maanantai 2. tammikuuta 2012

Vanha mies ja yllättävät munat

No voi hyvänen aika. Tuo otsikko nyt lipsahti vähän iltapäivälehtien tyyliin. Joka tapauksessa tunnen olevani vanha mies. Nuorena kun yön valvoi ja toisen nukkui, niin taas oli valmis uusiin haasteisiin. No uudenvuoden aattona naapurissa oli nuorison kotibileet. Ja nyt se tärkein juttu: nuoriso käyttäytyi asiallisen hillitysti. Mutta kun minä olen vanha mies, niin heräsin aina pieneenkin huutoon ja kirkumiseen. Samoin autojen ovien paukkeeseen. Ihan normaaleja ääniä, ei siinä mitään. Naapurin tyttö kävi seuraavana päivänä kohteliaasti pahoittelemassa aiheuttamaansa mekkalaa. Tosi hienosti toimittu. Mutta kun se ymmärrys asiaa ja nuoruutta kohtaan ei riittänyt piristämään kovin pitkäksi aikaa. Vaikka viime yönä nukuin tosi hyvin, olen tänään ollut kuin nukkuneen rukous. Tällaista se on vanhan miehen elämä. Muistaa kyllä, muttei enää itse kykene!

Ja ne munat löytyivät venäläisestä reseptivihkosesta. (Bluda iz jaits, Rostov-na-Donu, 2010)

Yllättävät munat neljälle

n.800 g perunoita
n. 2 dl maitoa
100 - 150 g juustoa (ohje neuvoi käyttämään suolaista kutunjuustoa, mutta laitoin emmentalraastetta)
n. 60 g voita tai margariinia
4 munaa
(1 rkl tuoretta persiljaa ja tilliä)
suolaa ja mustapippuria maun mukaan

Keitä perunata kuorittuna. Murskaa muussiksi, lisää puolet voista sulatettuna, samoin juusto ja maitoa sen verran, että syntyy tavallisen perunamuussin jäykkyinen mössö. Voitele uunivuoka, korppujauhota se ja taputtele muussi tasaisesti vuokaan. Ota juomalasi tai joku vastaava vekotin, jolla painelet muussiin neljä kuoppaa. Sulata loppu voi ja jaa se tasaisesti kuoppiin. Riko jokaiseen kuoppaan varovasti yksi muna siten, että keltuainen ei hajoa. Ripottele pinnalle suolaa ja pippuria. Paista 180 - 200 asteisessa uunissa kunnes munat ovat kypsiä. Riittää kun näyttävät kypsiltä, vaikka keltuaiset olisivatkin vielä löysiä, sillä ne jäykistyvät jossain määrin syödessä ja toisaalta toimivat kastikkeena. Tarjoile. (Ennen pöytään nostamista ripottele persiljaa ja tilliä pintaan. Me ei sitä tosin tehty.)


Ruoka on alkuperäiseltä nimeltään Munan kanssa uunissa paistettu peruna, mutta minä ristin sen uudelleen. Syy on siinä, että suhtauduin tosi vahvasti epäillen moiseen ruokaan, mutta yllätys oli suuri, kun maistui kaikille tosi hyvin. Lapsetkin erikseen totesivat, että tätä kyllä saa tehdä toistekin. Eli äänin 4 - 0 erittäin hyvää. Äiskän asteikolla meni kolmosen ja kakkosen väliin. 

Ja jos haluat, voit jakaa ainekset neljään omaan annoskulhoon jo ennen uuniin laittoa. Onpahan sitten komian näköistä, kun kantaa pöytään.

Kuvat tulevat, kunhan käväisen kullan huuhdonnassa.

5 kommenttia:

  1. Minä ymmärrän sinua täysin, olen itse ihan räjähtäneen näköinen ja oloinen, kun en ole yli viikkoon saanut nukkua kun pieniä hetkiä.
    En pysty nukkumaan kun myrsky ulvoo....ei vaan onnistu ja täällähän se nykyään ulvoo miltein koko ajan....sähkökin tulee ja menee (ja 95% pakkasarkun ja kaapin sisällöstä on kompostissa......)Äskenkin oltiin taas pari tuntia ilman sähköä, mutta nyt menen ottamaan vettä säilöön ja sitten yritän nukkua hetken.

    VastaaPoista
  2. Huonosti täälläkin nukutaan, tosin eri syistä kuin myrskystä, tuntuu että vanhentuu oikein kolisemalla, enemmän kuin vuoden vuodessa... tarvii jotain "muuttumisleikkiä" missä piristyis niin ulkoiselta olemukselta kuin sisäisestikin... plääh :(
    mutta nuo yllättävät munat sai kyllä vanhanpiiankin hymyilemään ja niitä pittääkin kokkeilla :) Tupperilla onkin sellaisia pieniä sieviä yhden annoksen uunivuokia missä noita vois kokkeilla :) kiitos taas tästäkin vinkistä!

    VastaaPoista
  3. Salix, oletteko harkinneet sellaisen halvan pikku agregaatin hankkimista? Saattaisi olla ihan hyvä peli.

    MarLi, kiva, että hymyilytti lukiessa. En minäkään otsa kurtussa kirjoittanut.

    Mies tietää tulleensa vanhaksi, kun entiset tyttöystävät tulevat vastaan potkurilla kesät talvet. Nainen, kun aamuilme jää päälle koko päiväksi. - vanha suomalainen sanonta

    VastaaPoista
  4. Ollaan mietitty. Mutta sattumoisin kaikki hyvät ja suht hyvä hintaiset on loppu tällä hetkellä.....mutta pakko kai sellainen on hankkia, helpottaa elämää kummasti....

    Viime yönä tuli nukuttua pari tuntia, loput yskin....ja sitten meinasin nukahtaa työpöydän äärelle. Oli kertakaikkiaan pakko käydä ostamssa myrkkyjuomaa (sellaiset nuorison suosimaa pirteys juomaa), pahalle mnaistui, mutta piristi sen verran että selvisin työpäivästä.
    Nyt lukemaan mitä tänään on tapahtunut :)

    VastaaPoista
  5. Kiva ohje - kokeilen pian. Ja sen uusi nimi paljon entistä hauskempi... - lainaan!

    VastaaPoista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.