perjantai 21. lokakuuta 2011

Kiellä tikkaa puuhun menemästä!

Tänään on sitten oltu kuin kusi sukassa. Äiskän avustaja tuli kipeäksi eilen. Sain hankittua sijaisen, joka puolestaan ilmoitti tänä aamuna olevansa kipeä. En viitsinyt enää ryhtyä kikkailemaan vaan päätin jäädä "lapsi sairas" -kirjauksella kotiin. Juniori lähti puolilta päivin Vantaalle kaverinsa luo kylään. 

Isäni oli näennäisen tiukka kasvatuksessaan. Ainut mitä siitä oppi, oli valehtelu ja silmän palvonta. Jos jotain tahtoi tehdä, sen teki kuitenkin. Siksi sanon, että näennäisen tiukka, koska äitini kanssa jälkeen päin puhuessani on käynyt ilmi, ettei se isä-vainaa ihan niin tiukka ollutkaan. Usein katsoi asioita sormien välistä. Eli kova kuri ei auttanut mitään, mutta silti minusta tuli ihan kelpo yhteiskunnan jäsen. Lapsuuden ystäväpiirini kasvoi pääpiirteissään samanlaisessa kurissa. Lopputulokset ovat vaihdelleet laidasta laitaan. Äiskän kaveripiiri taasen kasvoi Joensuun urheilukentän katsomossa lähinnä kaverikontrollin varassa. Lopputulokset ovat tässäkin porukassa vaihdelleet laidasta laitaan. Eli summa summarum: yritän kotikasvatukseni vastaisesti luottaa jatkossakin puheen voimaan. Ja siihen, että jokaisella nuorella on edes hitunen omaa järkeä. Ja oma elämä elettävänä. Mennessä nähdään, kuinka käy.

Ja voi herran jestas sentään. Tänään tehtiin ruokaa kotimaan kaupasta ostetuista GoGreen tuotemerkin tattareista. Eikä ikinä tehdä uudestaan. Täysin mauttomia ja pannulla valmistettaessa menivät sellaiseksi ällöksi mössöksi. Vähän niinkuin olisi yrittänyt uskotella itselleen, että ohraryynit maistuvat tattarilta. Jos ei parempia löydy, niin haen jatkossakin Venäjältä. Niissä on mukana maku.

Tattarivihannekset Kahvi-Kaisan tapaan

2 dl tattariryynejä
1 porkkana
1 purjosipuli tai sipuli
4 valkosipulin kynttä
1 paprika
parsakaalin pää
soijakastiketta
paahdettuja auringonkukan siemeniä (minä kumosin pussinpohjallisen salaattisiemensekoitusta)
nakkeja tai tofua

Pese tattariryynit huolellisesti kuuman, juoksevan veden alla. Valuta hyvin ja paahda kuumalla pannulla, kunnes ovat kuivia ja alkavat tuoksua tattarilta. (Nuo Gogreenit eivät edes kunnolla tuoksuneet paahdettaessa) Kaada päälle 2 - 3 desiä vettä ja keitä kypsiksi eli noin 20 minuuttia. (kunnon tattarille tuo 2 - 3 desiä riittää, mutta nuo Gogreenit vaativat yli puoli litraa) Sillä aikaa silppua vihannekset ja hauduta tilkassa öljyä kypsiksi. Sekoita kypsät ainekset keskenään ja mausta soijakastikkeella maun mukaan. Voit myös lisätä mieliyrttejäsi, esimerkiksi timjami sopii oikein hyvin. 

Minä lisäsin valmiiseen ruokaan nakkeja. Tuli ikäänkuin liharuoka. Tattarivihannekset ovat ihan hyviä myös sellaisenaan. Jos haluaa, voi joukkoon heittää tofuakin. Tofua käytettäessä kannattaa kuutioidut palat ensin kevyesti ruskistaa pannulla ennen sekaan heittämistä.

Äänin 3 - 0 "syöhän tuota nälissään". Vika lienee tällä kertaa huonolaatuisessa tattarissa. Äiskän asteikolla kolmonen.

1 kommentti:

 1. Kyllähän siihen vaikuttaa niin monet seikat että minkälaisia meistä tulee, kasvatus ja kuri on yksi sarka... joku voi niistä äityäkin, että jos jotona on aina komennettu niin tekee sit aikuisena kaikki maailman hullutukset, ihan vaan piruuttaan.
  Mutta onhan sitä arkea kotona kivempi elää ja kaikilla on parempi mieli kun säännöt on selkeät ja jämptit ja niitä on vaan noudatettava. Eihän kukkaan jaksa elää silleesti, että aina on jotain vääntöä perusjutuisa kuten nukkuma-ajoista yms.

  Lähipiirissä on muutamia esimerkkejä mitä lapsista on tullut kun ovat saaneet elää ilman sääntöjä ja rajoja, tehneet mitä tahansa ja kulkeneet milloin on huvittanut.. sehän se sit jatkuu aikuisenakin.
  Toisaalta, itselläni ei ole ollut lapsena kovaa komentoa eikä tiukkoja rajoja alkoholisoituneet vanhemmat tykkäsit, kun antoivat rahan ja läksin grille syömään tms,.... välinpitämättömyydeltä ja välittämättömyydeltä, rakkaudettomuudelta se usein tuntui ja ehkä silloin päätin, että omalla lapsella on toisin :) Kuten päätin senkin ettei lapsen tarvi nähdä äitiä kännissä, eikä jännittää milloin kotona ryypätään... tuo päätös on hyvin pitänytkin :)

  Näin muuten unta viimeyönä, tehtiin (taas) niitä uunikauppoja. Mä mietin miten voisin hakea uunin asuntovaunun kanssa, kun sitä saisin ajokortin mukaan ajaa, mutta kuorma-autoa en saisi ajaa.... :)))

  VastaaPoista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.