torstai 10. heinäkuuta 2014

Kokkaa jälleen

Kesällä kaikki grillaavat. Tai ainakin niin meille halutaan uskotella. Minä en ole ollut oikein innokas grillaaja, mikä taas johtunee siitä, että en ole osannut grillata lihaa oikein. Tänä kesänä olen alkanut päästä siitä jyvälle, ja niinpä on tullut grillailtuakin. Vaan kun kaikki grillaavat, niin siitä menee hohto. Ihan niin kuin nyhtöpossusta ja muusta nyhtölihasta. Meillä Joensuussa kuitenkin toimii kesäisin torilla Ison D:n grilli eli oikeammin Big D's hamburger grill. Joku jenkkikaveri on asettunut Joensuuhun asumaan, ja valmistaa aitoja amerikkalaisia hampurilaisia torilla grillissään. Avotulella! Aina on sanottu, että täytyy malttaa odottaa, että grillissä on kunnon hiillos. Jos puut tai hiilet ovat vielä liekeissä, ainoastaan pinta palaa. Mutta kun poikien tekemät pihvit ovat puilla ja avotulella kypsentämisestä huolimatta todella hyviä, niin pitihän se opetella minunkin.

Naudanlihapihvit neljälle

1 kg naudan ulkofileetä
karkeaa suolaa
mustapippurirouhetta (saa laittaa myllystä)
1 sitruuna

Leikkaa lihaklöntti neljäksi yhtä suureksi pihviksi. Purista sitruunan mehu astiaan ja pyörittele pihvejä mehussa. Jätä pariksi tunniksi jääkaappiin tekeytymään. Ripottele pihvien pinnalle suolaa ja pippuria ja jätä reiluksi puoleksi tunniksi huoneenlämpöön. Laita grilliin koivuklapit palamaan ja kypsennä avotulella. Liekit eivät saa olla liian suuret, mutta selkeä tuli pitää olla kuitenkin.

Jos haluat pihvin raakana, riittää kun heität sen grilliin ja grillaat minuutin puoleltaan. Valmis! Halutessasi kypsemmän pihvin, kypsennä sitä liekeissä koko ajan käännellen. Tärkeintä tässä on nyt tuo koko ajan käänteleminen. Jos liha jää liian pitkäksi aikaa liekkeihin, se tosiaan palaa, mutta kun sitä yhtenään käännellään, se kypsyy ja saa itseensä perinteisestä grilliruuasta poikkeavan savun maun. Sopiva kypsyysaste tulee sormituntumasta. Ja sen oppii vain tekemällä. Ja kun pihvit ovat kypsiä, ei muuta kuin syömään.


Hyvää äänin 4 - 0. Äiskän asteikolla meni kakkosluokkaan. Sienikastike viimeisteli kokonaisuuden. Appiukon vaimo teki sen, joten reseptistä en osaa sanoa mitään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.