maanantai 21. marraskuuta 2011

Papuja - ei testosteronia

Soitin viime viikon torstaina eli 17.11. paikalliseen terveyskeskuksen ajanvarausta hoitavalle omahoitajalle. Sallittu aika on 8.00 - 9.00. Klo 8.00 - 8.15: hälytys ja sen jälkeen hiljaista. Klo 8.15 - 8.25: "Ajanvarauksessamme on nyt ruuhkaa. Soittakaa hetken kuluttua uudelleen." Klo 8.25 - 8.35: "Olette jonossa, odottakaa sulkematta puhelinta." Klo 8.35 iloinen omahoitaja vastaa. Kertoo kaikkien aikojen menneen. Perjantai 18.11.: Sama proseduuri toistuu yhdellä poikkeuksella. Omahoitaja toteaa tilanteen aika huonoksi ja vuoron saannin olevan aikamoista arpapeliä. Toteaa vielä, että tosi valitettavaa. Kuulemma parin viikon kuluttua tilanne korjaantuu. Tänään 21.11. sama peli. Omahoitaja aina yhtä iloisesti kysyy minulta vaivani ja minä yhtä kärsivällisesti selostan kaikki. Se hyvä tässä on, että kun vaivat riittävän usein selostaa, niin loppuviimeksi alkaa muistamaan pienemmätkin vaivat, jotka eivät alunperin olleet mielessäkään. Huomenna ei kannata kuulemma soittaa, koska kahden viikon kuluttua on itsenäisyypäivä. Silloin ei ole jaettavia aikoja, jotka loppuisivat. Yritetään keskiviikkona uudestaan. Ja torstaina. Jne. Kyllä se vielä joskus tärppää.

Kahvi-Kaisa alias Tuija Saarinen kirjoitti tässä joku aika sitten tosi mielenkiintoisen kahvin juonnin perinnettä käsittelevän kirjan Pannu kuumana. Voisi kirjoittaa seuraava kirjan omasta ruuanlaitostaan. Nimittäin niin monta hyvää kasvisruokareseptiä olen häneltä saanut. Tämänpäiväistä Tuijalta saamaani reseptiä hieman viritin paremmin makumaailmaamme sattuvaksi. Alkuperäiset määrät suluissa.

Tuliset kikpavut intialaisittain (kun ei tehnyt riisiä lisukkeeksi, riitti perunasalaatin kera juuri neljälle)

0,5 dl öljyä
2 sipulia silputtuna
4 murskattua valkosipulin kynttä
1 rkl jauhettua korianteria
2 tl kuminansiemeniä (2 tl jauhettua kuminaa)
1/4 tl cayennepippuria (1/2tl)
1 tl kurkumaa
3 tomaattia pilkottuna (6 rkl)
5 dl keitettyjä kikherneitä
(2 tl paahdettuja kuminansiemeniä)
2 tl paprikajauhetta
1/2 tl garam masalaa (1tl)
1/2 tl suolaa
yhden sitruunan mehu (1 rkl)
(tuoretta tai säilöttyä vihreää chiliä)
2 tl raastettua inkivääriä

Kuumenna öljy, hauduta sipulia ja valkosipulia miedolla lämmöllä kunnes ovat kuultavia. Lisää korianteri, kuminat, cayenne ja kurkuma. Sekoita hetki ja lisää tomaatit, hauduta kunnes mausteet ovat sekoittuneet kunnolla. Lisää kikherneet ja 1 dl vettä. Sekoita. Lisää paprika, garam masala, suola ja sitruunan mehu. Hauduta kannen alla noin 10 minuuttia. Lopuksi lisää raastettu inkivääri (ja chili). Sekoita ja hauduta vielä hetki. 

Alkuperäinen ohje neuvoo syömään riisin, vaalean leivän ja ruoka-annoksen päälle kaadetun jogurtin kera. Valittiin helpompi tapa. Papuja lautaselle ja Lidlin perunasalaattia päälle pyöristämään makua. Hyvin meni. Äiskä ei syönyt ensinkään. Mari, joka yleensä ei syö papuja söi mielellään. Samoin minä ja Juniori.


Kuva piti ottaa paistinpannulle jääneistä tähteistä.

Jälkkäriksi nautin venäläisestä keittokirjasta napatun reseptin mukaan tehtyä 

hunajakiisseliä (ohjeen nestermäärillä syntyi paremminkin hunajamehukeittoa eli puolita veden määrä, jos kokeilet)

2,5 dl hunajaa
3 rkl sokeria
2 rkl sitruunamehua
3 rkl perunajauhoja
1,75 l vettä

Kuumenna vesi kiehuvaksi. Jätä kuitenkin desi sivuun. Lisää puolet hunajasta ja sokeri. Kiehauta uudelleen. Lisää vesidesiin sekoitetut perunajauhot, loppu hunaja ja sitruunamehu. Sekoita hyvin ja siirrä sivuun jäähtymään. Tarjoile kylmänä.

Venäläisen keittiön varassa pariin otteeseen eläneenä tykkäsin ja voin kuvitella venäjällä olevan suosittukin juttu. Meillä minä olin Äiskän avustajan lisäksi ainoa, joka tykkäsi. Maku ei ole paha, mutta suomalaiseen suuhun aika outo. Ensi kerralla kokeilen keittää samalla reseptillä maitoon - tietysti puolta pienemmällä nestemäärällä, jotta saan kiisseliä.

2 kommenttia:

  1. Ostin Helsingin Hakaniemen hallista monta muovipussillista mausteita, joita voi käyttää kaukaisten maiden ruokiin. Harmi, että en kerkiä käyttää niitä, ennenkuin aromit haihtuvat.

    Haaskuuseen menevät.

    Tandoori India Spice. Sopisiko sulle? Saa sieltäkin itä-Suomen kaupoista.

    Vaimollesi terveiset lähettää Kaisa

    VastaaPoista
  2. Kiitoksia vaan Kaisa terveisistä ja tarjouksesta. Harvemmin tulee kuitenkaan mitään kovin eksoottisia mausteita vaativaa ruokaa laitettua. Toistaiseksi kaikki on löytynyt vielä ihan lähikaupasta. Ja siinä olet mielestäni ihan oikeassa, että mausteita ei kannata ostaa kassikaupalla, vaikka saisi halvallakin.

    VastaaPoista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.