sunnuntai 29. huhtikuuta 2012

Päivä ennen vapun aattoa (F)

29. huhtikuuta. Telkusta tulee Idols. Nuoret laulavat tosi hyvin. Äiskä katsoo ja tykkää. Minä viikkaan viikon kirjopyykkejä. Huomenna on vapun aatto. Ennen se oli iso juhla. Aattona riehuttiin Punkaharjun Kultakivessä hulluna kännissä. Vapun päivänä sitten yritettiin ehtiä johonkin torijuhliin. Aatetta oli mukana - kenellä minkäkin väristä. Myöhemmin alkoi tulla vaikutteita myös ylioppilaiden vapusta. Joka tapauksessa vappu oli iso juhla. Ei ole enää. Aate on liudentunut kaikilta. Ja ylioppilaatkin ryyppäävät ja bilettävät pitkin vuotta siinä määrin runsaasti, että eiköhän tuo ole vappukin vain muun humun jatketta. Minusta ei tunnu yhtään päivältä ennen isoa juhlaa. Minusta tuntuu sunnuntaille. Siivooja tulee aamulla kasilta. Pestään ylimääräisenä ohjelmanumerona sauna.

Tänään oli vihoviimeinen Ranska-päivä. Resepti oli alunperin kanille, mutta kun Äiskä ilmoitti, ettei ole hyvä ajatus ryhtyä pihasta kaava-alueella jalkajousella ikkunasta rusakoita ampumaan, niin käytin broileria. 

Broileria ja oliiveja - Poulet aux olives

400 g broilerin rintaleikkeitä
2 rkl voita
1 rkl oliiviöljyä
suolaa
pippuria
2 sipulia
1 rkl vehnäjauhoja
2 laakerinlehteä
4 dl kuivaa valkoviiniä
noin 100 g vihreitä oliiveja

Leikkaa rintaleikkeet reilun kokoisiksi paloiksi. Ruskista voi-öljyseoksessa. Mausta suolalla ja pippurilla ja lisää hienonnetut sipulit. Ripottele jauhot lihojen päälle, kääntele ja lisää viini. Lisää laakerinlehdet ja hauduta 30 - 40 minuuttia. Pane joukkoon oliivit ja anna vielä kiehahtaa. Oliivit lisäävät lihan ja liemen suolaisuutta, joten käytä suolaa harkiten ruskistusvaiheessa. Tarjoa lisäkkeenä keitettyjä kasviksia ja patonkia.

3-1 syötävää perusruokaa. Juniori ei suostunut syömään kasviksia.

Alkuperäisen ohjeen lähde: Ranskalaisia talonpoikaisruokia, WSOY, Porvoo, 1980. Iskän tämän ohjeen pohjalta muokkaama.  

Tomaatin taimet opiskelevat ulkona elämistä.

2 kommenttia:

  1. Kultakiven leirintäalue -LOL oma lapsuusmuistoni on melko... Pudotin silmälasini sieltä sillalta (lapsuusmuistoni kertovat olevan pitkä) eli hyvä näköisiä kaloja siellä päin :D Jälkeenpäin optikko Makkonen teki näkötestiä ja kyseli toisella kerralla erittäin lievillä vahvuuksilla mitä kirjaimia taulussa on, luettelin kaikki suvereenisti, optikko Makkonen sanoi, etten pysty niitä lukemaan... totesin ettet kysynyt näenkö, kysyit mitä kirjaimia taulussa on XD Taisin olla n. 10 v.

    Iso peukku äiskälle, miehien mielioikkujen hillinnästä :) Miehet saa joskus ihan älyvapaita ideoita...

    Resepti oli kiva varmaan kanallekin? Taidan kokeilla oliiveilla taidan tosin kivittää naapureita...

    Oma vappuni meni marssia katsoessa Helsingissä, hiukan on ajat muuttuneet, taidan tyytyä seuraamaan aidan yli mopokulkuetta (parin mopoauton säestäessä) nuoret on kuin innostuneet lehmät jotka ensikertaa pääsevät laitumelle :)

    VastaaPoista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.