sunnuntai 13. marraskuuta 2011

Krapula

Arvasin. Tein eilen valmiiksi maksalaatikon. Lapsillahan se kokkauspäivä tänään varsinaisesti, mutta lupasivat tehdä lohimoussea ja piiraita. Arvelin jonkin vähän tukevamman ruuan olevan paikallaan. Maksalaatikkoa on hyvä sitten mikrossa lämmittää. Ohje löytyi Ulpu Järvisen kirjasta "Joka kodin keittokirja" (WSOY, 1980).

2 dl riisiä (ostin ihan tavallista puuroriisiä)
7,5 dl vettä
3 tl suolaa
5 dl maitoa
50 g voita
1 sipuli
300 g jauhettua maksaa (ohje neuvoi käyttämään sian maksaa, mutta minulle jäi kaupasta käteen naudan maksaa)
1,5 dl rusinoita
3 rkl siirappia
1 tl inkivääriä
meiramia (2 tl tuntui aika sopivalle määrälle)

Laita riisi suolalla maustettuun veteen kiehumaan 10 - 15 minuutiksi. Ota kattila liedeltä ja lisää siihen kylmä maito. Kuori, silppua ja kuullota sipuli. Lisää se kattilaan. Sekoita joukkoon kaiki muutkin ainekset. Tuloksen pitäisi olla aika löysä velli. Löysyydestä ei kannata huolestua, sillä huttu kyllä jäykkenee uunissa. Kaada velli uunivuokaan ja jokunen voinokare pinnalle. Sitten vuoka 1 - 2 tunniksi 160 asteiseen uuniin. Minä paistoin tunnin ja kolme varttia. Hyvää oli, kun illalla lämpimänä maisteltiin.

Mutta tänään meni sitten pieleen. Minulla hirveä elämä. Ei maistu ruoka, ei mikään. No eihän ateria yhtä syöjää kaipaa, ajattelin. Syökööt Äiskä ja lapset. Eihän se vielä riittänyt. Appiukko soitti. Lähdetään porukalla isänpäivälounaalle! Eihän siitä viitsinyt kieltäytyä. Vanha mies kun pyytää, sitä on lähdettävä niin kauan kuin on pyytämässä. Tulee hyvä mieli kaikille. Erityisesti appiukolle ja Äiskälle.

Niinpä sitten suuntaamme iltapäivästä Aadaan syömään. Joensuussa on kaksi hyvää ruokapaikkaa Aada ja Astoria. Käykää testaamassa kun pyöritte täällä päin. Ai niin: Äiskä saa huomenna avustajansa kanssa lounaaksi maksalaatikkoa. Mitä eivät jaksa syödä, pakastetaan odottamaan seuraavaa tilaisuutta.

9 kommenttia:

  1. Lisäisin Joensuun hyviin ruokapaikkoihin myös Kielon.

    VastaaPoista
  2. En käy väittämään vastaan. Todellakin, myös Kielo on hyvän ruokapaikan maineessa. En sitä kuitenkaan tuohon tekstiin laittanut, koska en itse ole käynyt kokeilemassa. Astoriassa käyn joskus, mutta Aada on ehdoton suosikkini.

    VastaaPoista
  3. Maksalaatikko ei ole suosikkini ollenkaan vaikka hyvä ohje tässä olikin.. no elämä voittaa varmaankin pikkuhiljaa, ainakin ennen maanantai-aamua:)

    VastaaPoista
  4. minä olen ollut syömättä maksalaatikkoa yli 40 vuotta ja sellaista nälkää ei tule, että sitä söihin enkä ole edes maksalaatikon hajussakaan.. tähän liittyy pitkä tarina perhepäivähoidosta silloin kultaisella kuuskytluvulla :)

    Kummia nuo pikkujoulut kun kaikille kuuluu niissä tulevan paha elämä ja pääkipu... itsellä ei oo paljon kokemusta kun en kuulu sellaisiin yhteisöihin missä pikkujouluja vieteltäis, joten ne on mun osalta useammilta vuosilta lienee jo vuosikymmeneltä viettämättä.... vois ehkä ollakin pääkipeä jos nyt alkaisin viettää :)
    Toivottavasti iskällä oli mukava ilta!

    VastaaPoista
  5. Joku joskus sanoi, ettei ole syönyt maksalaatikkoa sen jälkeen, kun naapuri oli kertonut ostavansa sitä koirilleen herkuksi. Itse tehty on erinomaista herkkua eikä kaupasta ostettukaan minulle ole koskaan pahalta maistunut. Sitä paitsi, lemmikit kuulemma saavat parempaa ravintoa kuin moni immeinen - eikä se haittaa ainakaan minun ja maksalaatikon suhdetta :)

    VastaaPoista
  6. Komppaan MarLia täysin! Sillä poikeuksella että "perhepäivähoidossa" vaihdetaan sanat "esi-koulu ja koulu" ja lisätään sanat "kaikki maksaa sisältävää".
    Fakta on nimittäin niin, että näen mielummin nälkää kun syön maksaa.....("syön" sanan voi tässä tapauksella jättää pois ja lukea "oksentaa")
    On se pakkoruokkiminen sitten niin kivaa :(


    Tämän päivän Lidl mainoksessa oli btw Pelmeenejä tarjouksessa!

    VastaaPoista
  7. Samperi siun kanssas Salix! Mie syöksyin Lidliin pelmenejä ostamaan. Nyt päästään viikonloppuna testaamaan! Eihän niitä taaskaan ollut! Tulevat vasta ensi maanantaina myyntiin. Ja minä kun oikein lähtiessä innoissani tarkistin mainoksesta! Pitäsköhän miun rauhottua tään ruuanlaiton kanssa...

    VastaaPoista
  8. Ah niin tyypillistä!!! Minäkin aina unohdan katsoa milloin ne on siellä tarjouksessa ja sitten sun pitäisi kyllä olla siellä kello 9 kun ne avaa ovensa.....kello 16 ne on jo loppu! Niin käy aina minulle. (mutta enhän minä pääse sinne aamulla).
    Lohta en ole kertaakaan onnistunut löytämään Lidlistä, vaikka sitä aina välillä mainostetaan. Aina kylmä-allas on tyhjä :(

    Pidämme siis kaikki sinulle peukkuja että löydät niitä siellä maanantaina!!!

    VastaaPoista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.