lauantai 16. elokuuta 2014

Selittelyn makua

Kuten tässä kesän mittaan on käynytkin jo ilmi, olen ollut aika laiska täällä blogistaniassa. Alkukesä meni tosiaan kaikennäköisissä kiireissä ja lomaillessa, ja kokkailuja sekä juttuja niistä syntyi harvakseltaan. Kesän aikana siirryimme sitten kerran päivässä ruokailuun. Äiskä kokkaa Avustajan kanssa ja minä syön seuraavana päivänä töissä tähteitä - siis niitä, mitä on Äiskältä ja Avustajalta jäänyt. Junioria ei ruoka-aikana näy kotona kuitenkaan, syödään sitten mihin aikaan tahansa. Jos sattuu, että ollaan käymässä jossakin viikonloppuna kylässä, niin minun kokkailut saattavat jäädä pariltakin viikolta hyvin helposti. Nyt oli kuitenkin aikaa, ja ruokalistalla 

Keitettyjä perunoita, ihan tavallisia
Keitettyä turskaa norjalaisittain ja
Sandefjordsmör-kastiketta

Keitetty kala norjalaisittain, tällä kertaa turska

1kg kalaa
3 l vettä
2 tl merisuolaa
2 pullon korkillista etikkaa
4 laakerinlehteä
noin 10 kokonaista maustepippuria

Anna kalan lämmetä jotakuinkin huoneenlämpöiseksi. Pane kaloja lukuun ottamatta kaikki muut aineet kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Kun vesi kiehuu, ota kattila pois liedeltä ja lisää kalat veteen. Kalat kypsyvät nyt vedessä muutamassa minuutissa ja voit annostella ne perunoiden viereen lautaselle. 

Sandefjordsmör-kastike

2 dl kuohukermaa
250 g voita
ruukullinen lehtipersiljaa
1 sitruunan mehu
ripaus suolaa
ripaus maustepippurijauhetta

Keitä kerma kasaan siten, että sitä on korkeintaan puolet jäljellä. Vispaan voi joukkoon. Samoin sitruunan mehu. Mausta suolalla ja pippurilla. Juuri ennen tarjoilua silppua persilja kastikkeen pinnalle. Annostele kalan ja perunoiden päälle.

Minä en ole koskaan osannut tuota kaunista esille laittoa.


Kastike hyvää äänin 2 - 0. Kastike Äiskän asteikolla perunoiden kaverina kakkosluokkaa. Kalasta ei Äiskä nykyään tykkää missään muodossa. Minä tykkäsin tästäkin. Itse asiassa tuota kastiketta voisi suositella jouluksi lipeäkalallekin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.