sunnuntai 27. marraskuuta 2011

Deliciest pelmenit - makutesti

No niinpä niin. Päivällä kun ei kunnolla syönyt, niin illalla tuli nälkä. Nuoriso kulkee kylillä, syö kun ehtii. Äiskä ei tykkää pelmeneistä, joten syö sovinnolla sämpylöitä ja suklaapähkinälevitettä. Minä sen  sijaan keitin itselleni annoksen Deliciest lihapelmenejä. Deliciest on Helsinkiläinen firma, joka valmistuttaa pelmenit Virossa. En tiedä, kuinka kauan tuotetta on ollut saatavana, mutta minä löysin nämä noin viikko sitten sekä Lidlistä että City-marketista. Lihatäytteisten lisäksi on tarjolla myös kasvistäytteisiä.

Markkinoillahan on ollut jo vuosia Imatralla valmistettuja Siperian pelmenejä. Firma on niin venäläinen, että kun sinne soitin, niin puhe piti kääntää venäjäksi. Suomea eivät ymmärtäneet. No nyt Deliciestin maistelu kääntyy väkisinkin kahden eri tuotteen vertailuksi. Ja tämän vertailun minun suussani voittaa kyllä Deliciest. Ja syykin on selvä. Deliciestin reseptiin kuuluu valkosipulijauhe, joka antaa pelmenille juuri sen hienon maun, johon olen Venäjällä tottunut ja oppinut. Pisteet 6 - 0 Viroon.

Siperian pelmenitkin ovat muuten aivan hyviä, mutta minusta niistä puuttuu se jokin. Mieli tekisi sanoa, että oikeissa venäläisissä pelmeneissä on valkosipulia. Mutta kun asia ei ole niin! Minulla on tuossa keitokirja "Pelmenit, mantyt ja varenikit", jossa on varmaan lähemmäs sata erilaista reseptiä. Ja kyllä se vaan niin on, että puolet ja puolet menee jako valkosipulillisten ja valkosipulittomien kesken. Eli makuasia! Kokeilkaa kumpiakin.

Ja kertokaa hyvät ihmiset, mikä ihmeen pelmenivillitys nyt on menossa? Blogistani on viimeisen kuukauden aikana etsitty juttuja hakusanalla "pelmenit" enemmän kuin edeltävän puolen vuoden aikana yhteensä. Onko jossakin telkkariohjelmassa kerrottu pelmeneistä, vai mistähän moinen villitys johtuu. Karppaus laantumassa ja venäläinen ruokavalio (paljon suolaa, rasvaa ja votkaa) astumassa tilalle?

5 kommenttia:

 1. Miun Siperiasta kotoisin olevat tuttavat sanovat, että he laittavat pelmeneihin hiukan hapankaalia lihan sekaan.

  VastaaPoista
 2. Yksi syy pelmenien suosioon saattaa olla se, että ainakin mun koneella sun oma pelmenikokkaus on blogisi etusivulla ollut aina ensimmäisenä tyrkyllä - hyvä niin! Kiinnittää uudenkin lukijan huomion.

  Hapankaalia sekaan..ja valkosipulia...nam, tässähän täytyy pian innostua itsekin väsäämään pelmeneitä, joita en koskaan ole uskaltautunut taikinoimaan.

  VastaaPoista
 3. Anonyymi: kiitos hyvästä vinkistä. Pelmeneissä ei tosiaankaan ole yhtä ja oikeaa reseptiä vaan reseptejä on niin monta kuin on tekijöitäkin. Eli alueellisuus on vielä voimissaan.

  Aili Inkeli: Deliciestiltä laittoivat s-postia. Niillä on kuulemma alkanut kuukausi sitten mainoskampanja. Sattuu aika hyvin yksiin tekstin suosiossa tapahtuneen muutoksen kanssa. Toki tekstillä on tasaiseen tahtiin ollut koko ajan lukijoita.

  Taikina on helppo kuin mikä tehdä. Ja jos kaulintaa pelkää, niin pastakonetta meinasin minä ensi viikonlopulla kokeilla. Näkee sitten, riittääkö ohkaisuus vai pitääkö kaulimella auttaa. Ei muuta kuin davaite! Se venäjää ja tarkoittaa muun muassa, että ryhtykäähän hommiin.

  VastaaPoista
 4. Sekä vaimoni että minä emme pidä lainkaan Deliciestin pelmeneistä, joten olemme nyt vältelleet niitä, kun sekä S- että K-ryhmät näyttävät siirtyneen heidän tuotteisiinsa. Myöskään heidän smetanansa ei tunnu lainkaan hyvältä; tässä mielestämme Valio hakkaa muut, vaikkemme muuten Valiota suosikaan.

  Täytyy löytää kauppa, jossa myydään Siperian pelmenejä.

  VastaaPoista
 5. Kannatta kysyä valmistajalta lähintä jälleenmyyntipistettä. Muistaakseni Siperian pelmenit valmistaa

  Imatran Elvaco Oy
  Niskalammenkatu 1
  55400 Imatra
  Tel. +358 5 472 4223
  Mobile +358 40 526 7927
  Fax +358 5 436 9193
  email: kp.v@elvaco.inet.fi

  Ja smetanoissa en itse eroa huomaa muussa kuin hinnassa.

  VastaaPoista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.