lauantai 31. joulukuuta 2011

Feuerzangenbowle - liekitetty glögi saksalaisittain

Alla oleva teksti on kirjoitettu siten, että kuvilla on suhteellisen iso merkitys. Nyt vain kävi niin, että vahingoissa poistin kaikki kuvat bittiavaruuteen. Valitan tapahtunutta. Otan uudet kuvat heti, kun uuden glögin keittelen.

Vuosi alkaa olla pulkassa. Joku oli tuolla eilisen tekstin kommenteissa odotellut tälle iltaa oivaltavaa äijämenua. Valitettavasti pettyi odotuksissaan, sillä satsasimme juomapuoleen. Tämä on ystäväni Nipan tuliainen Berliinistä. Nipa asuu siellä ja on käydessään tuonut tuon kuvissa näkyvän kiskon ja sokeritoppia. Joten jos sytyt tälle hauskuudelle, niin Saksanmaalta päin löytyy ainakin tarvikkeita. Suomesta en tiedä. Pitemmittä puheitta:

Feuerzangenbowle - glögi saksalaisittain

2 plo kuivaa punaviiniä á 0,75 l
1 - 2 appelsiiniä viipaloituna
1 - 2 sitruunaa viipaloituna
2 kanelitankoa
1 - 2 tl kardemummaa
5 - 10 mausteneilikkaa
1 plo Stroh 54:ä tai tummaa vähintään 54 prosenttista rommia
250 g sokeritoppa

Kaada viinit kattilaan. Lisää joukkoon appelsiinit, sitruunat, kanelitangot, kardemumma ja neilikat. Keitä/hauduat sillä tavalla hiljaa kuplien 2 - 3 tuntia.

Aseta kattila näkyvälle paikalle alustalle, joka ei heti ensimmäisestä roiskeesta syty palamaan. Laita kattilan päälle sokerikisko,





jonka päälle asetat pakkauksestaan poistetun sokeritopan.



Kaada kauhalla rommia sokeritopan päälle, sammuta valot ja sytytä romminen sokeri palamaan.

Kaada kauhalla rommia sokerin päälle vähän kerrassaan siten, ettei tuli pääse sammumaan. Itsellä kannattaa olla käsineet kädessä, sillä kauha lämpenee. Kun pullo on tyhjä, ota kauhalla kattilasta juomaa ja kaada sitä sokerikiskon päälle. Kattilassa oleva juoma sisältää vielä niin paljon alkoholia, että palaa oikein iloisesti. Yritä saada tuli kestämään voimissaan mahdollisimman kauan. Minkä enemmän saat poltettua alkoholia, sen miedompaa juoma on. Ei kannata pelä, että tulee liian luirua. Kun tuli sammuu, on juomassa joka tapauksessa prosentteja noin kolmekymmentä, mitä toisaalta ei ollenkaan haittaa juomissuoritusta. 


Tämä on kiva ohjelmanumero, joka kannattaa tehdä selvinpäin. Lopputulosta tärkeämpi on prosessi ja yhdessäolo. Hyvää uutta vuotta vielä kerran kaikille.

9 kommenttia:

  1. Mainioita kokkailu- ja bloggailuhetkiä tällekin vuodelle!

    - minna ja yläkaapillinen sokeritoppia saksasta

    VastaaPoista
  2. No kyllä tämä iskän blogi on opettavainen juttu! Empä tuollaistakaan keitosta olis muuten tiennyt, saati saksalaista sokeritoppaa! Kiitos ;)

    VastaaPoista
  3. Ja on muuten kaiken lisäksi hyvääkin tuo keitos. Nähtävästi siinä käy niin, että vaikka alkoholia on tulen sammuttua aika runsaasti jäljellä, se haihtuu kuumasta juomasta aika pitkälti pois. Ei nimittäin ole paha nousemaan päähän. Eikä syletä, niinkuin Insinööri sanoisi.

    VastaaPoista
  4. Hyvä Uutta Vuotta teille!

    Tuo resepti ei ole heikkohermoisille ja varmaan kannattaa kytkeä palovaroittimet pois......
    Lapsena muistan että oli sokeritoppia, mutta paljon isompia. Mutta vuosikausiin en ole sellaisia nähnyt ja tuo kisko oli ihan uusi mielenkiintoinen juttu.

    VastaaPoista
  5. Juu, tosiaan palovaroitin piti viedä pihalle siksi aikaa. Palaneen spriin tuoksu leijaili pehmeänä ympäri huushollia.

    Tuon kiskon voi korvata millä tahansa ritilällä, jos sokeritoppa vain sattuu olemaan. Voisin kuvitella homman onnistuvan myös kovaksi jämähtäneellä fariinisokerilla.

    Netistä löytyy googlettamalla hyviä videonpätkiä aiheesta.

    VastaaPoista
  6. Meillä baijerin tuttavien kautta tuttu juttu, tuo tellinkikin löytyy ja pari toppaa vielä varastossa. Piti uutena vuonna tehdä, muttei muistettu. Se on paljon hauskemman näköistä kuin makuista.

    VastaaPoista
  7. Hyvä ohjelmanumero kuitenkin. Eikä makukaan mielestäni ihan hulluimmasta päästä ole.

    VastaaPoista
  8. Queimada
    Calician "kansallisjuoma" on queimada. Se valmistetaan väkiviinasta (aguardiente), jota lämmitetään sen verran, että siihen voidaan sekoittaa valkoista hienoa sokeria (noin 120 - 200 g litraa kohti). Sen lisäksi siihen lisätään sitruunankuorta ja joitakin hienonnettuja kahvinpapuja. Queimadaa lämmitetään niin kauan (30-40 minuuttia), että sokeri alkaa osittain paahtua ja juoma saa tumman, lähes sinertävän värin. Nautitaan lämpimänä

    VastaaPoista
  9. http://www.youtube.com/watch?v=RT04NRvSn4w

    kuva jaäin. Älä käytä sytkäria, ellei ole turbo, tai käytä pitkää tulitikkua. Sytkäri voi posahtaa silmille

    VastaaPoista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.