sunnuntai 7. syyskuuta 2014

Enemmän kuin valkosipulia

Minut tunnetaan aika monessa yhteisössä siitä, että jään suustani kiinni mitä ihmeellisimpiin paikkoihin. Vasta viime viikolla Mari oli käymässä kotona ja totesi minulle, kun olin kauppaan lähdössä, että älä sitten jää sinne suustasi kiinni! Lupasin käydä nopeasti ja ihmettelin, että mistä moinen ajatus. No kun sinä iskä tunnet kaikki ja jäät sitten niiden kanssa tarinoimaan. Totta toinen puoli, mutta vain toinen. Se toinen puoli on sitä, että käyn aikalailla samoissa paikoissa. Tietysti silloin tulevat ihmisetkin tutuiksi. Minä kun tykkään tarinoida tuttujen kanssa. Siinä saa ikään kuin enemmän. Niin kuin nyt tuo otsikon valkosipulijuttukin. Joensuussa on monena vuonna järjestetty syksyllä valkosipulitapahtuma. Olen ostanut aina samalta myyjältä vuoden valkosipulit kerralla. Tänä vuonna ei erillistä tapahtumaa järjestetty, vain yleinen sadonkorjuumarkkinatapahtuma. Yllätyksekseni ei tuttu myyjä ollutkaan paikalla. Soitin, että missä sitä ollaan? Tuletteko vasta jälkimmäiselle päivälle. Sain kuulla, että eivät tänä vuonna tule. Tarinoitiin puhelimessa puoli tuntia ja vaihdettiin vuoden aikana kertyneet kuulumiset. Toisillemme sinänsä täysin vieraat ihmiset! Ja valkosipulitkin saisin seuraavana päivänä. Tein tilauksen, vaikka tori oli täynnään myyjiä,  joilta olisin saanut varmasti ihan yhtä hyvää tavaraa. Mutta seuraavana päivänä torin reunassa tavatessamme meni taas se puoli tuntia tarinoidessa. Sain valkosipulit - ja niiden lisäksi olin jo vuosia sitten saanut yhden hyvän tuttavan lisää. Tuttuja ja ystäviä ei minulla ole koskaan liikaa.

Tänään sitten söimme valkosipulilla maustettua

Porsaan paahtokylkeä 

650 g porsaan paahtokylkeä (minä käytin Kotitilan Lihaa parhaimmillaan -blogikilpailuun saamaani Leppälän tilan lähettämää luomuporsasta)
1,5 dl soijakastiketta
3 dl sherryä
1 omena soseeksi raastettuna
3 rkl sinappiöljyä (varmasti joku muukin öljy käy)
2 rkl sokeria
parin sentin pätkä inkivääriä raastettuna
2-3 valkosipulin kynttä murskattuna

Leikka liha luiden välistä palasiksi. Pane kattilaan omenasose, inkivääriraaste ja murskattu valkosipuli. Lisää lihoja lukuunottamatta kaikki muut aineet. Kuumenna kiehuvaksi ja hauduta pienellä tulella kymmenisen minuuttia. Jäähdytä. Laita lihat marinoitumaan kastikkeeseen vähintään neljäksi tunniksi, mieluummin yön yli. 

Paista marinoituja lihoja 175 asteisessa uunissa puolisen tuntia. Nosta lämpö 225 asteeseen ja paista vielä puoli tuntia. Kummassakin vaiheessa sivele aina välillä lihoja marinadilla. Tarjoile vaikka riisin ja salaatin kera.


Hyvää äänin 3 - 0. Äiskän asteikolla kolmannen luokan ruokaa, mikä on tämäntapaiselle liharuualle melkoisen hyvin. Lihana voi käyttää myös lammasta, ja uunin voi korvat grillillä.

4 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Valkosipulilla on monia positiivisia vaikutuksia.

   Poista
 2. Resepti kuullostaa tosi hyvältä ja maukkaalta! Valkosipuli on aina iloinen asia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se oli todella hyvää. Tuosta iloisuudesta aina vaimoni 98-vuotiaaksi elänyt isoäiti aina neuvoi: Omena päivässä pitää lääkärin loitolla, valkosipuli päivässä pitää kaikki loitolla.

   Poista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.