maanantai 28. toukokuuta 2012

James Bondia keittiössä

Kevät jatkuu. Sinänsä tämä on jännää, ettei ole pitkään aikaan tapahtunut mitään ihmeellistä tässä kotopiirissä. Ja touhuamista on ollut siinä määrin paljon, ettei muuta maailman menoa ole ihmeemmin ehtinyt taivastelemaan. Itse asiassa - tämähän on hemmetin hieno tila. Pyritään säilyttämään. No sen verran toki tapahtui, että kun olin illalla käynyt menestyksellisesti kullan huuhdonnassa eli Äiskän kanssa saunassa, huomasin keittiön lavuaarin hajulukon olevan lukossa. Saunapuhtaana oli omanlaisensa fiilis putsailla viemärille haisevia putkia. Elämässä vain noin yleisemminkin tulee välillä eteen juttuja, jotka on vaan tehtävä. Haisi miten pahalle tahansa.

Ihmiset ostavat minulle kirjoja. Minä kun vietän paljon aikaa Äiskän kanssa kotona, niin minulla on aikaa lukea. Sinänsä ihan järkevä logiikka. Kirjapino vain on valehtelematta 40 senttiä korkea. En minä niitä ehdi lukemaan! Pari kolme kirjaa vuodessa! Ennen sama määrä meni kuukaudessa. Samaan halpaan meni Marikin jouluna. Osti minulle joululahjaksi Juha Virkin "Isän keittokirjan" (Juha Virkki, Isän keittokirja, Atena kustannus Oy, Jyväskylä, 2011), josta löysin tämäniltaisen aterian ohjeen.

munakokkelia James Bondin tapaan

12 kpl munia
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippurirouhetta
150 g voita

Sekoita aineet keskenään siten, että munien rakenne rikkoontuu. Sulata paksupohjaisessa kattilassa reilu sata grammaa voita. Kun voi on sulanut, kaada rikotut munat kattilaan. Kuumenna pienellä teholla koko ajan hämmennellen pienellä vispilällä. Kun munat ovat melkein niin jähmeät, jollaisena haluat kokkelisi syödä, lisää vielä viitisenkymmentä grammaa sulaa voita. Kuumenna minuutin verran hämmennellen. Tarjoile.

Virkin mukaan Bond osoittin intohimonsa munakokkeliin (kauniiden naisten lisäksi) elokuvassa Piru perii omansa. Bondin tapaan valmistettu kokkeli nautitaan itseään paremmassa seurassa kylmäsavulohen, paahtoleivän ja Taittinger roseshampanjan kera. Me paistoimme vielä lisäksi prinssinakkeja pannulla ja korvasimme shampanjankin puolukkamehulla. Puutteen menettelytavoissa on tarkoitus korjata kesän mittaan, jahka mahdollisuuksia ilmaantuu...


Hyvää äänin 3 - 1. Juniori ei tykännyt kokkelista ollenkaan. Mari oli liekeissä. Minäkin melkein. Ja Äiskältä kolmonen.

6 kommenttia:

 1. Kullan huuhdonta. Olipa superkauniisti sanottu!

  VastaaPoista
 2. Sanuliini. Se on suvun vanha tapa.

  VastaaPoista
 3. ...siinä tapauksessa teillä on ihana suku :) Kiitos aamun hymyistä!

  VastaaPoista
 4. Jos ruokaseurakseni joskus istahtaa James Bondin näköinen ja tapainen komistus, niin satavarmasti valmistan tämän munakkaan! Tietysti sitä kannattaa testata ensin itsekseen :) Täytyy olla hyvää.

  VastaaPoista
 5. Niinpä. Ei ole Lammen Jaakko yli viisikymmpinen, vähän pyöräkkä ukkomies, ei!

  VastaaPoista
 6. Kyllä tuohon pikkusen pitäis parmesaania raastaa pintaan... :P

  VastaaPoista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.