sunnuntai 4. syyskuuta 2011

Ethän lipsauttanut puukkoa

Kolme vuotta sitten iltapäivällä Äiskän aivovaltimon puhjennut aneyrysma (aivoverisuonen pullistuma) leikattiin ja korjattiin. Samalle laitettiin vieressä olevaan toiseen pullistumaan vahvikeputki ympärille. Olin lasten kanssa puolessa välissä Kuopioon menossa, kun leikannut neurologi soitti tilannetiedotusta. Minä vielä leukailin, että ethän vain lipsauttanut puukkoa. Ei ollut kuulemma lipsautellut. Jälkeen päin sitten kuulin, että leikkaus oli kuitenkin ollut melko myrskyisä. Puhjennut valtimo oli ollut niin repaleisessa kunnossa, että oli meinannut levitä käsiin koko homma. Onneksi taitavat hemmot saivat valtimon paikkailtua. Ovat ne ihmeellisiä taikureita! Äiskä oli aikalailla mömmöissä, kun käytiin katsomassa. Elämä oli toivoa täynnä. Olin kaksi päivää polttanut niitä sikareita kuin korsteeni. Päätin, että eihän tässä hyvää tupakkalakkoa lopeteta, kun kerran potilas jäi henkiin.

Tämänpäiväisen ruuan tarina menee vielä kolmea vuotta kauemmaksi. Äiskä kävi 90-luvulla Varkauden kaupungin ystävyyskaupungissa Zalaegerzegissä Unkarissa jonkin kulttuurivaihtojutun tiimoilta. Kertoi tullessaan saaneensa tajuttoman hyvää perunalaatikkoa, jossa oli paprikaa. Laittoi minulle ja ystävälleen juhla-aterian unkarilaisen tuliaisviinin kera. Siinä sitten aloiteltiin ja hikeä puski, kun pottulootaa söi. Niillä taisi Unkarissa olla erilaista paprikaa, epäili ensin Äiskä. Ja sitten syttyi lamppu. Syöksy maustehyllylle. Cayenne ja paprika vierekkäin samannäköisissä purkeissa. Olivat menneet sekaisin. No enempi viiniä, niin tuli cayennepottulaatikko syötyä. Viikko sitten valkosipulitapahtumassa tapasin unkarilaisen Erikan, joka myi kotimaansa herkkuja asuntovaunusta. Kerroin tarinan, ja Erika lähetti reseptin, joka ei ole Äiskän paprikalaatikko, mutta alkuperäinen unkarilainen kuitenkin.

Unkarilainen perunalaatikko Erika Tarlosine Megyesin tapaan

1,5 kg kuorineen keitettyjä perunoita
5 keitettyä munaa
4 dl kermaviiliä tai smetanaa
300 g savustettua makkaraa (minä käytin Lidlistä ostettua krakovanmakkaraa)
suolaa (laitoin 2 tl, joka oli liian vähän. Pöydässä piti lisätä.)
öljyä


Öljyä uunivuoka. Viipaloi kerros perunoita (kannattaa kuoria keittämisen jälkeen), kerros munia ja kerros makkaraa. Toista niin kauan kuin aineita riittää. Väliin voit sitten heittää kermaviiliä ja suolaa. Ja lopuksi kerros perunoita ja sen päälle loput kermaviilit. Sitten 180 asteiseen uuniin 30 minuutiksi.


Paistamisen jälkeen koristelin vielä naapurin Mailan tuomista persiljoista leikkaamallani persiljasilpulla. Äänin 3 - 1 oikein hyvää. Äiskän asteikolla nelonen. Äiskällä oli kaikin puolin känkkäränkkäpäivä. Kaikesta piti huutaa minulle ihan mahottomasti. Minä olen siinä määrin tottunut, ettei se kovasti mielenrauhaani heilauttanut. Kuitenkin on myönnettävä, että iloiset päivät ovat aina keveämpiä.

Tajusin, että kuukausihan vaihtui jo torstaina eikä lauantaina. Niinpä selkkasin noita kauppaostoksia. Kuukauden talousmenot tähän mennessä 140 euroa, aterioita 22 kappaletta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.