tiistai 22. marraskuuta 2011

Kaalilaatikkoa venäläisittäin

Saa nähdä, mitä tästä ajan mittaan tulee. Äiskällä kuntoutukset pyörivät ja minun kannalta tärkeintä on, että kahdesti vuodessa Äiskä pääsee Kelan maksamalle laitoskuntoutusjaksolle. Ne ovat varmasti minulle yhtä tärkeitä kuin Äiskällekin. Toistaiseksi kaikki on hyvin, mutta entä sitten, kun Kela alkaa vähentää kuntoutuksia. Tällainen aika nimittäin vääjäämättä joskus koittaa. Pystynkö perustelemaan jaksojen tarpeellisuuden? Pystynkö itse kustantamaan omat lomani? Tuleeko yhteiskunta millä tavalla vastaan? Tällaisia juttuja pyörii päässä tällä hetkellä, sillä taas on se aika vuodesta, jolloin tehdään uusia kuntoutushakemuksia. Vielä kaikki pelaa, mutta kyllä se tulevaisuus vaan mielessä pyörii. Ei sille mahda mitään.

Mutta syömättä ei selviä, vaikka kuinka murehtisi. Tänään syötiin vaihteeksi venäläiseen tapaan valmistettua 

Kaalilaatikkoa (капустный пудинг с фаршем)

1 - 2 kg kaalia
2 rkl öljyä
suolaa, jauhettua maustepippuria

400 g jauhelihaa
3 dl vettä, maitoa tai ruokakermaa
1 tl suolaa
1/2 tl valkopippuri

Silppua kaali. Paista kaalisilppu pannulla öljyssä lähes kullankeltaiseksi. Laita kuullotettu kaali uunivuokaan, mutta jätä pikkaisen pintakoristukseksi. Mausta suolalla ja maustepippurilla. Sotke kulhossa jauheliha, neste, suola ja valkopippuri velliksi. Kaada jauhelihavelli vuokaan kaalin päälle. Tasoittele. Ja nyt ripottele ne loput kaalit pinnalle. Tasoittele nätiksi ja paista 175 asteisessa uunissa 45 minuuttia.


Alkuperäinen ohje neuvoi syömään keitettyjen perunoiden ja puolukkasurvoksen kanssa. Jätimme perunat pois ja oikein oli hyvää.

9 kommenttia:

 1. Asioilla on tapansa järjestyä :)

  VastaaPoista
 2. Asuttiin 14 vuotta Varkaudessa. Savolaisilta opin tosi sattuvan sanonnan: Turha potea tulematonta tautia.

  VastaaPoista
 3. Niin, ei tiedä kuinka pitkälle näissä säästötouhuissa mennään. On se kieltämättä huolestuttavaa, monessa muussakin asiassa.

  Tämä on kuitenkin varmasti hyvin tärkeä asia koko perheenne hyvinvoinnin kannalta!

  Meillä sanottiin (Pohjois-Pohjanmaalla), että antaa hevosen surra, sillä on suurempi pää.

  Tykkään kaalista ihan hirveästi. Eilen paistoin kaalia, sipulia ja paprikaa illalliseksi, vain vähän maustetta ja siinä se oli! Nam!

  Minä laitan joskus kaalilaatikkoon riisiä pohjalle imemään enimmät kosteudet, maitoa en yleensä laita, en mitään nestettä. Paistan vain kaalit kullanruskeiksi, sipulia myös, sitten sekoitan jauhelihaa ja vähän riisiä pohjalle, tai ilman riisiä.

  Syön puolukoiden kanssa!

  Aion kokeilla tällä reseptilläsi kun teen kaalilaatikkoa, suunnittelin tekeväni tällä viikolla.

  Minäkin syön kaalilaatikon sellaisenaan, en kaipaa perunoita.

  VastaaPoista
 4. Minä keski-suomalaisena sanon mummon sanoin, että turha sairastaa tulevaa tautia! Asiat tulee ja menee välillä vituraan vaikka mitä itse tekisi, varsinki kun toinen osapuoli on kela... se on uskomattoman hankala laitos. Siellä ei laki ja inhimillisyys aina toteudu, vaikka niin pitäisi ja mitä tahansa voi tuon laitoksen kanssa tapahtua. Tapella on saanut ja oikeuksiaan periä ja puolensa pitää... yhdestä päätöksestä valitin 5 valituksella oikeusavustajan avulla pari vuotta korkeimpaan instanssiin asti, mutta niin vaan tuli kielteinen päätös, vaikka oli 7 lääkärinlausuntoa ja muut jutut kunnossa, että tuo raha koulutukseen olisi minulle lain mukaan kuulunut... tässä kohdin toteutuu loistavasti se facebookissa nyt kiertävä arvoitus, että mitä eroa on valelääkärillä ja kelanlääkärillä??? -vastaus: kelan lääkäri ei koskaan näe potilastaan!!! Se on totta, se kumoaa kaikki toisten lääkäreiden lausunnot koskaan näkemättä potilasta tai tutkimasta tai haastattelemasta. Kelan asiantuntijalääkärille ei edes ole nimeä, saati puhelinta, että siihen voisi mitenkään ottaa yhteyttä... siltä vaan tulee kieltävälausunto.
  Mutta toivon todella sydämestäni että äiskän asioissa toteutuu oikeus ja laki ja hän saa kuntoutukset niinkuin pitääkin ja sinä saat lomasi kuten pitääkin!

  Mutta kaalilootasta... tuo on kovin lähellä sitä karppia kaaliloootaa mitä mä teen, maidon korvaan creme bonjourilla ja laitan jauhelihan sekaan sipulia. Paistan kunnolla kypsäksi tunti kaupalla. Empä ole aatellut, että riisitön kaaliloota on venäläistä :)

  Mukavaa päivää kaikille!

  VastaaPoista
 5. Niin. Nämä ovat ainoastaan tulevaan liittyviä pohdintoja, joiden olemassa oloa ei voi kieltää. Tosiasia kuitenkin on, että tähän mennessä olemme saaneet erittäin hyvää ja asiantuntevaa palvelua ja yhteistyömme on sujunut kitkattomasti niin Kelan, Joensuun kaupungin kuin muidenkin tahojen kanssa.

  En minä tiedä niin pilkun tarkkaan tuosta laatikon venäläisyydestä. En vain ollut koskaan vastaavaan törmännyt ja nappasin reseptin venäläisestä keittokirjasta. Siitä lisämääre venäläisittäin. Ja asiaa nyt tarkistaessani huomasin kirjoittajan olevan ukrainalainen! Näitä veteen piirrettyjä viivoja riittää.

  VastaaPoista
 6. Kelan kanssa pitää olla sana hallussa ja osata lukea/tulkita Kelan vaatimuksia haettavalle hoidolle. Toistaiseksi olen saanut hyvää palvelua sekä itselleni että vanhuksilleni. Myös suullisesti rivien välistä neuvoja, miten kielteisen päätöksen valitus kannattaa tehdä. En voi moittia. Harmittaa tietysti, jos toisten asiat jumittuvat vuosiksi.

  Ukrainalaisen kaalilaatikon teen varmasti. Koostumus tuntuu jo suussa! Laitoitko maustepippurin murskattuna vai kokonaisena?

  VastaaPoista
 7. Kelan kanssa kun asioi pitää tietää oikeutensa ja osata niitä itse vaatia. Pitää olla ajan hermoilla, että tietää mitä siellä on haettavissa, eipä ne tyrkytä mitään (ainakaan mulle), kyl itte pitää tietää mitä voi hakea ja vaatia. ja tietää miten ja minne päätöksistä voi valittaa... vaikka eipä ne valituksetkaan auta mutta ompahan tilastotietona... Mutta hyvä jos joku on tyytyväinen kelan touhuihin ja on saanut sieltä tappelematta sen mitä on pitänytkin ja mikä kuuluukin saada... Usein kelan virkailija on melko tietämätön tai antaa väärää tietoa, että sitäkin kannattaa tarkistaa monesta paikkaa eikä uskoa aina ensimmäistä kertojaa :) Mut äiskän pitää kyl saada asianmukainen kuntoutus ja sinun lomasi!

  VastaaPoista
 8. Ja meillähän laitettiin kaalilootaan sitä kermaviiliä, siirappia....

  VastaaPoista
 9. Komppaan tyttöjä: "Kelan kanssa pitää olla sana hallussa ja osata lukea/tulkita Kelan vaatimuksia haettavalle hoidolle. Kelan kanssa kun asioi pitää tietää oikeutensa ja osata niitä itse vaatia." Lisäksi pitää muistaa, että ihminen se on toisessakin päässä. Ei pidä aloittaa hyökkäämällä vaan toisen ihmisen tekemistä kunnioittaen. Aivan kuten kaikissa ihmissuhteissa. Siinäkin ollaan MarLi samaa mieltä, että ei kannata aina uskoa heti ensimmäiseen Kelan tätiin. Eivät tosiaan aina tiedä mitä puhuvat, mutta kyllä sen yleensä huomaa ja siitäkään ei pidä hermostua.

  Ja aina on muistettava, että positiivisiin kokemuksiimme vaikuttaa myös aivan varmasti se, että olemme Äiskän kuntoutuksen kanssa aivan alkumatkalla. Mennään kolme vuotta eteenpäin, niin tilanne saattaa olla aivan toinen. Pidän kuitenkin asiaa aivan ymmärrettävänä: turha tuhlata yhteiskunnan rahoja, jos tulosta ei synny. Toki sitten tullaan siihen, että onko hyvää kuntoutustulosta se, että toimintakyky ei ole huonontunut. Mennessä nähdään.

  VastaaPoista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.