sunnuntai 22. toukokuuta 2011

Muikkuperunalaatikko

Sunnuntai. +21 varjossa. Motskarista pesty reissun pölyt pois. Elämä hymyilee.

Muutin lapsuudenkodistani opiskelemaan vuonna -78. Yksi ensimmäisiä hankintoja oli punainen ruutuvihko, jonka kanteen kirjoitin otsikon: "Ruuanlaitantaohjeita poikamiehelle". Vihkoon ehti kertyä joitakin kymmeniä reseptejä, jokunen tosin ukkomiehenä kirjoitettuja. Eräs nuoruuteni lempireseptejä oli muikkuperunavuoka.

Ainekset kahdeksalle

1/2 kg muikkuja
1 l perunoita
2 porkkanaa
2 omenaa
2 munaa
6 dl maitoa 
100 g siankylkeä
suolaa
2 sipulia

Perkaa ja huuhdo muikut. Kuori perunat ja leikkaa ne viipaleiksi. Samoin omenat, porkkanat ja sipulit. Lado suureen vuokaan ensin kerros perunoita, sitten muikkuja, omenoita, sipulia ja porkkanoita. Muikkujen päälle aina ripsautus suolaa. Lado vuoka kerroksittain täyteen ja leikkaa siankyljestä ohkasia siivuja pinnalle. Sekoit maito ja munat ja kaada seos vuokaan. Kypsennä 200 asteessa reilu tunti.

Kyllähän nuo lapset söivät siinä missä minäkin, mutta rehellisyyden nimissä täytyy sanoa, että makutottumukset muuttuvat. Ei ollut läheskään niin hyvää kuin nuorena.

Äiskällä loppuu huomenna kuntoloma. Hyvä. Nyt on nähtävästi ollut liikaa aikaa ajatella kaikenlaista jonnin joutavaa.

2 kommenttia:

  1. Meillä vastaava sapuska on ollut silakkalaatikko. Porkkana ja omena eivät kuuluneet joukkoon. Muuten sama, siis pienityistä silakoista. Kylkisiivut oli muistaakseni pilkottuna sekaan. Lopullinen nautinto laatikosta tuli roiskauksella väkiviinaetikkaa annoksen päälle, nam!

    VastaaPoista
  2. Äitini teki sillilaatikkoa tai savusilakkalaatikkoa. Eikä tosiaan kuuluneet omenat ja porkkanat joukkoon. Ja oli maukkaampaa.

    VastaaPoista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.