maanantai 18. maaliskuuta 2013

Minäkin opin!

Hitsiläinen sentään. Nyt on Iskä ihan täpinöissään kahdestakin syystä. Ensinnäkin, tuossa joku viikko sitten yritin tehdä haukiquenellejä, joista sitten loppujen lopuksi tuli haukimureketta. Onneksi Heleen's hobbies -blogin kirjoittaja Aila syöksyi apuihin ja opetti minulle rautalankamallin avulla, kuinka onnistuu. Ihan kiva sillä kyseisestä blogista olin reseptin napannutkin. Nyt sitten kestivät pallerot kasassa.

haukiquenellit

2 dl kermaa
haukea
1/2 tl suolaa
teelusikan kärjellinen valkopippuria

Kaada kerma mittakannuun. Jauha lihamyllyllä pienimmällä rasterilla kahteen kertaan hauki, pieni sellainen. Paseeraa kalajauheliha tiheäsilmäisen siivilän lävitse. Lisää paseerattua kalaa vähän kerrassaan mittakannuun niin kauan, että kannun mitta-asteikko näyttää neljää desiä. Eli paseerattua kalaa ja kermaa tulee yhtä paljon. Lisää mausteet. Pyöräytä sauvasekoittimella kunnolla sekaisin. Keitä mieleisesi liemi kattilassa. Minä käytin tällä kertaa aivan tavallista kuutioista tehtyä kalalientä, mutta liemeen kannattaa satsata, sillä liemi antaa quenelleillekin makua. Kun liemi alkaa miedosti kuplimaan, nostele kahdella lusikalla varovasti taikinapalleroita liemeen.  Huuhtaise aina jokaisen palleron välissä lusikat kylmällä vedellä, niin lähtee seuraava pallero helpommin irti. Keitä pallerot helmeilevässä liemessä kypsiksi (muutama minuutti). Tarjoile.

Minä tykkäsin ihan mahdottomasti. Juniori totesi, että syötäviä. Söi ihan useampia, kun lupasin tuoda kaupasta energiajuomaa ja karkkia. Äiskä maistoi, ja jätti siihen eli meni melkein viidenteen luokkaan. Mutta ei varmasti olleet meidän perheen viimeiset quenellit. Kiitos Aila.


Ja se toinen oppiminen! Minä olen joskus sanonut, että en minä mitään kokata osaa. Osaan vain laittaa toisten reseptien pohjalta ruokaa. No, kyllähän se aika pitkälti vieläkin on näin, mutta ihan selvästi olen huomannut, että viiden vuoden harrastaminen on alkanut tuoda jonkinlaista sormituntumaa. Tämän sormituntuman pohjalta sitten tuli kehiteltyä mielestäni aika uusi ruoka:

mätitattari

3 dl tattaria
2 dl hauen mätiä
5 dl vettä
25 g voita
1 tl suolaa

Huuhdo tattari. Paahda tattaria kuumalla paistinpannulla kunnes ne alkavat tuoksua nenään. Lisää voi. Kun voi on sulanut, ja kaikki tattarit pyöritelty voissa, lisää vesi. Anna kiehua pienellä tulella kymmenisen minuuttia. Lisää suola ja mäti. Vatkaa vispilällä kunnolla sekaisin siten, että mäti ei paakkuunnu isoiksi könteiksi, vaan on tasaisesti kaikkialla. Siis sekoittunut tasaisesti tattarin kanssa. Keitä vielä sen aikaa, että vesi haihtuu kokonan pois. Koristele ripottelemalla pinnalle ruohosipulia tai persiljaa. Tarjoile. 

Syötävää perusruokaa äänin 3 - 0. Äiskän asteikolla kolmannen luokan ruokaa. 

3 kommenttia:

 1. Viime kesänä hankinkin jo vanhan lihamyllyn mahdollisia virvelihaukia varten. Minä en virvelöi, en pysty irrottamaan edes särjensinttiä ongenkoukusta mutta jos joku lapsista hauen onnistuu mökillä rantauttamaan niin onhan se hyödynnettävä. Vielä en ole päässyt kokeilemaan myllyä mutta jos ensikesänä... On nyt sitten reseptikin valmiina :)

  Mätiletutkin ovat vielä testaamatta mutta varmasti nekin vielä tirisevät eilisen paiston pannulla. Mätitatttari kuulostaa jo hiukaan haasteellisemmalta setiltä :D Etkö mitään maustetta siihen lisäisi?

  Mitä mieltä muuten olet tattarin huuhtelusta. Olen sitäkin aihetta pohtinut moneen kertaan. Erityisesti idätettävää tattaria ei ymmärtääkseni voi kovin kuumallla vedellä pestä? Puurotattarit huuhtaisen välillä kiehautetullakin vedellä mutta onko se oikeasti tarpeellista? Onko huuhtelutarpeessa eroa jos kyseessä on venäläinen tai kotimainen tattari?

  VastaaPoista
 2. Eipä kestä, ole hyvä vaan Ilkka! Eikö vaan olekin hyviä! Täytyypä päivittää omaan blogiin tarkempi ohje vastaisen varalle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis näinhän saa rakennettua mahtavia maunkantajia. Tällä tarkoitan sitä, että tuolla tekstissä mainitulla maustannalla ja tavallisella kalaliemellä maku on varsin mieto. Mutta mieto maku mahdollistaa maustamisen juuri mieleisekseen. Näen mielessäni esimerkiksi sienelle tai jollekin yrtille maistuvat quenellit.

   Poista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.