteli että hänen isoäiti, käytti tätä kondensoitua maitoa kahviin. Oli niin makeeta että ei tarvinnut laittaa sokeria, pelkkä maito riitti. Hän kutsui sitä nimellä "Milk", joten oletettavasti purkin kyljessä luki näin.
  Selasin blogeja ja varsinkin Ruotsista löytyi monta jännää reseptiä, esimerkiksi jätskiä.
  Täytyy kyllä ensi viikolla ostaa purkin ja testata keittää sitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt peltipurkki on kiehumassa :)
   Jännityksellä odotan lopputulosta.......

   Poista
  2. Siis olet nyt tekemässä sitä toffeeta. Alussa mainitsemasi reseptihän kaipaa makeaa maitoa - lämmittämättömänä. Ymmärsinkö oikein. Tuo toffeeversio on tosi hyvää, mutta ei oikein Ekomiehen mieleen. Sen verran paljon vie kyllä energiaa.

   Poista
  3. Juuri toffeeta olen tekemässä. Nyt purkki viilenee :) Minäkin tuumasin, että olisi järkevämpi sytyttää puuhellassa, mutta sähköliesi voitti....

   Luumutkin on glögiliemessä jääkaapissa....nehän piti olla 5 tuntia siellä, mutta taitaa jäädä moneksi viideksi tunniksi.....koska en viitsi keskellä yötä jatkaa niitten valmistelua, joten teen sen töitten jälkeen huomenna.
   Nyt täytyy etsiä se resepti, etten sovella kokonaan ulkomuistin mukaan :)

   Poista
  4. Minä keitin eilen kondensoidun maidon toffeeksi, tein jutun siitä blogiini.

   Aivan älyttömän sokerinen se kyllä on, ei sitä sellaisenaan voi syödä edes kakussa. Ihan kuin karkkia söisi. Maku sinänsä on ok, mutta se sokerin määrä!

   Ajattelinkin sekoittaa sitä hiukan kermavaahtoon ja tarjota jonkun kuivakakun kanssa.

   Minun ruokasivu ei kyllä ole enää mikään laihdutussivu, kun on kakkureseptejä ja tällaista ätläkkää toffeetakin tarjolla! :D
   Laalin ruokablogi

   Poista
 21. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.