sunnuntai 22. huhtikuuta 2012

Läpyskähäntää

Jokunen viikko sitten, kun tein itä-saksalaisia kebakoita, joku kehui materiaalilistan lyhyyttä. Äiskän kamun kanssa katseltiin tämän päiväistä majava-reseptiä. Pitkä lista tavaraa ja suurin osa sellaista, että aiheuttaa kamulle allergisia reaktioita. Aikamme pohdittuamme päädyimme varsin filosofiseen ratkaisuun: Ruuanlaitossa pyritään liian usein peittämään varsinaiset maut runsaalla maustamisella ja muilla vastaavilla kikoilla. Majavaakin kehotetaan liottamaan päiväkausia piimässä tai maidossa. Päätimme yksinkertaistaa reseptiä mahdollisimman paljon, mutta ei yhtään enempää. Tarkoituksemme oli päästä maistamaan aito majavan maku. Niinpä alunperin ruokala.net -sivustolta kopioidusta reseptistä muotoutui ihan omamme.

Liekitetty majavapata

800 g majavaa
1,4 kg juureksia (porkkanaa, lanttua, perunoita ja palsternakkaa)
10 - 15 katajanmarjaa
2 tl suolaa
5 cl giniä
voita

Kuutioi majavanliha. Kuori ja kuutioi juurekset. Ruskista lihat runsaassa voissa kuumalla pannulla kevyesti. Mausta suolalla ja katajanmarjoilla. Paista myös juureksia hetki pannulla voissa. Pane juurekset uunivuokaan pohjalle, ja pinnalle lihat. Lisää kolme desiä kiehuvaa vettä vuokaan. Hauduta kannen alla 175 asteisessa uunissa 1,5 tuntia. Painele välillä lihoja pinnalta ja tarkkaile, etteivät pääse kuivamaan. Tosin kansi vaikutta sen verran, ettei kuivumista pitäisi päästä tapahtumaan.


Tarjoile sellaisenaan pääruokana. Kun alat nostaa vuokaa pöytään, kaada gini lihojen päälle ja sytytä palamaan. Liekitys antaa hyvän loppusilauksen lihan voimakkaalle maulle. Äänin 5 - 1 yllättävän hyvää. Mari piti vain syötävänä - ressukka kun tiesi, mistä eläimestä on kysymys. Juniori taas piti erittäin hyvänä.

6 kommenttia:

 1. Varsin erikoinen ruokalaji tänään! Tuota olisi kiva maistaa...

  VastaaPoista
 2. Säästetään kesälle. Papuja lännenmiesten tapaan ja nuotiolla paistettua majavaa. Mustalla kahvilla ja viskillä alas huuhdottuna?

  VastaaPoista
 3. Voisitko mitenkään kuvailla läpyskähännän makua? Ilmeisen voimakas maku, mutta oliko esim. terävää vai pehmeää? Kaipasitteko kermaa? Voiko sitä verrata lainkaan mihinkään muuhun riistalihaan? Tahtoo tietää!

  VastaaPoista
 4. Minäkin haluaisin maistaa. Mistä majavanlihaa voi ostaa?

  VastaaPoista
 5. Majavanliha on hyvin tummaa, paikoin lähentelee mustanpuhuvaa. Riistan maku, samansuuntainen kuin hirvessä, mutta moninkertaisesti voimakkaampi. Lievästi metsäsienen makuun vivahtava ominaismaku. Tuolla reseptillä valmistettuna rakenteeltaan murea. Murea, muttei sellainen löllön pehmeä. Siis kiinteä, mutta murea.

  En tiedä mistä sitä voisi ostaa. Minä ostin syksyllä puolitoista lammasta ja kun kuulin työkaverillani olevan pakasteessa majavan, jolle hänellä ei ollut vuoteen ollut käyttöä ruuanlaitossa, teimme vaihtokaupat. Minä vein lampaanviulun ja sain vastavuoroisesti 2,5 kg majavanlihaa, hirven maksan ja hirven vasan sydämen.

  VastaaPoista
 6. Vau! Hyvin kuvailtu. Enpä kieltäydy, jos joskus tulee tilaisuus maistaa tai jopa itse valmistaa majavaa - tällä ohjeella tietysti.

  VastaaPoista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.