tiistai 20. syyskuuta 2011

Pohjakosketus

20. syyskuuta 2008, lauantai. Äitini oli eilen soittanut, kun olimme matkalla Kuopioon. Lupasin soittaa lauantaina. Velimiehen kanssa sovimme, että hän menee tueksi. Soitto: "Äiti! Jaana elää! Mistään muusta ei varmaa olekaan. Se meinaa kuolla käsiin." Enempää en pystynyt sanomaan. Meni itkuksi. Siinä olen aina ollut hyvä. Se helpottaa. Jotenkinhan se sekin puhelu loppui. En vain muista miten.

Puolilta päivin vanha tuttu pappi Varkaudesta, Päivärinnan Pekka, oli luvannut tulla Kuopioon voitelemaan Äiskän ja rukoilemaan hänen puolestaan. Samaan aikaan perheystävämme Ismo, joka toimi kirkkoherrana Inkerin kirkossa, oli järjestänyt rukousrenkaan rukoilemaan Äiskän puolesta. Minun usko siihen hyvään, mitä perheemme Luojalta sai osakseen, oli loppumassa. Äiskä kuitenkin oli aina ollut seurakunnan toiminnassa mukana, ja tiesin hänen hyväksyvän ystäviemme tarjoaman avun. Eipähän siinä meillä sen enempää ollut tehtävissä. Äiskä koomassa, käsijarru päällä. Lähdettiin kotiin. Sinä päivänä Saarioisten einespizzan ostaminen 200 metrin päässä olevasta lähikaupasta tuntui vaativan ponnistuksia. Tänään, pohjakosketuksen 3-vuotismerkkipäivänä asiat ovat kuitenkin onneksi aivan toisin. Iskässä oli virtaa kuin pienessä biokaasuvoimalassa. Niinpä laitoin ruuaksi nopean 

Hirvikäristysrisonnon

250 g Risonnoa (risonno on yksijyvävehnää kukka- ja mausteseoksessa. Ostin alennusmyynnistä paikallisesta ituhippikaupasta)
paistinpannullinen hirvikäristyslihoja

Keitä vehnä ohjeen mukaan. Paista lihat pannulla. Sekoita keskenään. Tarjoile. Aikaa menee noin 20 minuuttia. Äänin 3-1 syötävää. Pikkuhoitsu ja minä tykkäsimme. Äiskä pystyi syömään ja Juniori ilmoitti, ettei toiste tarvitse tehdä. No ei ole vaaraa, ei se niin hyvää ollut.

No sitten kun illalla oli olevinaan aikaa, kun omaishoitajan vapaapäivän tekijä eli tällä kertaa Pikkuhoitsu oli käymässä, niin värkkäsin vielä huomiselle välipalruuaksi georgialaisen sienijuustopiiraan eli 

Herkkusienihatsapurin

500 g voi- tai lehtitaikinaa
2 sipulia hienoksi silputtuna
2 rkl öljyä 
400 g tuoreita herkkusieniä
125 g juustoraastetta (minun jääkaapista löytyi mozzarellan ja parmesaanin jämät. Raastoin molemmat.)
1 tl suolaa
0,5 tl mustapippurirouhetta
1 tl persiljaa (kuivattua)

Kuullota sipulit. Hienonna herkkusienet. Sekoita keskenään herkkusienisilppu, kuullotetut sipulit, juustoraaste, suola, pippuri ja persilja. Kauli taikina matalareunaisen vuoan kokoiseksi. Levitä taikinakakkara vuokaan (kait sitä voisi voidella öljyllä tai vedellä. Minä en muistanut, mutta ihan hyvin irtosi.). Sitten kumoa se sienimössö taikinalevyn päälle. Paista uunissa 225 asteessa puoli tuntia.


Tätä kirjoitettaessa vain minä olen maistanut. Äänin 1 - 0 helvatun hyvää. No, ei se mitään. Huomenna lapset kyllä palauttavat minut maan pinnalle.

JK. Lapset kieltäytyivät kategorisesti maistamasta. Kaikki ketkä maistoivat, kehuivat hyväksi. Elina on töissä idäntutkimuksen ryhmässämme ja hatsapurien spesialisti. Kehui alkuperäisen makuiseksi. Jeeeeeeeeeeeeeeeee.

3 kommenttia:

 1. Hyvin voitelivat ja rukoilivat ja voimaa jostain tuli, ja äiskän elo jatkui vaikka rajalla varmasti kävi... Ja onneksi sinullekin on voimaa tullut rutkasti lisää tuohon päivään verrattuna :)
  voit uskoa että tämä on koskettava ja koukuttava jatkokertomus --

  VastaaPoista
 2. Biokaasuvoimaloissa tehoja piisaa! :)

  VastaaPoista
 3. Jälkeenpäin lääkäritkin totesivat, että keuhkokuume tuossa vaiheessa oli jo varsin vakava juttu.

  VastaaPoista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.