perjantai 4. toukokuuta 2012

Kärsimys kuuluu pääsiäiseen... (EST)

Pääsiäisen aikaan erään tuttavani 17-vuotias poika kyyditti mopollaan 18-vuotiasta kaveriaan. Kaverilla oli kädet täynnä kamaa, joten kuski sanoi voivansa ottaa kyytiläisen kaljakassin käteen. Eivät ehtineet pojat liikkeelle, kun maija kurvasi vierelle: "Mitäs pojalla kassissa?" Selitys meni läpi. Sakkoa 20 euroa alkoholin luvattomasta hallussa pidosta. 

Puoli tuntia myöhemmin uusi partio pysäytti. Tällä kertaa arvelutti mopon vauhti. Poika oli koko viime kesän ja syksyn käynyt kissa ja hiiri -leikkiä isänsä kanssa. Isä poisti virityksiä ja poika lisäili niitä. Vihdoin isä hermostui ja pyöristi rälläkällä pulttien ja mutterien kulmat. Mopon maksiminopeus tuli nyt sitten poliisin toimesta mitattua: 57 km/h. Se nyt ei olisi poliisinkaan maailmaa kaatanut, mutta kun oli vähän muitakin puutteita. Takajarru ei pitänyt ollenkaan. Minä olin viikkoa aiemmin ajanut mopolla, ja jarrut toimivat ihan hyvin! No nyt eivät enää toimineet. Lisäksi takavalo ei palanut ja suurin yllätys: kytkin- ja jarrukahvan päät eivät saa olla poikki! Nämä yhdessä aiheuttivat sen, että poliisi otti kilvet pois ja mätkäisi vielä 70 euroa sakkoa. 

Poika kertoi hyvin lyhyesti tarinan facebookissa. Setänsä kommentoi: "Kärsimys kuuluu pääsiäiseen..." Mielestäni varsin sattuvasti sanottu! Mikä oli tarinan opetus: yleisen legendan mukaan kilvet lähtevät, jos mopo tai skootteri kulkee kovempaa kuin 66 km/h. Näin voi olla, mutta silloin pitää kaiken muun olla tiptop-kunnossa. Muutoin tulee kilville noutaja. No nyt sitten poika isänsä kanssa normalisoi mopoa suurella innolla, jotta pääsisi katsastamaan ja hakemaan kilvet pois katsastuskonttorilta. Se tietysti vähän pojan isää vituttaa, kun touhu ei ole ilmaista, joskin inhimillisillä summilla selviääkin.

Mutta meillä sensijaan laitetaan täysin laillista ruokaa. Tänään aloitimme Viro-kuukauden. Ruokana oli alunperin alkupalaksi tarkoitettu

Virolainen munakas

250 g pekonia
9 munaa
3 rkl vehnäjauhoja
4 dl maitoa
1 tl suolaa
tuoretta persiljaa
öljyä

Ruskista pekonisilppu pannulla. Ripottele vehnäjauhot pekonin päälle. Tässä vaiheessa todennäköisesti pitää lisätä öljyä, ettei seos kärvähdä pannuun kiinni. Hämmentele ja jatka kuumentamista kunnes pekoni-jauho-seos on vaalean ruskeaa. Lisää maito. Kuumenna pienellä teholla niin kauan, että seos alkaa sakenemaan. Riko munat kulhoon ja lisää suola. Vatkaa sekaisin ja kaada pannulle. Nostele mössöä lastalla sieltä täältä ja pannun reunoilta kuumennuksen aikana. Jatka kunnes alkaa pinnastakin olemaan sen verran jäykkää, että kestää haarukassa. Silppua persiljaa pinnalle ja tarjoile.

Hyvää äänin 4-0. Äiskältä kolmonen.

Iskän varioima alkuperäinen resepti kirjassa Eesti köök. Estonian cooking. Harri Ilves, Lia Virkus, AS Ajakirjade Kirjastus, Tallinna, 2003.

4 kommenttia:

 1. Iskä kirjoittaa [kytkin- ja jarrukahvan päät eivät saa olla poikki!]
  Joo, ei tosiaan saa olla, tulee käyttökielto heti, vaikka puuttuisi vaan 1 cm kahvoista.
  Olen tainut ostaa 4-5 kahvaa pojan mopoon.....

  Tarkista myös että rekisterikilpi on oikeassaa asennossa...muten ei mene katsastus lävitse. Siinä on joku sääntö, miten monta astetta se saa olla vinossa.

  Nyt minulla on niin nälkää, etten voi edes lukea sun reseptiä.......

  VastaaPoista
 2. Ai niin, nälässä unohtui kirjoittaa. Että meidän pojan mopo menee ylinopeutta, vaikka se on alkuperäinen. Kertaakaan ei ole viritetty mitään ja jo kaupasta ostettuna se kulki liian lujaa. Ollaan koko ajan mietitty, että mitäköhän poliisi tuumaa jos hän jäisi kiinni sen kanssa.
  Meillä ei nimittäin poika uskalla virittää, minulla on täydellinen nolla toleranssi sen asian kanssa. Jos edes ehdottaisi, niin mopo häipyisi pihalta ihan samalla sekunnilla.
  Mutta....mopo kulkee silti liian lujaa.....ja siihän hän siis on ihan sytön.....

  VastaaPoista
 3. Aivan oikein Salix sanoi jo vakio voi kulkea liian lujaa, meilläpäin on Konstaapeli Valli moottoripyörällään mopoja vahtimassa, no sakotti mopoa joka vakiona kulki liian lujaa. Sakotetun lapsen isä hermostui ja valitti sakosta aikansa kun valitus kiersi sakko peruttiin (tosin sakon maksaminen olisi ollut halvempaa..) Niin niitä kahvoja jostain syystä on meilläkin parit jo ostettu edelliseen vehkeeseen, loppujen lopuksi niitä netistä tilattiin parit aina kerrallaan :D

  Mutta oikeasti, autotkin pitää olla maantieliikenne kunnossa miksei sitten mopot ja skootteritkin? Aikalaisia pommeja noiden mopojen joukossa vieläkin on...

  Ai niin anteeksi Iskä ei kommentoida ollenkaan ruokaa... mutta jos Äiskältä on jo tullut kolmonen, ei viitsi vääntää puukkoa haavasta ;) (Äiskä ei taida munakkaista tykätä?)

  VastaaPoista
 4. Juuri näin. Vehkeet täytyy olla kunnossa. Muuten syntyy vain ylimääräistä riesaa ja vahinkoja.

  VastaaPoista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.