sunnuntai 26. lokakuuta 2014

Kallista evästä

Kävin viime viikolla työmatkalla Moskovassa. Tiedän toki, että kaupunki on monta kertaa rankattu maailman kalleimpien joukkoon, mutta nyt tuli kokeiltua käytännössä. Asuin noin viiden kilometrin päässä Kremlistä eli aivan keskustassa sijaitsevassa Expocenterin viereisessä Crown Plaza Center -hotellissa. Hotelliruuista kun en ole koskaan ollut kiinnostunut, niin etsimme aina iltaisin jonkun pikkuravintolan illallistamme varten. Meinasi Suomi-poikaa nikotuttaa, kun ensimmäistä kertaa menua tutki! Ilman isompia pröystäilyjä ateriaan sai varustaa 40 - 60 euroa. Esimerkiksi aivan tavallinen lammasplov -annos, votka-aperitiivi ja olut, lasi pakistanilaista piimän kaltaista alkoholitonta ruokajuomaa ja kämmenen kokoinen pakistanilainen leipä: hinta 55 euroa. Tähän saakka olen ollut siinä uskossa, että lentokenttäruoka on kallista. Nyt tuli siihenkin poikkeus. Kuvan aivan kelvollinen lulja-kebab ja grillatut kasvikset kivennäisveden kera maksoi vain 1347 ruplaa eli 26 euroa.


No tänään sitten otin vahinkoa takaisin. Päätin kikkailla Suomen kotitilalta tilaamastani hereford kulmapaistista jotain hieman erilaista. Yleensähän kulmapaistista tehdään erilaisia pataruokia, koska se vaatii pitkähkön kypsennysajan ollakseen mureaa. Tämän köntin olin kuitenkin tilannut jo kolme viikkoa sitten. Se oli teurastettu edellisenä päivänä, joten se vaati raakakypsennyksen. Eli 40 astepäivää jääkaapissa, mikä tarkoittaa sitä, että oman jääkaappini 2-asteisella kylmäosastolla sen piti mureutua vakuumissa 20 päivää. Nyt se oli valmis ruuaksi. Halusin jollain tavalla hyödyntää tuon raakakypsennyksen tuoman mureuden. Uunissa pataruokana valmistettaessa mureus saadaan kyllä riittävän pitkällä ja miedolla kypsytyksellä aikaiseksi. Kokonaista könttiä on vaikeampi kypsyttää pitkään, sillä sehän pyrkii kuivumaan. Päätin siis risteyttää vanhanaikaisen joulukinkun ja naudanlihan - hieman helpotettuna versiona.

Kuoreen paistettu naudan kulmapaisti

800 g Hereford kulmapaistia
2 kpl ruis-kaura-piirakkataikinaa (parempi tulee, jos viitsii itse valmistaa karjalanpiirakoiden kuorena käytettävän taikinan ja käyttää sitä)
1 rkl karkeaa suolaa
2 tl mustapippurirouhetta

50 g voita huoneenlämpöisenä
2 isoa valkosipulin kynttä murskattuna
2 rkl Dijon sinappia
1 rkl kuivattua persiljaa
1 rkl timjamia
1 rkl rosmariinia

Hiero pippuri-suola-seos lihan pintaan. Kaulitse piirakkataikinasta kaksi ohuehkoa levyä. Sekoita loput aineet keskenään tasaiseksi massaksi. Levitä toisen taikinalevyn päälle puolet seoksesta. Pane liha voidellulle alueelle. Taputtele loput voit lihan ympärille ja lopuksi pyörittele se toinen taikinalevy lihan päälle. Taikinan saumakohdat olisi hyvä taputella melko hyvin kiinni, että herkut kestäisivät kuoren sisässä. Työnnä paistolämpömittari lihan paksuimpaan kohtaan ja paista 125 asteisessa uunissa kunnes lihan sisälämpö on 70 astetta. Poista paistos uunista ja anna vetäytyä pyyheliinan alla 15 - 20 minuuttia. Tällä aikaa ehtii hyvin vaikka kypsentää uunissa bataattikuutiot lisäkkeeksi. Poista liha kuoren sisältä, leikkaa siitä siivuja ja tarjoile paahdettujen bataattien ja salaatin kera.





Hemmetin hyvää äänin 4 - 0, Äiskän asteikolla kakkosluokan ruokaa.






2 kommenttia:

  1. Tosi hyvä blogi, en ollut tällaista ennen huomannutkaan. Itse olen ruuuan teossa arkikokeilija. Olen tehnyt perheelle ruuat kymmeniä vuosia, ilman koulutusta, mutta hauskaa on ollut. Ruuan teko ei ole ollut minulle koskaan vastenmielistä. Tässä fb:n raportoitu hirvenlihan hyödyntämiskokeilu. Juuri äsken tein hirven jauhelihasta lihapullia, ne ovat nyt uunissa, joten en vielä tiedä miten reseptiikka toimi. Sulatin hirven jauhelihan vesihauteessa. Paistoin silputtua sipulia ja laitoin sen lihan sekaan. Kippasin seokseen kolmen sipulin kermaa, kananmunan, reippaasti suolaa, lihamaustetta, riistamaustetta, paprikajauhetta ja ciliä. Sekoitin ainekset roskilla kädellä. Pyörittelin reippaan kokoisia "pullia" ja paistan 200 asteisessa uunissa kaksikymmentä minuuttia. Paistamisen jälkeen tiputtelen ne tekemääni ruskeaan kastikkeeseen. Siihen sitten perunamuussi ja puolukkasurvos... nam. PS. ruskean kastikkeen tekeminenkin on oma taiteenala. Ei se oikeastaan ole sen vaikeampaa, kuin punamultamaalin ja tapettiliisterin valmistaminen. Laitan pannulle reilusti oikeaa voita, liesi kuumaksi ja vehnäjauhoja pannulle. Pitää malttaa pyöritellä ja odotella että jauhot oikeasti ruskistuvat. Onhan se tuskaista, kun se alkaa savuta ja koko huoneisto alkaa tuoksua palaneelta jauholta, mutta ei auta. Malta pyöritellä ja painella, ei siinä kerkiä kännykkään vastailemaan. Kun jauhot ovat oikeasti ruskeita, niin kippaa kylmä vesi joukkoon ja pyörittele kauhalla paistinpannun pohjaa riittävän kauan. Välillä nostelemmalla ja välillä pyörittelemällä. Lopulta huomaat, että ei ole paakkuja ja seos on sopiva viskositeetiltään. Mielestäni ruskeakastike paranee, kun se saa hautua kattilassa sopivasti kuplahdellen vähintään tunnin. Maustaminen oman maun mukkaan Itse olen laittanut suolaa, valkopippuria, ketsuppia, mustapippuria, paprikajauhetta, Tabascoa ja joskus jopa suolakurkkupurkin lientä, vähän tuntemusten mukaan. Maistaminen on tärkeää. PS. palkkioksi hyvistä ruokavinkeistä... jos maalausvinkkejä tarvitset, niin googleta maalarikoulu.

    VastaaPoista
  2. Kiitos palautteestasi Jouko. Mukavaa, että olet tykännyt. Oletko muuten kokeillut laittaa suklaarouhetta ruskeaan kastikkeeseen?

    VastaaPoista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.