No niinpä niin. Päivällä kun ei kunnolla syönyt, niin illalla tuli nälkä. Nuoriso kulkee kylillä, syö kun ehtii. Äiskä ei tykkää pelmeneistä, joten syö sovinnolla sämpylöitä ja suklaapähkinälevitettä. Minä sen sijaan keitin itselleni annoksen Deliciest lihapelmenejä. Deliciest on Helsinkiläinen firma, joka valmistuttaa pelmenit Virossa. En tiedä, kuinka kauan tuotetta on ollut saatavana, mutta minä löysin nämä noin viikko sitten sekä Lidlistä että City-marketista. Lihatäytteisten lisäksi on tarjolla myös kasvistäytteisiä.
Markkinoillahan on ollut jo vuosia Imatralla valmistettuja Siperian pelmenejä. Firma on niin venäläinen, että kun sinne soitin, niin puhe piti kääntää venäjäksi. Suomea eivät ymmärtäneet. No nyt Deliciestin maistelu kääntyy väkisinkin kahden eri tuotteen vertailuksi. Ja tämän vertailun minun suussani voittaa kyllä Deliciest. Ja syykin on selvä. Deliciestin reseptiin kuuluu valkosipulijauhe, joka antaa pelmenille juuri sen hienon maun, johon olen Venäjällä tottunut ja oppinut. Pisteet 6 - 0 Viroon.
Siperian pelmenitkin ovat muuten aivan hyviä, mutta minusta niistä puuttuu se jokin. Mieli tekisi sanoa, että oikeissa venäläisissä pelmeneissä on valkosipulia. Mutta kun asia ei ole niin! Minulla on tuossa keitokirja "Pelmenit, mantyt ja varenikit", jossa on varmaan lähemmäs sata erilaista reseptiä. Ja kyllä se vaan niin on, että puolet ja puolet menee jako valkosipulillisten ja valkosipulittomien kesken. Eli makuasia! Kokeilkaa kumpiakin.
Ja kertokaa hyvät ihmiset, mikä ihmeen pelmenivillitys nyt on menossa? Blogistani on viimeisen kuukauden aikana etsitty juttuja hakusanalla "pelmenit" enemmän kuin edeltävän puolen vuoden aikana yhteensä. Onko jossakin telkkariohjelmassa kerrottu pelmeneistä, vai mistähän moinen villitys johtuu. Karppaus laantumassa ja venäläinen ruokavalio (paljon suolaa, rasvaa ja votkaa) astumassa tilalle?
Noin viisikymppisenä sain yht'äkkiä hoitaakseni perheen koko ruokahuollon. Puolessa vuodessa tuli tympääntyminen jokapäiväiseen ruuanlaittoon. Ratkaisuksi löytyi pakon kääntäminen hauskaksi. Alkoi ruuanlaiton harrastaminen. Blogi kertoo seikkailuistani keittiön kummallisuuksien parissa ja jokapäiväisestä ruuanlaitostani kaikkine omituisuuksineen. Ohjeita olen yrittänyt tähtäillä neljälle. Joskus se onnistuu, useimmiten tulee tehtyä liikaa. Yhteydenotot: cooking.snowman(at)gmail.com
sunnuntai 27. marraskuuta 2011
Deliciest pelmenit - makutesti
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Miun Siperiasta kotoisin olevat tuttavat sanovat, että he laittavat pelmeneihin hiukan hapankaalia lihan sekaan.
VastaaPoistaYksi syy pelmenien suosioon saattaa olla se, että ainakin mun koneella sun oma pelmenikokkaus on blogisi etusivulla ollut aina ensimmäisenä tyrkyllä - hyvä niin! Kiinnittää uudenkin lukijan huomion.
VastaaPoistaHapankaalia sekaan..ja valkosipulia...nam, tässähän täytyy pian innostua itsekin väsäämään pelmeneitä, joita en koskaan ole uskaltautunut taikinoimaan.
Anonyymi: kiitos hyvästä vinkistä. Pelmeneissä ei tosiaankaan ole yhtä ja oikeaa reseptiä vaan reseptejä on niin monta kuin on tekijöitäkin. Eli alueellisuus on vielä voimissaan.
VastaaPoistaAili Inkeli: Deliciestiltä laittoivat s-postia. Niillä on kuulemma alkanut kuukausi sitten mainoskampanja. Sattuu aika hyvin yksiin tekstin suosiossa tapahtuneen muutoksen kanssa. Toki tekstillä on tasaiseen tahtiin ollut koko ajan lukijoita.
Taikina on helppo kuin mikä tehdä. Ja jos kaulintaa pelkää, niin pastakonetta meinasin minä ensi viikonlopulla kokeilla. Näkee sitten, riittääkö ohkaisuus vai pitääkö kaulimella auttaa. Ei muuta kuin davaite! Se venäjää ja tarkoittaa muun muassa, että ryhtykäähän hommiin.
Sekä vaimoni että minä emme pidä lainkaan Deliciestin pelmeneistä, joten olemme nyt vältelleet niitä, kun sekä S- että K-ryhmät näyttävät siirtyneen heidän tuotteisiinsa. Myöskään heidän smetanansa ei tunnu lainkaan hyvältä; tässä mielestämme Valio hakkaa muut, vaikkemme muuten Valiota suosikaan.
VastaaPoistaTäytyy löytää kauppa, jossa myydään Siperian pelmenejä.
Kannatta kysyä valmistajalta lähintä jälleenmyyntipistettä. Muistaakseni Siperian pelmenit valmistaa
VastaaPoistaImatran Elvaco Oy
Niskalammenkatu 1
55400 Imatra
Tel. +358 5 472 4223
Mobile +358 40 526 7927
Fax +358 5 436 9193
email: kp.v@elvaco.inet.fi
Ja smetanoissa en itse eroa huomaa muussa kuin hinnassa.