lauantai 25. helmikuuta 2012

Neuvostoliitto kaikki

Neuvostoliitto päättyi aikamoiseen sekamelskaan parikymmentä vuotta sitten. Minun Neuvostoliitto-teemakuukausi päättyi isoon sähellykseen. Tuli siis oltua loppuun saakka teemalle uskollinen. Neuvostoliitto-teeman ulkopuolelta innostuin tänään, tai oikeastaan jo eilen, leipomaan. The New York Times -sanomalehti julkaisi reilut pari vuotta sitten jutun manhattanilaisen Jim Laheyn leipomon leipomasta no-nead-breadista eli vaivaamattomasta leivästä. Menetelmä sai jauhopeukalot ympäri maailman innostumaan. Suomeksi nimi vakiintui kattilaleiväksi. Ei se sen leipominen yhtään vaivattomampaa ollut kuin tavan leivänkään. Ja piti touhussa kiinni paljon kauemmin. Mutta maku oli tosi hyvä, ja lisäksi amerikkalaisilta nettisivuilta löytyy tuhottomasti variaatioita.

kattilaleipä
(oudot, pilkuntarkat ainesmäärät johtuvat jenkkiläisten tilavuusmittojen muuntamisesta meikäläisiksi)

7,2 dl vehnäjauhoja
2 tl suolaa
1/4 tl kuivahiivaa
3,6 dl vettä (minä kyllä laitoin varmasti ainakin 5 dl ja tässä tuli ensimmäinen sählinki: ei meinannut taikina kestä missään leipomisen vaiheessa käsissä kun oli niin vetelää)

Sekoita kuiva-aineet astiassa. Lisää myös vesi ja sotke kädellä nopeasti. Älä vaivaa. Peitä kulho kalvolla ja laita tasalämpöiseen paikkaa 12 - 18 tunniksi - vaikka yön yli. Seuraavana päivänä kaada taikina runsaasti jauhotetulle pöydälle. Taputtele kuplat pois eli taikina melko littanaksi. Seuraavaksi kääntele taikinan reunat sisäänpäin, ikäänkuin laskostaisit vaikkapa nenäliinaa. Pane puuvillainen pyyheliina kulhon tai syvän lautasen päälle. Jauhota pyyheliina runsaalla jauhomäärällä. Karkeat ruisjauhot ovat hyviä tähän hommaan. Nosta taikinanyytti pyyheliinan päälle ja kääri pyyhe köntin ympärille. Anna kohota tasalämpöisessä paikassa pari tuntia. 

Laita kattila (jossa ei ole sulavia osia) uuniin ja uuni lämpiämään 225 asteiseksi. Kun uuni on saavuttanut tavoitelämpötilan, ota kattila uunista. Kumoa taikinaköntti kattilaan, kansi päälle ja takaisin uuniin. Paista kannen alla 30 minuuttia. Ota kansi pois ja paista vielä 15 - 30 minuuttia, jotta pinta saa kauniin ruskehtavan värin. Ota kattila uunista ja kumoa leipä johonkin jäähtymään.

Äänin 5 - 0 tosi hyvää, Äiskän asteikolla kakkonen.

Ja sitten se viimeinen Neuvostoliitto-teemaan kuuluva kokkailu. Hyvä ystäväni opiskeli 70-luvulla Neuvostoliitossa. Kysyessäni neukkuruuista hän mainitsi tattikeiton, jonka valmistukseen opastava häneltä saamani resepti oli varsin suurpiirteinen:

"Tattikeittoon keitetään tatit ja ryynit (riisiä, ohraa tai kauraa), sitten aikanaan ruskistetut porkkanat ja sipulit. Perunalohkot sekaan ja näön vuoksi punaista paprikaa. Maustevihanneksia ja ranskankerman kanssa piiloon."

Toinen sähläys sattui siinä, että eilen sulamaan ottamani tattipussi osoittautui tänään suolatuiksi rouskuiksi. Hirmuinen homma oli puolessa tunnissa poistaa suola, mutta onnistui viimein. Aikani reseptiä tuijotettuani päätin vielä virittää sitä lihalla. Kauppareissun jälkeen suoritettu kokeilu meni seuraavasti:

Neuvostoliittolainen tattikeitto (riittää varmasti kuudelle)

1,5 litraa vettä
1/2 l tatteja (pakastetut käy, ellei satu olemaan tuoreita käsillä. Ja niinkuin jo kerroin, myös sienet menevät.)
1 dl kokojyväkauraryynejä
2 porkkanaa
2 sipulia
3 perunaa
1 punainen paprika
auringonkukkaöljyä
1/2 tl mustapippuria
1 tl persiljaa
1 tl ruohosipulia
5 katajanmarjaa
1 tl suolaa
(100 - 150 g naudanlihasuikaleita)
(100 - 150 g poronkäristylihaa)

Pöytään ranskankermaa.

Kuumenna vesi kiehuvaksi. Käy muuten taloudellisimmin vedenkeittimellä. Laita ryynit pienellä tulella kiehumaan. (Jos käytät lihaa, ruskista suikaleet tässä vaiheessa kahdessa erässä nopeasti kuumalla pannulla ja lisää ne kattilaan.) Paista sienet pannulla öljyssä ja lisää kattilaan. Pilko sipulit ja porkkanat pieniksi ja kuullota pannulla öljyssä. Lisää ne kattilaan. Lohko perunat sopivan kokoisiksi ja lisää keittoon. Samoin paprika. Anna kiehua pienellä tulella kunnes kaikki kasvikset vaikuttavat kypsiltä ja pehmeiltä. Mausta ja tarjoile. Ranskankermaa lusikallinen keiton kaveriksi ja sekoitus. 

Kyllä oli hyvää. Äänin 5 - 0. Äiskältä edelleen kakkonen.

Neuvostoliitto-kuukausi päättyi tähän. Huomenna julkaisen ensikuun teemamaan. Vielä ehdit vaikuttaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.