sunnuntai 11. maaliskuuta 2012

Derkku-gulassia ja kuumeilua

Äiskä on ollut kolme ja puoli vuotta sairaana ja minä kolme vuotta omaishoitajana. Aina välillä on tullut ajateltua, miten tärkeää on pysyä terveenä ja hyvässä fyysisessä kunnossa. No kunto nyt on mitä on, mutta terveenä olen kestänyt. Viime perjantaihin saakka! Vanhimmainen tuli perheensä kanssa perjantaina alkuillasta puistattava kuume kroppaani loppuillasta. Aamut ovat ihan ok, mutta kun kuume ylittää puolenpäivän maissa 37,5, niin alkaa vauhti hyytymään. Sinänsä tosi hieno viikonloppu. Äiskä on saanut olla rakkaan lapsenlapsensa ja vanhimman poikansa sekä tämän vaimon kanssa. Minä enemmänkin lepäilin. Ja kyllä silmä lepäsikin, kun näki Äiskän tyytyväisyyden.

Sen verran kuitenkin jäi minulle, että kun muut aktiivisesti touhusivat, minä pikkuhiljaa värkkäsin ruuan. Kaikkien maiden ruokakulttuurissa on omat muoti-ilmiönsä, jotka heijastelevat elettävää aikaa. Suosikkiruokia myös tulee milloin mistäkin.50-luvulla perustettiin Varsovan liitto ja kommunistisen blokin maista tuli DDR:n eli Itä-Saksan veljesmaita. Veljeksiltä sitten opittiin kaikenlaista myös keittiössä. Unkarilaisilta derkut oppivat gulassin. Unkarilaisesta gulassista ddr-versio eroaa ainakin siinä, että aitoon unkarilaiseen gulassiin ei koskaan laiteta jauhoja.(vrt. Raholan syötävät sanat, gulassi) Ja variaatiota on lukuisia. Niinpä DDR-keittokirjassanikin oli 50-luvun Itä-Saksasta kaksi eri versiota. Toisessa perunat keitettiin gulassin mukana ja toiseen ei niitä laitettu ollenkaan. Minä risteytin nämä ohjeet: laitoin ilman perunoita-gulassiin perunoita mukaan tuomaan ruokaisuutta. Lisäksi yleisön pyynnöstä lisäsin valkosipulia, joka ei tähän ohjeeseen kuulunut. Summa summarum:

Gulassi DDR:n tapaan  (riittää kahdeksalle)

700 g karjalanpaistilihoja (eli puolet nautaa ja puolet sikaa)
100 g margariinia
2 isoa sipulia
3 rkl vehnäjauhoja
suolaa (minä laitoin 1 rkl venäläistä vuorisuolaa)
paprikaa (minä laitoin valmistusvaiheessa 2 rkl ja lopussa maun tarkistuksen yhteydessä toiset 2 rkl)
6-8dl vettä
2-3 tomaattia (laitoin reilusti neljä, kun oli noita syöjiäkin)
250 g paprikaa (laitoin kaksi isoa punaista)
14 keskikokoista perunaa
pieni purkillinen smetanaa

Puolita paistilihakuutiot. Sulata margariini vähintään viiden litran kattilan pohjalla. Paista lihat kuumassa rasvassa umpeen. Voit vaikka vähän ruskistaakin. Lisää hienoksi silputut sipulit, suola, jauhot ja paprikajauhe. Pyöräytä nopeasti sekaisin. Lisää pari desiä vettä. Hauduta, kunnes alkaa mennä sakeaksi. Lisää pari desiä vettä. Hauduttele kaikessa rauhassa. Kuori ja pilko pikkuhiljaa perunat kuutioiksi sekaan. Kuutioi myös tomaatit ja siemenistä puhdistetut paprikat. Lisää ne joukkoon. Lisää pari desiä vettä. Minä haudutin tunnin, ja liha jäi purkkalihaksi. Eli hauduttele kunnes alkavat lihat pehmenemään. Lisää vähän vettä, jos alkaa mennä liian sakeaksi. Tarkoitus on kuitenkin, että lopputulos olisi keiton ja padan välimuoto. Lopuksi lisää tarpeen vaatiessa paprikaa ja suolaa. Jos käytät valkosipulia, kuten minä, niin tässä vaiheessa voi lisätä ne murskattuna. Aivan viimeiseksi lisää pieni purkillinen smetanaa ja kuumenna. Tarjoile.


Äänin  6 - 1 hyvää. Äiskä ei tykännyt purkkalihasta, vaikka muuten taisi olla ihan hyvää.

Reseptin lähde: Ute Scheffler, Alles Soljanka oder wie? Das ultimative DDR-Kochbuch  1949 - 1989, Leipzig, 2000

5 kommenttia:

 1. Kiitos taas vinkistä. Näitä sinun postauksiasi on mukava lukea ja sapuskat on semmoisia hyvän oloisia toteutettaviksi. Tätäkin täytyy kokeilla.

  VastaaPoista
 2. Niin ja parantumisia piti kanssa toivotella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paranemistoivotuksista. Ellen väärin muista, et ole aiemmin käynyt kommentoimassa. Mukava nähdä uusien ihmisten löytävän sivuni.

   Se on kuule Jaana sillä tavalla, että kun tämän meikeläisen ruletin aina iltaan pyörittää, niin ruuat täytyy olla aika konstailemattomia. Muuten loppuu joko päivästä tunnit tai kokilta hermot!

   Poista
 3. Olen aina luullut, etten ole koskaan maistanut saatikka tehnyt gulassia. Höpsistä, aivan tietämättäni ja omasta päästäni olen kokannut aitoa ddr-gulassia monta kertaa. Ja hyvvää on ollut! Tosin kattila/pata on ollut hiukkasen pienempi ja silti on viikoksi piisannut yhdelle :)

  VastaaPoista
 4. Miten ihmeessa tunnin kypsytyksellä lihat jäi purkaksi? Jos ne saman kokoisia on kuin ne normi karjalanpaisti lihat on ja puolittelit ne, on elukat varmaan ammuttu vetopäälle (ns. stressilihaa) tosin pari kertaa olen tavannut hirveitä jöötejä karjalanpaisti lihoissa... ja karvas käytäntö on opettanut maistamaan yhden lihan ennen viimesilausta :) on olemassa jotain nimeltä mainitsemattomia lihasuikaleita joista ei saa mureita kuin kikka kolmosilla (todella hyvä lämmitely ja suolaus pari tuntia ennen valmistusta)

  p.s. mummut on ihania, mummuna (ja pappana) kun saa parhaat puolet ilman niitä harmeja, ei tarvitse näytellä pahista eikä komennella :) Koita parantua toivottavasti ei ole se sikamainen influensa (meillä meni viikkoja sen kanssa)

  VastaaPoista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.