perjantai 9. syyskuuta 2011

Oikeastaan minä olen aika tyytyväinen mies

Tänään on ollut hyvä päivä. Töissä meni kaikki ihan normaalisti. Kotona ei ollut mitään yllätyksiä odottamassa. Juniori ilmoitti lähtevänsä tyttökaverinsa kanssa elokuviin. Ainahan se on parempi kuin jossain koulujen pihoilla norkoilu. No tietysti sitä isänä alkaa heti ajattelemaan, että kun nyt kestäisivät hormonit kurissa. Toisaalta täytyy muistella omaa nuoruuttaan. Käsityövaihettahan se vielä taisi enimmiltään olla. Mari totesi ilman liian sateiseksi ja päätti jäädä kotiin. Kokkailemaan! Suklaamousse on jo kulhoissa ja pöydässä. Kun se on nautittu, tekee kuulemma vielä suklaapiirakan. Meinasi tehdä murotaikinankin itse, mutta yllytin näin myöhään (2000) käyttämään mieluummin kaupan valmista. Äiskä on tyytyväinen, koska sai käydä allasjumpassa taas tänään. Eikä tässä itselläkään ole mitään valitettavaa. Eli tyytyväinen mies! 

Ruokana meillä oli jonkun teidän lukijoista (olisiko ollut Aili Inkeli) lähettämän reseptin mukaan tehtyä Hamburgersoppaa eli

Hampurinkeittoa (riittää ainakin kuudelle)

400 g jauhelihaa
suolaa
pippuria
3 keskisuurta porkkonaa pieniksi palasteltuina
3 sellerin vartta silputtuna pieniksi
3 keskisuurta sipulia silputtuna
2 - 3 laakerinlehteä
1 tl timjamia
ruilautus tomaattiketsuppia
1 prk murskattua tomaattia
1/2 vettä
1 lihaliemikuutio
2 tl kuivattua persiljaa

Ruskista jauheliha ja mausta suolalla ja pippurilla. Kiehauta lihaliemi. Lisää kasvikset ja jauheliha. Keitä kunnes kasvikset ovat lähes kypsiä. Lisää loput aineet. Kuumenna kiehuvaksi, mutta älä enää keitä. Kasvisten maku on parhaimmillaan, kun ne eivät ole sellaista pehmeää mössöä. Tarjoile leivän ja hyvä oluen kera. Tai piimän ja maidon. 

Äänin 4 - 0 hyvää. Äiskän asteikolla kolmonen. Eli niin hyvää oli, että kukaan ei muistanut ottaa kuvaa.

Kuukauden ruokamenot tähän mennessä 305 €, 56 ateriaa.

6 kommenttia:

  1. Tyytyväinen mies on miehistä parhain! Mutta tekeekö jauhelihakeitosta hampurinkeiton se, ettei käytä perunoita vai se, että käyttää ketsuppia?

    VastaaPoista
  2. En minä tiedä tuosta hampurinkeitosta. Siinä saamassani ruotsinkielisessä reseptissä vain luki "Hamburgersoppa". Otin nimen ns. annettuna. Minä kyllä en laita jauhelihakeittoon tomaattimurskaakaan. Joskus saatan vähän ketsuppia ruilauttaa. Hyvää oli.

    VastaaPoista
  3. Voi kun kiva, että tykkäsitte!!

    (Syksyllä keittoon voi laittaa sellerin varsien tilalla juuriselleriäkin. Riippuen tietysti siitä, kumpaa saa kotimaisena.)

    VastaaPoista
  4. Villi arvaus: Hampurinkeitto ei viittaa Hampurin kaupunkiin lainkaan. Täällä Norjassa jauheliha on pakattu joko nimellä Kjøttdeig eli lihataikina tai Hamburgerdeig eli hampurilaistaikina. En ole liiemmin eroa havainnut, jälkimmäinen katsotaan jostain syystä sopivammaksi pihvien tai pullien tekoon. Mielenkiintoinen yksityiskohta: norjalaiset tekevät joko "karbonader" (jauhelihapihvejä) tai kjøttkaker eli lihakakkuja, ovat olevinaan kuin lihapullat mutta 2-3 kertaa suuremmat kuin meikäläiset lihapullat. Kaikki "kjøttbollar" eli lihapullat jotka minun silmiin ovat normaalin kokoisia tulevat Ruotsista :-)

    terveisin Tiina serkku

    VastaaPoista
  5. Todennäköisesti olet arvauksesi kanssa oikeassa. Hamburgerdeig lienee jotain seuraavista: sika-nautajauheliha, nautajauheliha tai naudanpaistijauheliha. Itse veikkaisin jompaa kumpaa kahdesta viimeisestä.

    VastaaPoista
  6. Tuli puhetta vanhoista kouluruoista. 60-luvun lopulla oli koulussa välillä hampurinkeittoa. Kukaan muu ei muistanut sellaista ruokaa olleenkaan. Kiitos tämän blogin, todistin muistikuvani oikeaksi. Raili

    VastaaPoista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.