sunnuntai 6. maaliskuuta 2011

Susirajan struudeli

Tänään piti listan mukaan olla sienenpiilotuspäivä. Niin olikin. Mutta päivän juttu syntyi Ankin takia. Anki on äiskän lapsuuden ystäviä. Ja nuoruuden. Ja aikuisuuden. Ja näyttäisi siltä, että myös vanhuuden. Anki on nimittäin ainoa äiskän tuttavapiiristä, joka ei ole vähentänyt yhteydenpitoaan äiskän sairastumisen jälkeen. Mieluumminkin lisännyt. Tosi hieno ihminen. Kun puolisoista toinen sairastuu vakavasti, on perheen erakoituminen suuri riski. Ja sen välttämiseksi on todellakin pitänyt tehdä hartiavoimin töitä. No, Ankilla ei ole autoa. Kun puhuttiin, että hän voisi tulla käymään, Anki pyysi minua hakemaan Lidlistä Apfelstrudelin eli omenastruudelin. Saadaan sitten syödä jäätelön kanssa. Kun se on niin hyvää! Mutta kun struudeli oli poistunut Lidlin valikoimista toistaiseksi. En viitsinyt lähteä muista kaupoista etsimään. Voihan tuon tehdä itsekin. Kaikki tarvikkeetkin löytyivät kaapista vaikkakin vehnäjauhot ovat edelleen niitä kokojyväjauhoja ja fariinisokeri puolen kilon tiiliskivenä. Näin se sitten meni:

Ainekset, taikina

5 dl kokojyvävehnäjauhoja (tavalliset käy vähintään yhtä hyvin, mutta tämä on se juttu jolla tehdään Susirajan struudeli)
1 tl suolaa
1 muna
0,5 dl öljyä
1,5 dl vettä

Ainekset, täyte

5 omenaa
50 g voita
100 g hasselpähkinärouhetta
50 g rasvaisia keksejä
ruiskaus sitruunamehua
1,5 dl fariinisokeria
100 g rusinoita
1 rkl perunajauhoja
2 tl kanelia
1 tl inkivääriä

Voita voiteluun ja vaniljajäätelöä tarjoiluun.

Kumoa kulhoon jauhot ja suola. Sotke joukkoon (loppuvaiheessa ihan käsipelillä) muna, öljy ja vesi. Sekoita tasaiseksi ja laita kannen alla jääkaappiin tekeytymään siksi aikaa, kun teet muut vaiheet.

Kuori omenat ja leikkaa ne pieniksi kuutioiksi. Paahda pähkinärouhetta voissa pannulla. Rouhi keksit valmiiksi.

Laita uuni lämpiämään 200 asteiseksi.

Ota taikina jääkaapista ja kauli se leivinpaperin päällä mahdollisimman ohueksi - mieluusti neliön muotoiseksi. Sulata voi ja voitele sillä taikinalevy.

Levitä taikinalevyn päälle omenakuutiot, pähkinärouhe ja kaikki muutkin ainekset. Rullaa kääretortuksi ja nosta uunipellille leivinpaperin päälle. Voitele vielä tortun päällys voisulalla.

Paista 200 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Tarjoile kuumana vaniljajäätelön kera. Struudelista siis leikataan palasia kuten kääretortusta ikään ja päälle sitten jäätelöä.



Lopputulos on jotakin aivan muuta, kuin perinteinen saksalainen Apfelstrudel eli omenastruudeli. Johtuu enimmäkseen täysjyvävehnäjauhosta. Anki totesi ulkonäöstä, että ihan lanttukukon näköistä, taitaa olla susirajan struudelia! Mutta maku on hyvä - tosi erilainen kuin alkuperäisessä. Johtuu jauhoista. Toki voi kokeilla tavallisilla vehnäjauhoilla. Minä vain nyt olen innostunut noista kokojyväjauhoista. Periaatteessa pitäisi olla terveellisempiä, kun on enempi kuitua mukana. Tosiasia on kuitenkin, että maku on aivan toinen kuin perinteisillä jauhoilla touhutessa.

Vähän perinteisempi resepti löytyy esimerkiksi Ruokaherkkuja-blogista.

Ja se sienten piilottaminen onnistui ihan hyvin. Pyörittelin kaulimella muovipussiin laitettuja kuivattuja mustatorvisieniä niin kauan, että ne olivat lähinnä jauhoa. Laitoin kulhoon syntyneet kolme desiä "sienijauhoa" ja kaadoin pari desiä vettä päälle. Sen jälkeen tein normaalin lihapullataikinan, johon lisäsin lopuksi sienet, joista oli vesi kaadettu pois. Taikina sekaisin. Voitelin uunivuuan ja laitoin 45 minuutiksi 225 asteiseen uuniin. Kaveriksi keitin perunat. Kastikkeeksi rypsiöljyä, johon oli lisätty yrttimausteseosta, paprikaa ja suolaa. Romppeet pöytään ja syömään. Äänin 4 - 1 todettiin oikein hyväksi.

2 kommenttia:

  1. Kiitti vinkistä...ja jauheliha-herkkusieni mureke on uunissa...
    Ja kun luin myös sen kasvisvuoka receptin niin laitoin sen kanssa (hieman mukailtuna eli mitä jääkaapissa oli) mutta tuoksu on aivan ihana

    Anne

    VastaaPoista
  2. Joskus tulee tosi kivoja uutuuksia keksittyä juuri tuolla periaatteella: resepti pohjalla ja sitten käytetään niitä aineksia mitä on ja lisäillään vähän oman pään mukaan. Iskän meininkiä!

    VastaaPoista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.