torstai 7. maaliskuuta 2013

Kevät


Kevät on kaunis
Kukat kesään puhkeaa
Lumi ja talven ihmemaa
Syksyllä lehdet leijuu
Maahan hiljalleen
Rakkaus sydämessä
Meitä kuljettaa
Arvaa kuinka paljon
arvaa kuinka paljon
suua rakastankaan
Arvaa kuinka paljon
arvaa kuinka paljon
suua rakastankaan
sua rakastankaan.

Yllä oleva on "Arvaa kuinka paljon sinua rakastan" -lastenohjelman tunnari. Kaveri nuorena miehenä lauloi sitä tytöille. Ja aina kävi säkä. Tytöt vain vaihtui. Ja vaihtuvat harvakseltaan vieläkin - 30 vuoden jälkeen. Minä en silloin laulellut, olin useimmiten kuskina. Vaan on tuon Äiskän kanssa katsottu jo kohta 30 kevättä yhdessä. Ja viimeiset viikot on tuo vanha laulun pätkä soinut korvamatona korvassani.  Äiskä tykkää, kun välillä sitä hänellekin laulan. Nyt ymmärrän paremmin tuota nuoruuden kaveriakin.


Tänään oli muutenkin kevätpäivä. Sain vihdoinkin koulittua paprikantaimet purkkeihin. Idätys alkoi jo tammikuussa. Kuvan keskellä olevassa mustassa laatikossa itävät puolestaan tomaatit. Chilit ja habanerot, joita myös ykköstaimia olen pitänyt, talvehtivat hyvin ja ensimmäiset kukkanuput ovat jo ilmaantuneet. Tulevan kasvukauden erikoisuuksia ovat täysin violetti paprika, suippo tomaatti ja jalapeno. Kyllä vaan saisi kevätaurinko paistaa enemmän!

Ja haukikin kutee keväällä. Niinpä tuossa taannoin Lehmon Laptonilta saamani hauetkin olivat mätiä täynnään. Pakastin jokaisen mätipussin yksitellen. Niinpä meillä olikin tänään ruokana kuvassa lautasella näkyviä

mätilettuja

8 dl maitoa
2 munaa
1 tl suolaa
4 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
1 isohko hauen mätipussi

Ota mätipussi pakasteesta hyvissä ajoin sulamaan. Kun pinta alkaa vähän lämpenemään, on paras hetki irrottaa mätipussin kalvo pois. Lähtee tosi helposti, toisin kuin täysin sulaneesta tai tuoreesta pussista. 

Sekoita aineksista normaali lettutaikina, johon vatkaat sekaan myös mädin. Paista pannulla voissa. Tarjoile smetanan, suolakurkkukuutioiden ja juoksevan hunajan kera.

Hyvää äänin 4 - 0. Omaishoitajan vapaapäivän tekijä sanoi inhoavansa mätiä. Maistettuaan kehui todella hyväksi. Äiskä oli kaikista hauska. Rankeerasi ensin asteikollaan kakkosluokan ruuaksi, mutta kuultuaan mädistä lakkasi tykkäämästä! Joskus näinkin. Summa summarum: kannattaa ehdottomasti hyödyntä itse pyydettyjen kalojen mäti näin keväisin.

3 kommenttia:

 1. Hieno idea. Aika monenlaista olen minäkin lapsille syöttänyt lettutaikinaan ujutettuna mutta mätiä en ollut vielä tajunnut. Kiitos vinkistä :)

  Ihan mahtavassa kasvussa sinulla parikat. Minulta meni paprikajuna tältä vuodelta mutta tulevana talvena olen ajoissa liikkeellä.
  Kasvatatko ne avomailla vai kasvihuoneessa? Mikä on tuotto/sijoitus? Minulla ollut aina käsitys että paprika menee vähän koristekasvikastiin... Jääkö pakastimeenkin jotain? Minulle kun se pakastin on sydämen asia :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paprikaharrastus on minulla menossa toista vuotta. Esikasvatan taimia sisällä kunnes ulkolämpötila on reilusti plussalla yölläkin. Kesällä taimet ovat sitten ulkona etelään antavan seinän vierellä. Tuon kuvassa näkyvän purkkivaiheen jälkeen edullisin kasvatusastia on 10 litran ämpäri, jonka pohjaan olen tehnyt reikiä. Ämpäri laitetaan sitten pesuvatiin, ja kolmen euron altakasteluruukku on syntynyt!

   Viime kesä oli kylmä ja pilvinen, joten sato jäi muutamaan paprikaan per taimi. Vertailun vuoksi sanottakoon, että chiliä runsaasti kasvattava kaverini sanoi sadon jääneen viidesosaan edellisestä vuodesta. On aivan varmaa, että tavallista punaista paprikaa saa edullisemmin kaupasta. Vaikka olisi hyväkin satovuosi. Ainakin, jos ottaa tarvittavan työmäärän huomioon.

   Koko paprikainnostus lähti liikkeelle halusta valmistaa letshoa itse kasvatetuista paprikoista. Ehkä se tulevana syksynä onnistuu.

   Poista
 2. Bloggaaja toisensa jälkeen esittelee esikasvatustaimiaan ja minä en pääse vauhtiin mukaan ollenkaan. Olen kasvattanut parvekkeellani kaikkea potaatista viinimarjaan. Chilipaprikat ja yrtit kasvavat parvekkeen kaideruukuissa kesäkukkasten kanssa. Pieni viljelypinta-ala on otettava tarkkaan käyttöön. Tulee se kevään ihme tänäkin vuonna, ekaksi alkaa ruohosipulit nostaa päätään talven jäljiltä ja jännitettävää riittää siitä, miten monivuotiset yrtit ovat selvinneet talvesta.

  VastaaPoista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.