keskiviikko 8. helmikuuta 2012

Murrosikäiset ja ruuan määrä

On täysin mahdoton tehtävä valmistaa ruokaa juuri oikea määrä, jos perheessä on murrosikäisiä. Erityisesti murrosikäisiä poikia. Jos ruoka ei ole hyvää, sitä syödään juuri sen verran, että suurin nälkä lähtee. Ja sitten hypätään koko loppuilta jääkaapilla. Oisko täällä jotain hyvää? No sitten kun olet arvioinut tämän mukaan ruuan määrän ja sattuukin olemaan mieleistä ruokaa, murrosikäinen syö edelliseen verrattuna nelinkertaisen määrän ruokaa ja katselee, että olisiko kattilassa vielä lisää. Sitä joutuu jo vähän toppuuttelemaan, että tästä oli tarkoitus syödä muidenkin eikä pelkästään sinun. Jos taas teet tämän herkkumäärän mukaan vähemmän hyvää ruokaa, niin sitä riittää moneksi päivää. Ja ainakin minulle 95 prosenttia ruuista on sellaisia, että en voi sanoa kumpaan ryhmään kuuluisivat. Eli teet miten teet, niin aina menee pieleen määrän suhteen. Vaan kylläpä se jossain vaiheessa alkaa tasaantumaan.

Tänään sattui vahingossa kohdalleen. Ruokana oli 

makarottoa pekonin ja herneiden kera
(lähde: Paras keittokirja nro 4, Tanska 2004)
5 dl maroneja
1 pieni purjo
500 g pekonikuutioita
2 - 3 dl säilykeherneitä
3 - 4 dl mozzarella-emmental-juustoraastetta
2 dl ranskankermaa

Laita makaronit kiehumaan. Paista pekonikuutiot rapsakoiksi kuumassa paistokasarissa. Poista kuutiot, jätä rasva. Kuullota hienoksi silputtu purjo pekonin rasvassa. Lisää säilykeherneet, pekonikuutiot ja kypsäksi keitetyt makaronit. Lisää juustoraaste ja ranskankerma. Sekoita hyvin. Tarjoile.


Hyvää ja erittäin täyttävää äänin 3 - 0. Äiskä rankeerasi kakkoseen. Aikaa valmistukseen meni noin 15 minuuttia.

15 kommenttia:

  1. Nyt tyhmä kysymys... kun en koskaan ikänä eläissäni ole mitannut kuinka paljon makaroni pussiin mahtuu, kuinka paljon on 5 dl normaali makaroonipussista noin? Itse olen laittanut suurin piirtein samalla ohjeella spaghettia ja kanaa enkä edes nuukaile linnunkaan kanssa, kaikki millä on siivet kelpaa ;) (ei tosin se kamala harakka meidän pihasta) Ruokalaji on suuri suosikki meidän perheessä (mies ei syö, joten sen mielipidettä ei kuunnella ;) ) Mutta kana/spaghetti on menekiltään meillä todella suuri! Joskus on oikein hienostelen tälläisen ruuan kanssa gratinoin sen vuoassa uunissa.

    Tämän takia en voisi ruokablogia pitääkään... ei minulla ole aina mitat niin nuukia, meidänb perhe katselee sitä lusikallista jonka kädessä mittaan tai lasissa olevaa desilitraa :D Olen nuoruudessani ollut keittiöllä töissä vuosia, silloin piti mitata tarkkaan ja omistan kamalan määrän kaikenlaisia mittoja ja vaakoja. Kotona meillä mitataan tarkkaan kaksi asiaa: kahvi ja pesuaineet, muuten voi olla hiukan suuripiirteisempi :)

    VastaaPoista
  2. Enpä osaa tuohon kysymykseesi vastata. Sinänsä on ihan sama miten ne tavarat sinne kattilaan mittaa; kouralla, desilitroissa vai gallonan osina. Toisille tulee se sormituntuma käsiin, minulla mittoihin. Vähän lisukkeesta riippuen makaronia menee meidän perheessä neljällä hengellä 4 - 5 desiä. Siitä sitten desi per nuppi vähennetään tai lisätään, kun ruokailijoiden määrä muuttuu.

    Veden lisääminen keittoon on paljon helpompaa. Sitä kun voi lisätä vielä jälkikäteen.

    VastaaPoista
  3. Muistan aina kun vanha keittäjätäti totutteli talontapoihin, se lause jonka hän sanoi muistuu aina välillä ruokaa laittaessa: Vettä lisäät aina helposti, suolaa et poista pirullakaan (myöhemmin opin että hätätapauksessa raa'alla perunalla)Näitä kummia asioita mitä muistaa aina :)

    Meillä olen tottunut laittamaan 3/4 pussia, jos ei mene kaikki, seuraavana päivänä on makaronisalattia lisukkeeksi eli helppo: maissi-herne-paprika pussi keitetään + leikkele kinkkua ohuina suikaleina, sidotaan joko kermaviilillä tai majoneesilla (riippuen miten kevyen tai täyttävän haluaa) suolaa ja pippuria maun mukaan. Perheen miehet tykkää paljon, tytöt kummeksuu koko lisuketta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 400 g:n pussista tuo 3/4 on varmasti aika lähellä sitä neljää desiä.

      Kiitos reseptistä. Lähtee kokeiluun.

      Poista
  4. Just niin...siis on n iin vaikeata tietää mitä ne teinit haluaa syödä ja miten paljon. Muistelen aikaa kun talossa oli 3 omaa teiniä (ja heidän kaverinsa)...ja jostain kumman syystä kun roskia poltellessa löysi vanhan ICA laskun vuodelta 2007 (juu juu pitäis vanhat paperit poltella useimmin) niin se lasku oli yhdeltä kuukaudelta 8079kr ja vaan se ruoka määrä oli ICA:sta ostettu huhuh....

    No hauskaa aikaa se oli...maitoa meni ja 2,2 kg juustoa per viikko aj makarooni määrästä puhumattakaan...onneks täältä saa vieläkin jauhelihaa joka jauhetaan odottaessa (ulkomaalaiseten oíhanasta halal putiikista)...

    Ja tuosta sun reseptistä niin viimeksi kun vanhempi poika tuli käymään ja kysyin että onko nälkä ja sanoin että olis makarooni laatikkoa...niin kummasti se kelpas ja vielä otti eväslaatikon mukaan kotiinsa..

    Mutta nyt on uudet tuulet ja jostain kumman syystä venäläiset makuelämykset ja sama on intialinen ruoka mitä kokeillaan täällä usein (vaikka se pienin/nuorin jättää syömätta ja ottaa nuudeleita pussillisen sitten..hmm.. itkeäkkö vai nauraa)

    Tosin liha pastejat joita tein äiteen mukaan men ikans hyvin äkkiä alas ... hyvä kun uunista ehti ulos..
    Vointeja sinne Anne Skånesta

    VastaaPoista
  5. Meillä mennään toisinaan ihan vaan helpoimman kautta eli tänään oli Rypsiporsaan nugetteja ....ja ostettiin salaattitiskistä metsäsienisalaattia joka on meidän lempparia. hah joo...tiedän et enemmän noissa on kaikkea muuta roinaa sun roisketta kuin sitä lihaa mutta ei toisaan huvita aina sitä ruokaa värkätä pitemmän kaavan mukaan.

    Toisinaan se makaroonin keittäminenkin tuntuu työläältä. Joten toi sun makarottoresepti kuulosti todella helpolta ja iisiltä ja toivoisinkin lisää tuollaisia helppoja reseptejä :o)

    Perjantaisin meillä on ukkokullan kanssa aina "ruokasessiot" jolloin toteutamme mun ukkokullan ruokahaaveita ja suunnitelmia pitemmän kaavan mukaan. Eli huomenna olis perunamuusia ja kermaista uunilohta :o)
    -Irmeliina-

    VastaaPoista
  6. Pakko mennä ostaan huomenna säilykeherneitä!
    Miten mie en oo koskaan älynny sotkee niitä makaroonin joukkoon!?

    -- minna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vastaan itselleni. Siis kuuman makaroonin joukkoon. Makaroonisalaatissa niitä kyllä käytetään :)

      Poista
  7. Irmeliinalle, onko sinulle koskaan tullut eteen sellainen tilanne, joka meillä usein on kun vahingossa rypsiporsas tuotteita ostan... lapset sanoo lihan haisevan härskille ranskisrasvalle? Itsekin sitä samaa hajua olen kummeksinut (tosin vakuumipakattu liha on joskus tosi kumman hajuista) Ja minun ronkelit kakarat sanoo kaikkia noita kanannahkapulliksi, kerran broilerin koipia paistettaessa kehoittivat ottamaan nahkat talteen että saataisiin tosi rapeita kotitekoisia kanannahkapullia :D Enkä saanut vastattua asiaan lainkaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No voi että....tiiäkkö mitä...sekö se kammottavan kauhea haju on mikä täällä meidän kämpässä haisi noin 4 tuntia noiden nugettejen paistamisen jälkeen. Lautaset ja paistinpannu oli tiskattu joten ei se niistäkään se haju voinut tulla ja me ei mitenkään voitu käsittää miksi ne nuggetit yhä haisi kämpässä 4 tunnin jälkeenkin. Nytpäs se siten selvisi...ei meidän hajuaistissa todellakaan mitään vikaa ole.....jos sen hajun muutkin ovat haistaneet!

      Mutta miten ihmeessä ja miksi ne voi haista niin kammottavalle ja iljettävälle?????
      -Irmeliina-

      Poista
    2. En tiedä, sitä olen ihmetellyt kovasti. En keksi muuta selitystä kuin se rypsi jota niille syötetään, siitähän tehdään ruokaöljyä. Noh rypsiöljy taasen ei kestä kovin hyvin uppopaiston lämpötiloja kauaa, vaan färskiytyy helposti -mummo käytti sanaa ja kerrankin löysin paikan johon se sopi :)

      Poista
  8. Ei oo kyl oikein tuntumaan murkkupoikain syömingeistä, itsellä kun tuo ainokainen tytär on aina syönyt silleen "sopivasti"... toki pari kertaa olen joskus miettinyt miten niin laihaan ja sutjakkaan nuoreen naiseen menee niin paljon ruokaa sisälle :)
    Mä teen yleensä reilusti, että syön sit samaa muutaman päivän...yksin kun syö ei joka päivä viitti kokkailla. Ja sit kun on syömävieraita, niin teen tosi reilusti, että varmasti riittää santsatakin ja syön siitä sitten itte vielä ainakin seuraavan päivän.
    Usein teen täsmäruokaakin, siis vain yhden annoksen, kuten tänään kinkkumunakkaan muutamassa minuutissa ihanassa Tupperwaren uudessa munakasastiassa joka on loisto keksintö mikroon!

    mitäs mun piti vielä sanoa... niin se etten tykkää säilykeherneistä :(

    VastaaPoista
  9. Tänään se sitten tapahtui :)
    Junnu ja tyttöystävä saapuivat kotiin, ukko ehti tulla pienen hetken aikaisemmin ja oli saanut ohjeen, että lämmittää paistinpannussa uutta tuttavuutta = Saarioisten savulohikiusaus (nimi jotain siihen suuntaan). Minä tulin kotiin juuri kun olivat syöneet valmiiksi......ja vastassa oli tyhjä paistinpannu....Ukko ja tyttöystävä oli saanut ihan pienet annokset ja junnu oli vetässyt kaiken muun ja vielä putsannut pannun todeten, että eikö ole lisää :D
    Ukko tuumasi, että jos ostaisit seuraavalla kerralla tupla määrä......niin muutkin saa syödä tarpeeksi (tai edes maistaa).
    Nooh, poika on laiha kun heinäseiväs, joten saa kyllä ihan mielellään syödä.....minä sitten löysin jääkaapista yksi keitetty kananmuna ja vähän italian salattia :)
    Toivottavasti ensi kerralla saan maistaa jos tuo eineslaatikko on hyvä..... ensi kertaan vaan voi olla aika monta vuotta, minä kun harvoin ostan eineksiä :)

    VastaaPoista
  10. Et ole! Päivän ruokamäärä olisi pitänyt riittää silleen, että pikkasen jäisi yli.....mutta ei tällä kertaa!

    Parempi tuuri huomenna :D

    VastaaPoista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.