Voi hyvänen aika! Minä olen aina ollut kaikkea mielipiteen ehdottomuutta vastaan. Olipa sitten kyse rodusta, uskonnosta tai politiikasta. Tai ruuasta! Mutta nyt kyllä lipsahdin jokunen kuukausi sitten omaan vipuuni, sillä hyvin ehdottomaan sävyyn ilmaisin mielipiteenäni, että mikrossa ei voi valmistaa karjalanpaistia. Niin siinä vain sitten uhoamisen kanssa kävi, että joku päivä sitten löysin omasta kirjahyllystäni Suomalaisia mikrouuniherkkuja -kirjan (Seija Mäkinen, Soili Soisalo, Helsinki, 1987). Ja kirjassa kaksi ravitsemustieteilijää neuvoo kuinka homma toimii. Se menee seuraavasti (suora lainaus):
"Karjalanpaisti neljälle
200 g naudanlihaa (paistia)
200 g sianlihaa (esim. porsaanfileetä) [minä ostin karjalanpaistilihoja 400 g]
6 maustepippuria
vajaa 1 tl suolaa
noin 1 tl soijakastiketta [laitoin kaksi]
1/2 dl vettä
1. Paloittele liha kuutioiksi
2. Kypsennä ensin naudanlihapaloja pienessä kannellisessa vuoassa täydellä teholla 2 minuuttia.
3. Lisää vuokaan sianliha ja mausteet sekä 1/2 dl vettä. Sivele soijakastiketta lihojen pinnalle. [Minä kyllä pyörittelin lusikalla vielä lihat kunnolla sekaisin.]
4. Kypsennä karjalanpaistia täydellä teholla kannen alla 6 minuuttia. Hauduta ruokaa vielä 180 W:n teholla 10 minuuttia."
Uskomatonta mutta totta. Siitä tuli ihan syötävää. Ei ihan niin mureaa kuin uunissa tehtynä, mutta en osaa sanoa oliko kyse menetelmästä vai siitä, etten vielä tunne mikroni käyttäytymistä. Aikaa koko hommaan meni kuitenkin Vain reilu 20 minuuttia. Menetelmä tuntuisi soveltuvan myös erinomaisesti 2 - 3 hengen kerta-annoksen valmistamiseen. Enää en tuomitse mikroa ruuanlaittovälineenä.
Ja sitten hieman myöhässä kuluvan viikon ruokalista:
Lauantai grillattua possua ja perunoita
Sunnuntai unkarilainen perunalaatikko
Maanantai karjalanpaistia mikrossa, makaronia
Tiistai pinaatti-feta-spagetti
Keskiviikko saksalainen makkarakeitto
Torstai riisipuuro (georgialaisesta keittokirjasta. en ole tarkemmin katsonut, vaikka olisi sama kuin kotoinen)
Perjantai jauhelihakeitto (Ruotsista saatu resepti "hamburgersup")
Kolme vuotta sitten oltiin toivoa täynnä ja tupakat ja sikarit oli jätetty pois ruokavaliosta. Äiskä toipui tosi hyvin leikkauksen jälkeen.
Ja tänään oli käytävä kaupassa: kuukauden ruokalasku yhteensä 160 euroa, 28 ateriaa.
Noin viisikymppisenä sain yht'äkkiä hoitaakseni perheen koko ruokahuollon. Puolessa vuodessa tuli tympääntyminen jokapäiväiseen ruuanlaittoon. Ratkaisuksi löytyi pakon kääntäminen hauskaksi. Alkoi ruuanlaiton harrastaminen. Blogi kertoo seikkailuistani keittiön kummallisuuksien parissa ja jokapäiväisestä ruuanlaitostani kaikkine omituisuuksineen. Ohjeita olen yrittänyt tähtäillä neljälle. Joskus se onnistuu, useimmiten tulee tehtyä liikaa. Yhteydenotot: cooking.snowman(at)gmail.com
maanantai 5. syyskuuta 2011
Mikrossa voi laittaa ihan oikeaa ruokaa!
Tunnisteet:
kuukauden ruokamenot,
liharuoka,
pikaruoka,
pääruoka,
viikon ruokalista
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Jösses, jos tämä onnistuu, niin KAIKKI onnistuu! Pakko valvoa ja ootella tulosta.
VastaaPoistaTiesitkö, että Tupperwaren mikroastiassa siitä vois tulla mureaakin :) kantsii kokeilla, toteaa tämä tupperin konsulentti :)
VastaaPoistamikro on monessa kohdin mainettaan parempi vekotin :)
Mukavaa alkanutta viikkoa sinne!
Ei tuota Mar Lin kommenttia voi kumoamaankaan ryhtyä. Minä käytin Kerman saven kulhoa, jossa oli lautanen päällä. Ohje neuvoi käyttämään kannellista kulhoa.
VastaaPoista:) pitääpä kyl kokeilla tota karjalanpaistia!
VastaaPoistamä olin itse yllättynyt tuohon Tupperin mikrokulhoon,
se on maailman paras vekotin esimerkiksi mannapuuron keittoon, mikä muuten on niin typerää pestä pois kattilanpohjalta...
Karjalanpaistia en ole tosin kokeillut tuolla ohjeellasi, mutta lihat siellä muuten kyllä hyväksi tulee kun pikaruokaa tekee :)
Samaa murenevuus juttua ihmettelen siinä Tupperin uunin kestävässä uunivuokassa, siis muovisessa, jota voi käyttää uunissa, upea tuote Ultrapro.
Se nyt mainostamisesta, mut piti avata suu kun ovat niin oikeesti hyviä :)
hyvää yötä ja mukavaa tiistaita!
Käyttäisin enemmän aikaa pienellä teholla, kokeilemalla oppii
VastaaPoistaVarmaan juuri noin.
Poista