tiistai 6. maaliskuuta 2012

Nuorison ihmettelyt (DDR)

Nuoriso on kovaa ihmettelemään. Ihmettely syntyy monista syistä. Viikonloppuna Juniori opetteli yhden tavan. Kerrottakoon se tässä vihjeeksi muidenkin jälkikasvulle: Kun vanhemmat eivät ole kotona, kutsu kavereita kylään. Anna kaikkien otta vapaasti valokuvia illan aikana. Kaverit voivat niitä sitten ylpeänä facebookissa julkaista. Kun sitten isä tai äiti tietävät viikonlopun tapahtumista enemmän kuin olet kertonut, voit olla yllättynyt, että mistä ihmeestä se oikein tietää. Sinänsä olen kerrankin oikein hyvillä mielin, että kaikki touhuaminen on kerrankin kestänyt sovituissa rajoissa. 

Tänään sitten aloitimme DDR-teeman toteuttamisen. Kaikki teemaan liittämäni ruoka ei ole itä-saksalaista eikä edes saksalaista. Se on kuitenkin ruokaa, jota on yleisesti syöty DDR:ssä. Esimerkiksi borsh-keitto on venäläinen ruoka, mutta hyvin yleisesti sosialistisessa Itä-Saksassa syöty. Läntisessä Saksassa se on enimmäkseen ravintola-alan ammattilaisten tuntema erikoisuus. Me söimme kuitenkin tänään perunoita ja

porsaanlihaa olutkastikkeessa, ohje jossain määrin muokkautunut puutteellisen kielitaidon takia
(lähde: Ute Scheffler, Alles Soljanka oder wie? Das ultimative DDR-Kochbuch  1949 - 1989, Leipzig, 2000)

400 g porsaanlihasuikaleita
3 sipulia
1/2 l ruskeaa kastiketta valmiskastikeaineksista (siis pussillinen sitä ruskeakastikejauhetta ja puoli litraa vettä)
2,5 dl pils-tyyppistä olutta
1 rkl perunajauhoja
suolaa
mustapippurirouhetta
2 isoa valkosipulinkynttä
vähän vettä
vähän ruokaöljyä

Ruskista lihasuikaleet kuumalla pannulla tilkassa öljyä. Mausta lihat suolalla ja pippurilla. Lisää hienoksi puristettu valkosipuli. Pienennä lieden tehoa. Lisää sipulisilppu. Kuullottele hetki. Lisää ruskeakastikeaines ja sen jälkeen vähän kerrassaan puoli litraa vettä. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää olut. Anna kiehua pienellä teholla sellaiset viitisentoista minuuttia kasaan. Lisää kylmään vesitilkkaa sekoitettu perunajauho. Kuumenna kiehuvaksi. Tarjoile perunoiden kera.

Hyvää äänin 5-0. Äiskän asteikolla kolmonen. Kuva jäi ottamatta, koska kamerasta oli virrat lopussa.

8 kommenttia:

  1. LOLLOLLOL ja iso ROFL, siis ihan peruskauraa, bileet pystyyn vanhemmat on vex ;) Meillä on yleensä aina kun olemme molemmat työmatkoilla (kestää suurinpiirtein koko päivän) tulen itse aina yöksi kotiin. Poika on kutsunut kaverit meille, yleensä kaikki on ok... tosin kerran kivahdin, kun poitsu totesi tekemässäni suklaakuorrutetun piirakan maistuvan vieraista oudolta... söivät pirut sitä melkein koko pellin ja sitten vielä maukuivat ;)

    Kastiketta voisi kokeilla kunhan tulee taas seuraavan lihakastikkeen vuoro, mutta aion kylläkin ditchata sen pussikastikkeen, saan ihottuma näpyt on sen mainitsemista ;) Ah niin ja se venäläinen perunapannu, meillä se oli suurisuosikki, 2 isoa pannullista meni ja kysyivät tekisinkö lisää (en muuten tehnyt enään :D)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla, että maistui.

      Kannattaa pitää lapset kaverina fb:ssä. Ja vielä kun lasten kaverit pyytävät kaveriksi, niin kannattaa hyväksyä kaikki pyynnöt. Niistä on arvaamatonta katsontakannan avaruutta luvassa.

      Poista
    2. Näin on, ystävät ja sukulaiset on hyvä pitää lähellä.. viholliset vielä lähempänä ;) meillä on asiaa laajennettu myös lasten vanhempiin, näin pysymme kartalla lasten "seikkailuista" aika hyvin :)

      Sitä ei uskoisi mitä nämä teinit edes kirjoittaa ja julkaisee toisinaan, meillä on asiasta puhuttu monesti, netti kun on ikävä siitä ettei mistään joka on kerran julkaistu pääse eroon. Tytöt "pornahtavissa" asusteissa puolialasti julkaisevat kuviaan, pojat örveltää kännissä ja kertoilee seikkailuistaan, sääliksi joskus käy miettiessä mitä näille sankareille tapahtuu aikuisena? Joku tulevasta työpaikasta "googlailee" ja katselee tuloksia... Ja sitten ihmetellään miten vanhemmat tiesi asiasta. kaikentietävät teinit ja järjenjuoksu (saakohan edes samassa lauseessa sanoa?)

      Poista
    3. Pääsääntöisesti näistä sankareista kasvaa täysin yhteiskuntakelpoisia yksilöitä, jotka löytävät paikkansa tässä maailmassa. Tämä aikuiseksi kasvamisen aika vain on vanhemman näkökulmasta aika tuskaisaa.

      Poista
  2. Olen kyllä lapsen kaveri, mutta fiksuna tyttönä hän suodattaa niin, että sukulaisryhmä näkee vain pienen osan jutuista. Mokomat ominaisuudet pois feissarista.... Onneksi kaikki kaverit eivät moista tee/osaa tehdä.;)

    VastaaPoista
  3. Mielenkiintoista seurata, että mitä kaikkea sitä onkaan odotettavissa!

    ps. Blogissani on tunnustus sinulle

    VastaaPoista
  4. Selailin männä viikolla Berliinissä kirjakaupassa tuota DDR keittokirjaa, kuvat oli hauskoja :) Monessa kahvilassa näkyi lounaslistalla soljankaa, mutta kohdalle ei osunut lihatonta versiota, niin en tilannut. Yhtenä iltana sorruin kuitenkin lihanhimoon ja söin niin mainiota gulassia, että meinasi itku päästä, liha oli niin mureaa ja kastike niin hyvää että!

    - minna

    VastaaPoista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.