lauantai 29. tammikuuta 2011

Pelmenit - Пельмени

Pelmenit tulevat Venäjältä ja ovat nähtävästi jotain sukua italiaisille ravioleille. Niin paljon samanlaisia ne ovat. Venäjän kielen pelmen, tavallisimmin monikossa pelmeni, on syntyperältään suomalais-ugrilainen. Se on lainattu komin kielestä, jossa pel on korva ja nan leipä. Pelmenit ovat lihalla täytettyjä pieniä korvan muotoisiksi taiteltuja taikinanyyttejä, jotka kypsennetään kiehuvassa pippurilla ja laakerinlehdellä maustetussa vedessä tai lihaliemessä. Reseptejä on satoja. Seuraavana pietarilaiselta tutulta saamani perusohje.

Ainekset

Kuori

2 lasillista vehnäjauhoja
1 muna
1/2 lasillista vettä
suolaa

Täyte

400 g sikanautajauhelihaa
5 valkosipulin kynttä
sipuli
suolaa, pippuria
2 rkl vettä tai lihalientä

Sekoita kuoren ainekset tasalaatuiseksi taikinaksi. Anna vetäytyä puolisen tuntia. Kauli taikina ohuehkoksi levyksi. Ota esimerkiksi juomalasilla n. 4 cm läpimittaisia kakkaroita. Laita kakkaran päälle kokkare täytettä. Käännä kuori täytteen ympärille siten, että syntyy puolikuun muoto. Painele reuna kiinni vaikkapa haarukalla. Vie valmiit pelmenit pakasteeseen. Pakastaminen parantaa maukua ja vähän helpottaa lopullista kypsentämisvaihetta. Kun sitten tulee aika syödä pelmenejä. Keitä suurehkossa kattilassa vettä johon lisäät pippurimarjoja ja laakerinlehden. Ota 10 - 15 pelmeniä/ruokailija. Kun vesi kiehuu, lisää pelmenit veteen. Kun vesi alkaa uudelleen kiehua, odota sen jälkeen 8 - 10 minuuttia.(Itse keitän sen aikaa, että kaikki nousevat pintaan) Keittämisen alkuvaiheessa kannattaa pyöräyttää kauhalla pari kertaa kattilan pohjasta, etteivät alimmaiset pelmenit jämähdä pohjaan kiinni. Nauti smetanan, majoneesin tai ketsupin kera.

Pelmenien keitinveden voi syödä keiton tapaan - ei tosin olen järin kaksisen makuista, mutta jos keität lihaliemessä niin maistuu paremmalle. Ja keittoon krutonkeja tai venäläisittäin suharkeja.

Itse olen laiska. En viitsi käsin väkertää jokaista nyyttiä erikseen. Käytän pelmenirautaa eli pelmenitsaa, jolla saa lähes 40 kpl kerralla. Käsin pyörittelyn ohje löytyy esimerkiksi täältä.

Kuten seuraavista kuvista näkyy, olen aika tumpelo nyhräämään käsillä vaikka kuinka hyvin tiedän periaatteen.

                                         Taikina ohueksi levyksi ja siitä lasilla kakkaroita.


                                          Päälle täytettä


                                           Nyytti kiinni ja pakkaseen.


Sama onnistuu koneellisesti paljon paremmin:

                                         Pelmeenirauta eli pelmenitsa


                                     Raudalle on levitetty ohueksi kaulittu kuoritaikina ja reikien kohdille tökitty    täytettä

                                          Päälle toinen kerros taikinaa


                                          Tiukka kaulinta
                                         Ylimääräinen kuori pois, jonka jälkeen valmiit pelmenit tökitään irti raudasta

Valmiit pelmenit pakasteeseen menossa.


Jos kuvat vaikuttavat oudoilta, käy syrjälleen ja katso sitten! :)

Pelmeneistä on tarinaa myös seuraavissa teksteissä:

http://iskakokkaa.blogspot.fi/2011/12/ala-mokaile-keittiossa-anna-iskan-tehda.html
http://iskakokkaa.blogspot.fi/2011/11/deliciest-pelmenit-makutesti.html
http://iskakokkaa.blogspot.fi/2012/12/pelmenit-ja-varenikit.html

39 kommenttia:

  1. Pelmenirauta - vau! Lisääpä ostoslistalle! Entä onnistuisiko pelmenien teko soijarouheesta? Tonnikalasta tai jostain kalamössöstä?

    VastaaPoista
  2. Eiköhän tuo onnistu täyttää millä vain. Viime vuosisadan alun villitys Pietarilaisissa huippuravintoloissa oli etelän hetelmillä täytetyt pelmenit.

    VastaaPoista
  3. Voisin kuvitella, että joku sienitäytekin olisi herkullista. Tai homejuusto?

    VastaaPoista
  4. Ai mutta mistä sinä luet viime vuosisadan alun pietarilaisista huippuravintoloista? Anna kirjavinkki!

    VastaaPoista
  5. Tekijät: Lehmusoksa, Risto, Lehmusoksa, Ritva Kustantaja: GUMMERUS KUSTANNUS OY
    Tekstin kieli: suomi
    Painovuosi: 2002 3. p
    Tuotteen tiedot: sidottu, kovakantinen, 143 sivua
    ISBN: 9512047055
    värikuvitus

    Kirjassa on esitelty erittäin laajasti venäläisen keittiön herkkuja. Ohjeet selkeitä. Yleisesti ottaen eivät mitään kovin nopeasti valmistettavia. Mutta hyvän makuisia! Приятное апетита!

    VastaaPoista
  6. Täytteiden suhteen vain mielikuvitus lienee rajana. Pelmenien valmistus kuten ruuanlaitto yleensäkään ei saa olla liikaa p e r i n t e e s e e n sidottua. Täytyy olla lupa kokeilla. Ja ruoka on onnistunut silloin, kun se on syöjistä hyvän makuista.

    VastaaPoista
  7. Pelmenit on kyllä suurta herkkua! Meillä näitä perus jauhelihapelmeneitä syödään aina kermaviili-ketsuppi-seoksen kanssa. Kuulostaa ehkä oudolle, mutta sopii pelmeneiden kanssa kuin nenä päähän! Suosittelen kokeilemaan.
    Tosi kiva blogi sulla :-)

    -Nura

    VastaaPoista
  8. Hyvältä kuulostaa. Ruuanlaitossa vain mielikuvitus on rajana. Kaikki mikä maistuu hyvältä, on sopivaa. Ja hätätilassa tuon kermaviilinkin voi jättää pois. Olen syönyt Venäjällä myös pelkän ketsupin kera. Hyvää oli. Kiva, että olet tykännyt blogistani. Minulle tämä on yksi keino jaksaa omaishoitaja-perheenisä-virkamies-arjessa.

    VastaaPoista
  9. Ihana resepti tää kans...mutta mistä löytyy tollanen pelmen-rauta?
    Ja kiva kun käy täällä reseptejä kattomassa niin tulee aina jotain kivaa uutta.
    Kun sä Iskä oot hyvä näis resepteis niin kanna ehdotus kun mun luona on tjej-kväll siis 5-6 naista +40 kaikki ja 3 ruokalajin illallien ja pääteeksi sauna (niinkun suomalaisille pitääkin)

    VastaaPoista
  10. Itse ostin tuon pelmeniraudan eli pelmenitsan Venäjältä. Käsittääkseni italialaiset tekevät samankaltaisella työkalulla ravioleja. Eli jommasta kummasta suunnasta kannattaisi etsiä. Toki nuo nyytit voi pyöräyttää käsinkin. Laitoin linkin tuolta tekstistä hyvää kuvaohjeeseen.

    Kävin katsomassa sivusi. Sinulta onnistuu seuraava: alkuruuaksi sopa de ajo ja chiabatta-leipää, juomana La chouffe blonde. Pääruokana karitsan seläkkeitä persiljade -kastikkeella uunissa paahdettujen bataattien kera. Vähän heität siihen lautasen reunaan tomaattisiivuja ja rucolaa koristeeksi. Ruokajuomana Orvel tai Leffe brune. Ja jälkiruuaksi vaniljajäätelöä ja pippuriananaskastiketta. Juomaksi Duvel tai stella artois. Pari pulloa Duvelia vielä saunan jälkeen niiden runebergin torttujen kanssa, niin eiköhän ilta ala olla siinä.

    VastaaPoista
  11. Miten pelmeenit syödään? Dipataanko ne smetaana seokseen ja syödän sormin tai levitetäänkö seos päälle ja syödään haarukalla ja vetsellä?
    Pelmeenit on siis minulle täysin uusi tuttavuus :)

    VastaaPoista
  12. Pelmenit lautaselle, smetanaa, majoneesia tai ketsuppia päälle ja eikun ääntä kohti. Tyyli on vapaa: yleensä venäläiset syövät haarukalla, länsimaiset veitsellä ja haarukalla. Sormet sotkeentuvat, jos käsin yrittää. En suosittele, kuumiakin ovat. Itse olen joskus valmistanut raviolin tapaan. Ensin pelmenit keitetty kypsiksi, sitten vaan pannulla kunnon tomaattikastike oman maun mukaan ja pelmenit sekaan. Hyvää tulee.

    VastaaPoista
  13. Nyt 35 pelmeeniä odottaa pakkasessa :)
    Kiitos hienosta reseptistä!

    VastaaPoista
  14. Jeee!!!!!!!! Minulla on venäjänkielinen kirja 200 tapaa valmistaa pelmenejä eli jahka tässä ehditään, niin uusia reseptejä käännetään ja kokeillaan. Toivottavasti maistuvat.

    VastaaPoista
  15. Hei Iskä!
    Mulla on ehta (Viron)venäläinen mies, joka rrrakastaa pelmenejä. Kerran väännettiin niitä tiimityönä itse, mutta pakastekamakaan ei ole Virossa yhtään huonoa, asuin siellä 6v ja tuli testattua... Täällä Suomessa ei saa tietääkseni kuin yhtä merkkiä, jossa jauheliha on ns. kakkoslaatua. Mies ei kelpuuta pelmeneitä minkään muun kuin hapankerman (creme fraiche, Virossa hapukoor) kanssa, täkäläinen smetana on kuulemma liian tuhtia.

    Jos tulee joskus käytyä Tallinnassa, suosittelen pientä Viru-keskuksen lähistöllä olevaa paikkaa nimeltä 6 pelmeeni; siellä on aina vaihtuva valikoima ihania pelmenejä kaikkine tykötarpeideen, otat haluamasi määrän eri sortteja ja maksat painon mukaan. Sienitäytteiset on aivan ihania... Ja niitähän myös voi paistaa pannulla.

    VastaaPoista
  16. Minä keitin pelmeenit viime viikonloppuna. Tuomio oli (tuomareina toimi 3 miestä ja minä), että kuori kaipasi jotain, se oli ikäänkuin liian pehmeä ja seuraavana kertana täytyy laittaa enemmän mausteita. Mutta kumminkin olimme sitä mieltä, että olivat hyviä. Mutta seuraavana kerrana halutaan kuulemma kokeilla miltä ne maistuu jos paistaa ne rasvassa....kerroin jo etukäteen, että silloinhan niistä tulee lihapiirakoita :)
    Muutama jäi syömättä ja ne paistoin seuraavana päivänä pannussa ja mielestäni ne olivat vielä paremmat kun pelkästään keitettynä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse paistan pelmenit keitettyäni ne meiramilla ja liemikuutiolla maustetussa vedessä. Tulevat maukkaammiksi ja päälle vielä smetanaa, tilliä, sipulia sekä vähän ketsuppia.

      Poista
  17. Твой муж, молодец! Täysin samaa mieltä. Jos tarkoitit Suomessa myytävillä pelmeneillä niitä Imatralla tehtyjä, joita S-ryhmä myy nimellä Siperian pelmeeni, niin niissä on sekin vika, ettei jauhelihassa ole valkosipulia. Puuttuu maku. Itse ostan yleensä neljän kilon satsin pakastepelmeenejä kerrallaan Venäjällä käydessäni. Ovat sen verran suuritöisiä, ettei kovin useasti minun aikatauluilla viitsi ryhtyä vääntämään. Vähän sama juttu kuin kaalikääryleilläkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on se oikea resepti. Valkosipulia pitää olla. Pietarilaisen mieheni kotoa peräisin olevassa reseptissä on valkosipulia. Jotkut tosin sanovat että niissä ei todellakaan kuulu olla sitä. Kerran teimme pelmenejä n kolmellekymmenelle vieraalle. Oli melko rankkaa, vaikka meillä onkin kaksi pelmenitsaa. Meillä syödään pelmenit voin ja/tai laimennetun etikan kanssa. Paistettuna syömme ne smetanan kanssa. Venäjälläkin pakastepelmenit voivat olla todella kehnoja, mikäli valitsee väärän tuotteen. Kerran minulle tarjottiin siellä paistettuna pakastepelmenjä, joita en kerta kaikkiaan voinut syödä. Vaikka rakastankin hyvää ruokaa, tämä oli vasta toinen kerta jolloin en edes kohteliaisuudesta pystynyt syömään ruokaani. Toinen kerta oli lampaanliha Belgradin Metropol-hotellissa, joka oli kaupungin paras silloin muinoin 70-luvulla. Mukava blogi, alan nyt katselemaan mitä muutakin täältä löytyy. Suolaheinäkeitto teen huomenna kauniin kesäpäivän kunniaksi, mutta siihen käytän huomattavasti yksinkertaisempaa reseptiä kuin blogissasi. Ja puolalaista säilykesuolaheinää. Milla

      Poista
    2. Joo tänä kesänä tajusin itsekin, että on olemassa sellainen kuin tarhasuolaheinä. Pelmeneistä ollaan samaa mieltä.

      Poista
  18. Meillä valmistetaan pelmenit suolavedessä ja sit ku ne on valmiita laitetaan kulhoon voita ja laitetaan pelmenit sinne. Annetaan olla vähän aikaa ja ravistellaa kulhoa. Nautitaan smetanan kanssa nam nam :)

    VastaaPoista
  19. Näinkin olen joskus pelmenejä syönyt. Smetanan voi korvata myös majoneesilla. Kaikkiin näihin variaatiohin olen törmännyt Venäjälläkin. Rajana vain mielikuvitus.

    VastaaPoista
  20. Moi!
    Olen vuosia etsinyt Pelmenirautaa. Myös joka reissulla Venäjän puolella ja en ole löytänyt mistään.
    Onko sinulla tietoa mistä sellaisen mahtaisi löytää?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaupasta. Ennen vanhaan kaupan seinässä luki taloustavaroita - хозтовары. Nykyään saattaa lukea ihan mitä tahansa, tai olla lukematta. Ota yhteyttä tuohon cooking.snowman@gmail.com sähköpostiin, niin neuvon tarkemmin tai autan muuten. Olen esimerkiksi menossa itse tällä viikolla Venäjälle ja sitä kautta voisi kehitellä jotain. Pelmeniraudathan eivät sinänsä maksa siellä "mitään".

      Poista
  21. Hauskan kuuloinen resepti. Pitää kokeilla, kun pääsen omaan köökkiin. Muistuttaa kovasti kiinalaisten dumplingsejä. Täälläkin keittoliemi juodaan (ainakin työmaaruokaloissa). Dippinä käytetään soijakastike ja viinietikka seosta johon kipataan maun mukaan valkosipulimurskaa ja mausteita (mm. chiliä).

    VastaaPoista
  22. vielä tuosta pelmenien syömisestä ketsupin kanssa... erehdyin ilomantsissa mummon luona laittamaan ketsuppia pelmeneihin ja korvillehan siitä meinasi tulla. mutta noin periaatteessa siinähän syödään makaroonia ja jauhelihaa vähän eri muodossa? ja toinen oli kun vaimoni joka syö aina terveellisesti ja oli ensimmäistä kertaa ilomantsissa käymässä. opeteltiin siinä niiden syömistä ja rouva laittoi vähän sulaa voita pelmenien päälle. mummo kun näki sen niin hyppäs selän taakse ja uitti pelmenit voissa, "näin niitä pelmenejä syödään!" vaimon ilme oli näkemisen arvoinen : )

    VastaaPoista
  23. Jake, tämä on juuri sitä suomalaista yhden oikean tavan kulttuuria. Ollaan samaa mieltä tuossa makaroni-jauhelihajutussa. Italialaisethan tekevät ravioleja, periaatteessa ihan sama ruoka kuin pelmenit, ja syövät niitä ketsupin kera. Missä hemmetissä on sanottu, että joku ruoka on pakko syödä yhdellä totutulla tavalla, jos se on kuitenkin jollain toisellakin tapaa tosi maukasta? Kaikki mainitsemasi tavat ovat varmasti aivan yhtä oikein.

    VastaaPoista
  24. Voi minua onnekasta, että eksyin vahingossa sivullesi. Olen aina väkertänyt pelmeenejä käsin, kunnes jokin aika sitten sain lahjaksi pelmeeniraudan. En kuitenkaan osannut käyttää sitä, koska en ollut ymmärtänyt että päälle täytyy kaulia toinen samanlainen taikinalevy. Innokkaana lähdin heti tekemään taikinaa ja kokeilemaan pelmeenirautaani, ja nyt on masut pelmeenejä pullollaan. Venäläinen mieheni on myös iloinen ja ilmoitti heti, että pelmeenejä voisi olla ruokana vaikka joka toinen päivä...

    VastaaPoista
  25. Miskamuska (tulee heti mieleen mariakarhu), tiesitkö, että on olemassa myös sellainen pieni työkalu, jolla saa tehtyä kappaleittain vähän isompia pelmenejä, varenikeja tai manteja. Semmoinen kannattaa myös hankkia.

    VastaaPoista
  26. Viime yönä vaalien etenemistä seuratessa päädyin juurikin pelmenien ohjeen perässä tänne lueskelemaan, ja Virginia exit pollin julkaisun tienoilla olin jo tammikuun merkinnöissä.

    Tänään sitten luentolimbon päätteeksi ryhdyttiinkin Töölössä pelmenein tekoon toden teolla. Mustalaisjazzin kuninkaan, Django Reinhardtin tahtiin kaulimen virkaa toimittavalla rommipullolla käsittelin kumimaista taikinaa aikani, seitinohueksi se ei suostunut.
    Lieneekö syynä lasin mitan suhteellisuus vai rommipullon kouliman taikinan paksuus, mutta lihaa jäi täytteestä ainakin puolet yli.
    Lopputuloksen kanssa tällä ei kuitenkaan ollut mitään tekemistä, ja keitinveden pintaan kipuavat, oikeastaan aika autenttisen oloiset taikinapallot olivat maultaan kokolailla oivallisia. Seuraavalla kerralla ehkä jopa suppilovahverot saavat tehdä seuraa naudalle.

    Kiitos siis reseptistä, ja näin kirjoittelusta ylipäätään. Jotain herkkää ja hyvin aitoa piileskelee rivien välissä täällä. Miellyttävää loppusyksyä toivottaa opiskelijaneitokainen, jonka keittiössä usein sattuu sekä tapahtuu.

    VastaaPoista
  27. Mukavaa, että löysit tiesi tänne. Laita jauhoja taikinaan vähemmän, niin tottelee pulloa paremmin. Tosin pelmenit saattavat vierastaa rommipulloa. Votkapullo olisi parempi. Menestystä opiskeluihin. Meillä on päästy jo siihen vaiheeseen, että usein sattuu KUN tapahtuu.

    VastaaPoista
  28. Hih, meillä on myös tuo pelmeni rauta sain miehen äidiltä lahjaksi. :)
    Ihana blogi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitten ei muuta kuin kokeilemaan. Mukavaa, että olet tykännyt.

      Poista
  29. Itse kotoisin venäjältä ja tietty pelmenejä oli useasti ruokana :) meillä oli tapana tehdä suvun naisten voimin useita satoja pelmenejä kerralla, niin sitä nykyäänkin tehdään. Mitä sitten syömätapaan tulee: syvä lautanen johon pilkotaan sipulia ja laitetaan mausteita, pelmenit keitetään suolavedessä, sitten kaadetaan lientä ja pelmenejä lautaselle ja nokare smetanaa päälle. Nam! Ensi lauantain pyhitän pelmeneille :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama meininki se on minunkin tuttavapiirissäni - niissä perheissä, missä pelmenit tehdään kotona. Tosi moni on siirtynyt valitettavasti kaupan valmistavaraan. Miehinen versio pelmenien teosta on kuvattu hyvin muistaakseni elokuvassa Kansallisen kalastuksen erityispiirteitä, kesäversio.

      Ja tuohan on se yleisin versio pelmenien syönnistä. Siihen olen minäkin törmännyt. Mutta mikä on suosikkireseptisi pelmenien sisään?

      Poista
    2. Ihan perinteisellä reseptillä mennään, eri variaatioita olen pelmeeneistä kokeillut, mutta aina palannut babushkan salaiseen reseptiin :)

      Poista
    3. Tässä esitelty on se minun näkemykseni perinteisestä pelmenin mausta. Miten sitä kannattaisi parantaa? ;)

      Poista
    4. Tuohan on se n s oikea resepti, minun ja venäläisen mieheni mielestä. Miten käsittelet sipulin? Meillä se jauhetaan lihamyllyllä. Joskus jauhetaan nauta-sikakauheliha itse. Valkosipuli hakataan oikein hienoksi, sitä ennen se murskataan. Pelmenneihin tulee myös tietysti suolaa ja vähän mustaapippuria. Keitetään lihaliemessä. Jos et jauha sipulia, niin siten voisit parantaa reseptiä. Muutenhan se on täydellinen. Niin ja älä missään tapauksessa syö sitä ketsupin kanssa. Milla

      Poista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.