sunnuntai 4. toukokuuta 2014

Jonninjoutavia jorinoita

Viiden päivän vapaat alkavat olla lopuillaan. Mitään erikoisempia ei ole tapahtunut. Koira on ainoa, joka ei ole kuluneen viikon aikana sairastunut räkätautiin. Ihmiset kaikki olemme sen kokeneet ja takaisin tolpillemme päässeet. Hyvä näin. Eli tarinatkin ovat aikalailla vähissä. Minä olen pikkuhiljaa yrittänyt saada pakastinta syötyä tyhjemmäksi, jotta saisin ennen syksyn marjasatoa sulatettua. Pahalle näyttää. Aina jostakin löytyy jotain hyvää, mitä on erittäin harvoin saatavilla. Kuten nyt esimerkiksi menneellä viikolla Lidlin pakastealtaasta kokonaisia mustekaloja. Yhtään en tiedä, mitä niistä teen, mutta kaiken varalta piti ostaa. No vastavuoroisesti toki sulatin yhden lampaan lavan ja paloittelin sen. Pohtiessani, mitä siitä tekisin, juohtui mieleeni, että olen joskus Venäjällä käydessäni ostanut plov-maustesekoituksen.

Plov sama ruoka kuin pilahvi, joka taas on monissa Aasian muslimivaltaisissa maissa tunnettu, alkujaan ehkä persialainen riisiruoka. Venäjällä se on yhtä tunnettu kuin meillä risotto. Ja sitten kaikilla ja kaikilla kansallisuuksilla on vielä oma versionsa. Minä versioin tänään kaukaisialaisen version:

Uzbekistanilainen plov (riittää 6 - 8 hengelle)

500 g lampaanlihaa
3 kpl porkkanoita
2 sipulia
300 g riisiä
(1 tl kuivattuja happomarjoja, minulla ei ollut, mutta kannattaa käyttää, jos on)
1 tl kuivattua chiliä
2 tl suolaa
loraus öljyä
8 - 10 valkosipulin kynttä
noin litra vettä
15 g mausteita maun mukaan, minä käytin sen valmiin pussin, joka tuoteselosteen mukaan sisälti jauhettua paprikaa, kuminaa, kurkumaa, jauhettua happomarjaa, chiliä, kuivattua ja jauhettua tomaattia ja porkkanaa, sekä mausteita!

Paloittele liha. Kuori porkkanat ja sipulit ja leikkaa ne suikaleiksi. Kuumenna öljy laajapohjaisessa kattilassa tai paistokasarissa. Liesi saa olla täydellä teholla. Paista lihoja öljyssä koko ajan käännellen kymmenen minuuttia. Lisää joukkoon sipulit ja porkkanat. Jatka kypsentämistä kovalla teholla kymmenisen minuuttia. Lisää kaikki mausteet ja kuoritut valkosipulin kynnet. Sekoita. Lisää riisi. Sekoita. Lisää vettä sen verran, että vedenpinta on noin 1,5 - 2 senttiä ruuan pinnan yläpuolella. Kuumenna kiehuvaksi ja käännä lieden teho pienelle. Keitä pienellä teholla tunti, aina välillä hämmentäen, ettei pala pohjaan. Jos ruoka alkaa mennä kuivaksi, lisää varovasti vettä. Tarjoile.Ihan syötävää perusruokaa äänin 6 - 0. Äiskän asteikolla kolmannen luokan ruokaa.

2 kommenttia:

  1. Mustekala ensin marinadissa, sitten grillattuna - oli todella hyvää Mosambikissa ollessani. terv. anne

    VastaaPoista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.