torstai 26. tammikuuta 2012

Jauhelihatattarelloa

Eihän minun ollut tänään tarkoitus mitään päivitellä, mutta tuli niin onnistunut kokeilu, että pakko oli ryhtyä näpyttelemään. Minä vanhana tupakkamiehenä niin tykkään voimakkaista mauista. Ruokapuolella tämä näkyy siten, että pyrin hyvin usein korvaamaan riisin tattarilla. Aina lopputulos ei ole kovinkaan hyvä, mutta tänään meni putkeen:

Jauhelihatattarello (riittää varmasti 8 - 10 hengelle)

3 dl tattaria (GoGreen -tuotesarjan tattari on mautonta ja liisteröityy. Jätä tekemättä, jos et muuta löydä. Minä käytän venäjältä ostettua venäläistä tattaria.)
50 g voita
5 dl vettä
1 lihaliemikuutio

2 rkl öljyä
400 g naudan paistijauhelihaa
3 sipulia
280 g säilykeherneitä
280 g säilykemaissia
2 grillattua säilykepaprikaa

Huuhdo tattarit ja pane ne kattilaan. Paahda kattilassa kunnes alkavat olla kuivahkoja ja haista tattarille. Lisää voi, kiehuva vesi ja lihaliemikuutio. Sekoita. Keitä välillä sekoittaen kunnes vesi on jotakuinkin kadonnut kattilasta eli noin 15 - 20 minuuttia.

Sillä aikaa kun tattarit kypsyvät, kuullota kuorittuja ja silputtuja sipuleita hieman öljyssä. Kuullotuksessa saa liesi olla vähän maksimia pienemmällä teholla, mutta kun sipulit ovat hieman kuullottuneet, käännä virta täysille ja ruskista jauheliha. Lisää valutetut herneet ja maissi sekä pieneksi pilkotut paprikat. Pyörittele pannulla sen aikaa, että kaikki ainekset kuumenevat läpeensä. Kun tattarit ovat kypsiä, lisää seos pannulta kattilaan ja sekoita. Tarjoile.


Äänin 4 - 0 oikein hyvää. Äiskän asteikolla kohosi peräti kakkoseen!

PS. Kaksi päivää myöhemmin: Alunpitäen tattarelloa tuli tuplamäärä, joten päivän tauon jälkeen kuumensin paistinpannun ja heitin köntin voita sulamaan. Siinä sitten pyörittelin tähteeksi jääneen tattarellon kuumaksi. Täytyy todeta, että maku senkun parani pannulla lämmitettäessä.

6 kommenttia:

  1. Vaikuttaa hyvältä!

    Minä en muuten ole koskaan polttanut tupakkaa, en edes salaa nuorena, ja siltikin tykkään vahvoista mauista! :D

    VastaaPoista
  2. Se taitaa sitten ollakin ns. makuasia eikä ensinkään tupakasta johtuva. :D

    Tuo yllä olevan version maku tulee nimenomaan perusraaka-aineista, kuten tattarista ja maissista. Mausteitahan siinä on aika vähän. Alunperin ajattelin kokeilla mausteeksi suolaa, mustapippuria, valkopippuria, paprikajauhetta ja hieman cayennepippuria, mutta sitten päätin ottaa varman päälle ja maustaa minimaalisesti. Kannatti tällä kertaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä katsoinkin, ettei tuossa reseptissä ollut paljonkaan mausteita.

      Monesti käykin niin, että maustetaan itse raaka-aineen kustannuksella. Kun itse tykkään voimakkaista mausteista, teen sen virheen joskus.

      Esim. tattari on itsessään maukas, ei kannatakaan maustaa liikaa. Ja aina on helppo lisätä mausteita, mutta yritäpä vähentää!

      Minä käytän usein riisin tilalla esim. kokonaisia venhänjyviä, tulee hyvää ja on maukkaampaa kuin riisi.

      Viimeiset viikot, työpäivinä, olen syönyt keitettyjä papuja ja kikherneitä riisin, pastan ja perunan sijaan. Keitän isoja annoksia papuja tai kikherneitä hyvin maustetussa liemessä ja laitan pakkaseen pieninä kerta-annoksina.

      Ei tule syödyksikään liikaa, kun on kerta-annoksia. Minä tykkään ruuasta vähän liian paljon! :D

      Poista
  3. Vesi kielellä... Kieliharjoittelun aikana tuli tutuksi tattaripuuro, mutta sen jälkeen en oikein ole tattaria syönyt, vaikka kotona onkin monta vuotta tattaripelto komeana kukkinut.

    Suosittelin blogiasi isälleni. Suunnittelee itsekin aloittavansa blogikirjoittelun :-).

    T. Heli R.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tattaria voi käyttää muuhunkin kuin puuroon. Ja käy katsomassa tekstistä uunikalaa ja tattaria tattarin valmistus. Lisäksi sieniä ja sipulia ja nam.

      Laita vaikka sähköpostilla isäsi blogin osoite.

      Poista
    2. Laitan, kunhan hän saa aikaiseksi luoda blogin :D.

      Heli

      Poista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.