lauantai 10. syyskuuta 2011

2 vuotta 1 kuukausi 27 päivää

Tuon verra on aikaa siihen, kun Juniori täyttää 18 ja alkaa olemaan täysin vastuussa elämästään. Yleensä nuoret siihen mennessä vähän järkiintyvät. Eilen oli niin hiton hyvän tuntunen ilta, että kävi jo mielessä, että tyyntä myrskyn edellä. Niinhän se oli. Juniori tuli kotiin ilta yhdeltätoista. Kännissä kuin ankka. Kaverinsa ajoi mopon pihaan, Juniori kyydissä. Eihän siinä muuten mitään, mutta kun minä muistan ihan hyvin ajan, kun itse olin saman ikäinen. Vauhti oli vähintään yhtä kova, mutta henki erilainen: rellestetään, mutta hommat hoidetaan eli kouluhommat hoitamalla leveämmän leivän ääreen. Ja näin ollen tosi hyvin ymmärrän tuon Juniorin touhun. Se kuuluu ikään, mutta eihän sitä voi hyväksyä. Homma karkaa kokonaan käsistä Juniorilta. Niinpä sitten aamulla kävimme tiukkasanaisen ja rakentavahenkisen keskustelun: kännäämisen on loputtava! Ellei lopu, niin jokaisesta kännistä siirtyy kevarikortin hankinta kuukaudella. Ja mopon avain Iskän taskuun ensin viikoksi, tokasta kännistä kuukaudeksi ja kolmannesta puoleksi vuodeksi. Juniori ymmärsi kannustukseni. Lupasi olla ainakin vuoden loppuun ojennuksessa. Lopuksi käytiin lyhyt, mutta mielenkiintoinen keskustelu: - Iskä, mistä sinä oikein tiesit, että olin illalla kännissä? - No siitä, kun olin eteisessä vastassa kun tulit! - Ai?

Voi helvetti tuota aikuiseksi kasvamisen riemua! Mutta syödä pitää, pelkällä riemulla ja ryyppämisellä ei elä. Tänään syötiin

Gulassia (kuudelle)

300 g naudan paistia
200 g luutontan lampaan lihaa (oikeaoppinen gulassi tehdään naudanlihasta, mutta kun minä niin tykkään lampaasta!)
2 sipulia
reilu desi hillosipuleita
2 isoa, kypsää punaista paprikaa
2 rkl öljyä
3 dl vettä
2 tl paprikajauhetta (ostin Unkari-Erikalta punaista paprikaa, jota käytin. Suomessa normaalisti myytävä paprikajauhe on tehty oranssista paprikasta Erikan mukaan. Unkarilainen on voimakkaampaa.)
0,5 tl suolaa
0,5 tl valkopippuria
140 g tomaattipyrettä
150 g ranskankermaa

vähän tuoretta persiljaa


Paloittele sipulit ja liha. Kuullota sipuli öljyssä. Ruskista lihakuutiot. Molemmat pannulla tai mieluummin paistokasarissa. (Minä olen päättänyt, että heti kun noista blogissa olevista mainoksista tilitetään ensimmäisen kerran rahaa, niin ostan kunnon paistokasarin. Näillä näkymin saan vekottimen ensi keväänä. Jee!!)


Lisää hillosipulit, suikaloidut paprikat, vesi, paprikajauhe, suola ja pippuri. Hauduta pienellä tulella kannen alla 30 - 45 minuuttia eli kunnes lihat ovat mureita. Lisää loput ainekset. Sekoita, kuumenna, koristele persiljasilpulla. Voisin kuvitella, että gulassi on perinteisesti syöty perunan kanssa. Me kuitenkin söimme sen makaronin kanssa.



Ja vihdoin opin tekemään salaatin: lehtisalaattia, vesimelonikuutioita, retiisisuikaleita, viinirypäleen puolikkaita, aurinkokuivattuja tomaatteja ja tuoreita tomaatteja. Päälle pari ruokalusikallista tomaattien purkista öljyä ja yksi ruokalusikallinen valkoviinietikkaa. Erityisesti lapset tykkäsivät.


Kokonaisuus oli kaikista hyvää, äänin 5 - 0. Äiskän asteikolla meni kakkoseen.

3 kommenttia:

  1. Tuosta tuli ihan oma nuoruus mieleen vaikka siihen ei mopo kuulunutkaan.

    VastaaPoista
  2. Uups. Pitäisiköhän minun olla huolissani, kun oma juniorini käy vain nuorisotalolla pelaamassa lautapelejä? Kun vertaan hänen nuoruuttaan omaani 1970- ja 1980-luvun vaihteessa, niin helpollahan minä äitinä pääsen. Mutta kun kuulen muiden saman ikäisten vanhempien tarinoita, tulee esiin toista hurjempia seikkoja. Milloin murtaudutaan kioskeihin, milloin kaadutaan traktorin kanssa ojaan pahoin seurauksin. Meillä toistaiseksi suurin itsenäisyyden osoitus on tokaisu: "Älä aina häiritse", kun menen (koputusten kera) juniorin huoneeseen...

    Salaattiin voi muuten laittaa mitä vain, mitä jääkaapista löytyy. Se on todellinen vegetaristin pyttipannu, jota ei tarvitse edes kypsentää, ja käy (ainakin kesäkuumalla) myös lounaasta, kunhan huolehtii, että siinä on nälkää loitolla pitävää proteiinia. Sellaiseksi käyvät juustokuutiot, kalan loput, liha (jos sitä syö ja miksei makkara), pavut ja linssit (vaikkei Mari niistä taida tykätäkäänn), raejuusto, tofu tai pähkinät. Elin koko heinäkuun lounassalaateilla.

    VastaaPoista
  3. Jokainen on laisensa. Nauti rauhallisesta äitiydestä!

    VastaaPoista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.