keskiviikko 11. huhtikuuta 2012

Hoitsu kokkaa soppaa

Oltiin pääsiäinen Äiskän kanssa reissussa. Käytiin Hesassa Vanhimmaisen luona. Mukava reissu ja kyllä täytyy sanoa, että VR hellii liikuntarajoitteista eläkeläistä. Eläkeläinen pääsee puoleen hintaan ja liikuntarajoitteisen saattaja ilmaiseksi. Liikuntarajoitteisen kriteeri on pyörätuolin käyttö. Äiskä pärjää normaalissa elossa ilman pyörätuolia, mutta matkustaa pyörätuolilla. Reissussa nimittäin joutuu liikkumaan moninkertaisesti normipäivän kävelymäärän ja väsymys valtaa kulkijan. Mutta kun mieli halajaa vielä liikkeelle, niin sitten kuljetaan pyörätuolilla.

Nuoriso oli kotona omin nokkineen. Eihän se nyt aivan putkeen minun kriteereilläni mitattuna mennyt, mutta ihan normaalia teinisähellystä vain. Ei soittanut poliisi, ei palokunta eikä terveyskeskuspäivystys. Ja mökki oli siivottu, kun tultiin kotiin. Eli taitavat ne sittenkin pikkuhiljaa järkiintyä. Nyt sitten pitää ryhtyä pelkäämään, että milloin ne sanovat muuttavansa pois kotoa!

Hoitsu oli tänään tekemässä omaishoitajan vapaapäivää. Yhdessä järkiperäistettiin vanhassa Maku-lehdessä (todennäköisesti Maku, pelkkä irtosivu oli jäljellä) ollutta reseptiä paremmin kotikokkaukseen sopivaksi. Ruokana oli 

Lohipinaattikeittoa 

300 g tuoretta lohta
1/2 tl suolaa
ripaus sokeria
ripaus fenkolinsiemeniä
300 g pakastettua pinaattia
2 rkl voita tai margariinia
2 rkl voita
1 sipuli
4 rkl vehnäjauhoja
9 dl vettä
2 kasvisliemikuutiota
2 dl kuohukermaa
ripaus cayennepippuria
2 - 3 rkl sitruunamehua

Paloittele lohi, ripottele palojen pinnalle suola, sokeri ja fenkolinsiemenet. Siirrä sivuun. 

Laita pakastettu pinaatti kattilaan pariin desiin kiehuvaa vettä. Kuullota silputtu sipuli pannulla rasvassa ja lisää kattilaan pinaatin kaveriksi. Lisää jauhot ja sekoita kuumentaen pari minuuttia. Kaada loput kylmästä vedestä joukkoon vähitellen, koko ajan sekoittaen siten, ettei keittoon muodostu paakkuja. Lisää liemikuutiot sekä kerma ja mausta ripauksella cayennea. Lisää myös lohipalat mausteineen. Anna kiehua hiljakseen viitisen minuuttia. Lisää lopuksi sitruunamehu. Kaveriksi sattuu tavallisen pinaattikeiton tapaan keitetyt munanpuolikkaat. Tarjoile.


Hyvää äänin 5 - 0. Äiskän asteikolla kakkonen.

6 kommenttia:

  1. Tervehdys Herralle ja Rouvalle!
    Kiitos mukavasta matkaseurasta välillä Hki-Joensuu maanantaina! Ihaillen katselimme teitä molempia! Arvostamme elämänasennettanne!

    Toivomme teille rakkauden täyteisiä arjenhetkiä toistenne ja perheenjäsentenne kanssa. Halauksin, Anu, Jani ja Aaro Ahokas

    P.s. Aarolla ja Jaanalla oli selvä yhteys käytävän yli. Jaana osasi hienosti huomioda pikkuherramme.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä kaikilla oli niin mukavaa, ja oli mukava olla mukana.

      Asenne ja rakkaus ovat eteenpäin vieviä voimia, jotka molemmat osaltaan auttavat jaksamaan.

      Vaimoni pitää pienistä lapsista yli kaiken. Lienee myös vanha totuus, että aivan pienet lapset ymmärtävät aikuisia paremmin ihmisiä, joilla on puheen tuottamisen ongelmia.

      Hyvää kesän odotusta teillekin.

      Poista
  2. Mielenkiintoinen, itse vain pinaattikeittoa pitkäperjantaina söin.. Kiva kun pääsee välillä tuulettumaan ja olen ihan samaa mieltä tästä aitoudesta mihin lapset pystyvät. Mukavaa kevättä sinne molemmille:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yllätti meidätkin, kuinka hyvin lohi sattuu pinaattikeittoon.

      Vaimoni tavoin sairastuneelle tekisi hyvää reissailla mahdollisimman paljon. Rutiinien rikkoutuminen ja skarppaamisen tarve vievät aina kuntoutumisprosessia eteenpäin.

      Poista
  3. No voi... toivoin jo uutta ruokaa meidän perheelle, mutta pinaatti ja kala... meidän keskimmäinen sanoisi onko pakko syödä (hajut on liikaa jo, yliherkkyydet monesti asuu monesti autismin kanssa) Meillä kun on monesti ollut samaa ruokaa jo, sen nimi on: HEIII mullekin täytyy jättää vielä santsi. Yksi ainoa ruoka poikkesi tästä sen nimi oli: Onko noi lihat sun lautasella ylimääräisiä? (vanhan ajan perunalaatikko)

    Lapset on mielenkiintoisia, vaikkakin ärsyynnyn känisevistä lapsista, pienet pojat tulee aina näyttelemään autojaan minulle (ei ne katso ulkonäköön, ihmettele meikkiä tahi vaatteita) isäntä aina nauraa niiden ymmärtävän hyvän päälle ;) poikien äidit ja isät sitten ihmettelevät, kun keskustelemme miten monta teliä niissä on ja mihin tarkoitukseen niitä käytetään :D

    p.s. muukalaiset ovat vähentyneet myrkyn ansiosta ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jätä se kala pois Hiikkis. Keitto toimii oikein hyvin pelkkänä pinaattikeittonakin. Tai sitten voisin kuvitella korvaavani kalan kanalla.

      Poista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.