tiistai 3. huhtikuuta 2012

Maisteri Siiskonen käy vastaiskuun (F)

Olen tässä joku päivä sitten kertonut aloittamastani painonpudotus- ja kunnonkohotuskampanjasta. Suurimmat muutokset ovat lautasten vaihto pienempiin, kello 18 jälkeisen syömisen lopettaminen ja päivittäisen pitkät kävelylenkit. Pitkän aikavälin tavoite on tietysti oma hyvinvointi, mutta lyhyen aikavälin tavoitteista tärkein on maisteri Siiskosen kanssa lyöty veto Lykynlammen hyppyrimäen portaiden ylös nousemisesta. Maisteri Siiskonen, kun kuuli kuntoilustani, ryhtyi välittömästi vastaiskuun. Ei meinaa näemmä maksaa illan kaljoja. Mutta tapa, jolla iskuun ryhdyttiin, on varsin Siiskosmainen. Maisteri alkoi blogikirjoittamisen! Kävelee joka päivä jonkin Lappeenrannan historiallisesti merkittävän kohteen luo, valokuvaa sen ja kävelee takaisin kotiinsa kirjoittamaan blogitekstiä kohteesta. Omaksi onnekseen asuu itsekin Lappeenrannassa. Blogi on vielä alkumetreillä, mutta toivon sille pitkää jatkoa, joka taasen tietänee Siiskoselle mopon ostoa kohteiden siirtyessä kauemmaksi. Willimiehen jalanjäljillä -historiablogi löytyy täältä,
käykää ihmeessä tutustumassa, jos historia vähääkään kiinnostaa. Linkistä löytyy myös kuva portaista, jotka pitäisi viidesti ylös nousta.

Minä sen sijaan kävelin tänään 13000 askelta ja sen jälkeen tein

ranskalaisen herkkusieni-savukinkkumunakkaan (riittää neljälle - viidelle)

4 salottisipulia
2 valkosipulin kynttä
350 g tuoreita herkkusieniä
2 tl suolaa = 2 x 1 tl, tosin puolikkaat saattaisivat riittää
1 tl mustapippuria
8 munaa
voita
1 sitruuna
persiljaa
200 g savukinkkukuutioita (alkuperäinen ohje neuvoi tarjoamaan lisäkkeenä, mutta minä hilpasin sienien sekaan ja hyvin tuntui toimivan)

Keitä hienonnettua sipulia ja murskattua valkosipulia voissa 3-4 min. Lisää viipaloidut herkkusienet ja keitä voimakkaalla lämmöllä pari minuuttia. Lisää teelusikallinen suolaa ja sitruunan mehu. Lisää myös kinkkukuutiot. Sekoita hyvin. Siirrä sivuun.

Sekoita munat, suola ja pippuri kulhossa haarukalla ja kypsennä kuumalla pannulla voissa puolikypsäksi. Kaada herkkusieni-kinkku-seos pinnalle ja anna kypsyä valmiiksi. Tarjoile.


Tasapeli 2-2. Lapset eivät suostuneet muuta kuin vähän maistamaan, minä ja Äiskä sensijaan tykättiin. Itse asiassa Äiskä rankeerasi asteikollaan ykköseen! Ja Iskä iloitsee.

Alkuperäisen ohjeen lähde: Ranskalaisia talonpoikaisruokia, WSOY, Porvoo, 1980

8 kommenttia:

 1. Siiskosen blogia kävin lukemassa jo muutama päivä sitten ja totesin että se on hyvä opas, jos joskus eksyy teidän suuntaan.

  Onnea vaan koitokseen!!! Minulla on ihan sama urakka edessä!!!

  VastaaPoista
 2. Olet ilmiselvästi löytänyt itsestäsi muutosvoiman ja jonkinsortin keinot muutoksen toteuttamiseen. Haluaisin kuitenkin nostaa pari kissaa pöydälle, jotta voisit ehkäpä tehostaa muutoksen toteuttamista ja tehdä siitä itsellesi mieluisampaa ;)

  1) Syömisestä kieltäytymiselle klo 18 jälkeen ei ole mitään perusteita. Olen huomannut, että tämä on jonkinlainen vanhankansan uskomus, josta esim. oma mummoni (vakavasti ylipainoinen) pitelee kiinni ja uskoo sen pelastavaan sanomaan. Tosiasia on kuitenkin se, että syömisen ajoituksilla ei ole niinkään suurta merkitystä verrattuna lautasen sisältöön. Tämän varmasti tiedätkin :)

  2) Lautaskoon pienentäminen ei sekään ole ratkaisu jos lautasen sisältö on pielessä. Koon pienennys johtaa vain auttamatta kasvavaan nälkään ja mahdollisiin myöhempiin sortumisiin. Pidä siis lautaskoko entisellään, ihan oman hyvinvointisi takia! ;)

  3) 80% elämäntapamuutoksesta on ruokavaliomuutosta, loput liikuntaa, lepoa ja stressinhallintaa.

  Vinkkinä haluaisin ehdottaa: Lue Antti Heikkilää. Hän opastaa VHH-ruokavalion saloihin ja kertoo, miten sillä voidaan vaikuttaa koko kehon ja mielen hyvinvointiin ja jopa parantaa sairauksia ja vaivoja aina iho- ja hiusongelmista ylipainoon, diabetekseen, rasvamaksaan, keliakiaan ja muihin suolisto-ongelmiin. Munakasreseptistä päätellen oletkin jo omaksunut joitakin VHH-ruokavalion saloista, mutta halusinpa vaan vinkata Heikkilästä :) Hänen bloginsa on täällä: anttiheikkila.com

  Heikkilä kannustaa jättämään ruokavaliosta ylimääräiset viljat ja sokerit ja panostamaan ruoan laatuun. Hän ei ole mikään liikunnan puolestapuhuja, vaan painottaa juuri ruokavalion merkitystä. Mutta kun sinulla on tavoitteena urheilu-urakka, niin VHH yhdistteynä lihaskuntoharjoitteluun tuottaa varmasti parhaimman lopputuloksen. :) Tsemppiä treeniin ja elämäntapamuutokseen! Jään kiinnostuksella seuraamaan teidän molempien kehitystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti kannustuksesta Maria. Erityisen tyytyväinen olen, kun muistelen sinun olevan jollain tapaa tämän ravitsemuksen ammattilainen. Mutta, mutta...

   1) Kello 18 jälkeisellä syömättömyydellä ei sinänsä ole vaikutusta painoon, tässä olemme täysin samaa mieltä. Mutta nyt tulee kehiin vanha herra Arvo Ylppö ja hänen ohjeensa: ihminen voi syödä kaikkea ruokaa, kunhan syö kohtuudella. Ja kyllähän tosiasia on, että vuorokautinen kokonaiskilojoulemäärä eli ruuan energiasisältö on painonhallinnassa ratkaisevin. Tätä kokonaisenergiamäärää pyrin rajoittamaan ilta-aikaisella syömättömyydellä. Voisin ihan yhtä hyvin päättää olla syömättä klo 11 ja 16 välillä ja syödä illalla, mutta tämä järjestely sattuu minun rytmeihini paremmin.

   2. Jos lautanen on iso, ruokaa tulee hyvin helposti otettua enemmän kuin nälän karkoittaminen vaatisi. Pienemmillä annosko'oilla ja hitaammalla ruokailulla totutetaan vatsalaukkua tuntemaan olonsa kylläiseksi vähemmällä sapuskalla. Joka tapauksessa ruokailun aikana täytyy syödä niin paljon, että pöydästä lähtiessä ei ole nälkä. Pariin kertaan viimeisen neljän vuoden aikana olen tehnyt omasta ja vaimoni ruokailusta kahden viikon ajalta suupalan tarkan päiväkirjan, jonka sitten ravitsemusterapeutti on käynyt läpi. Lopputuloksena on ollut toteama, että meillä syödään keskivertosuomalaista terveellisemmin ja etenkin monipuolisemmin.

   3. Jotain tämän suuntaista. Pelkällä liikunnalla ei pysty painoa pudottamaan.

   4. Heikkilän ruokaohjeet ovat nykykielellä ilmaistuna syvältä. Periaate tuntuu toki toimivan, mutta vuosi sitten yritin noilla hänen ruokaohjeillaan ruokaa laittaa. Jos olisi ollut edes yksi resepti, minkä mukaan laitettu ruoka olisi maistunut hyvältä, mutta kun ei ollut sitäkään! Annoin kirjankin pois. Vhh-ruokaa olen toki laittanut ihan muutenkin. Sillä yksinomaan en kuitenkaan aio ryhtyä painoani pudottamaan.

   Mutta kiitos joka tapauksessa hyvistä vinkeistä. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan, kuinka maisteri Siiskonen pystyy panemaan kampoihin.

   Poista
 3. Ou jee, maistuis varmaan mullekin tuommoinen munakas!

  Sinulle varmasti ropisee laihari- ja kunnonkohotusohjeita, mutta kyllä se tie on kuljettava just silleen kuin itse haluaa ja itsestä tuntuu. Omat säännöt on parhaat säännöt ja sillä siisti.

  Hurjaa taistoasi maisteri Siiskosen kanssa on hauskaa ja jännittävää seurata. Onneksi ei ole täysin totista torvisoittoa ennen kuin sitten portailla :)

  VastaaPoista
 4. Kiva että on yritystä ja ajatusta elämänmuutoksesta ja kunnonkohotuksesta!! Kukin tehköön sen tavallaan, niitä on niin monia ja mihin kukakin innostuu. Pääasia että tekee asioille jotain muutoksia ja laihtuu ja kuntoutuu ja kokee olonsa hyväksi! Ja kiva että Maisteri Siiskonen on juonessa mukana :) Heti alan seurata hänenkin blogiaan!

  VastaaPoista
 5. Kiitoksia MarLi ja tervetuloa "Willimiehen jäljillä"
  blogin lukijaksi!

  Vedonlyönnissämme on niin isot panokset,että pakkohan tässä on parastaan yrittää. Kesällä 2010 piti aloittaa, mutta vielähän tässä on aikaa!!

  Saattaa tosin nuo iskän sörsseleitten taso heiketä kovasti elokuisen tappion jälkeen, kun Lykynlammen jälkeen grillataan ja imuroidaan ohraisia pirtelöitä. Kulutus voi olla melkoinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kulutus ei välttämättä ole kovinkaan iso, kas kun siihen mennessä olette tottuneet pieniin annoksiin ja ohrainen pirtelö maku tuntuu niin oudolta, että juotte mielummin terveellisen smoothien :)   Onnea koitokseen, seuraan mielenkiinnolla mitä tapahtuu :)

   Poista
  2. Grillataan?! Eikös se ollut papuja lännenmiesten tapaan? Pavut ovat halpoja.

   Poista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.