torstai 3. maaliskuuta 2011

Espanjalainen valkosipulikeitto - Sopa de ajo

Pepe on arkkitehti, kokki, rakastaja ja soittaja (aakkosjärjestys) Jumalan armosta. Ainakin omien sanojensa mukaan. Onneksi minulla ei ole tuosta rakastaja-jutusta kokemusta. Ja onneksi minulla näistä muista on. Erityisen ilahtunut olen Pepeltä saamastani espanjalaisen arkiruuan reseptistä. Erityisesti kylminä talvipäivinä valkosipipulikeitto (esp. sopa de ajo) on tosi maittavaa.

Ainekset (juuri sopiva määrä neljälle)

0,5 dl oliiviöljyä
4 isoa valkosipulin kynttä
200 g leipää (kuoreton, valkoinen) tai valmiita krutonkeja
1,5 l lihalientä
1/4 tl cayennepippuria
4 kananmunaa
persiljaa

Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen. Silppua valkosipulin kynnet ohuiksi viipaleiksi. Kuumenna öljy, lisää leipä kuutioina. Ruskista kauniin väriseksi. Kun leipä alkaa saamaan väriä, lisää valkosipulisuikaleet. Ennen kuin valkosipulilastut palavat pannulla, lisää lihaliemi ja cayennepippuri. Keitä sekoittaen noin viisi minuuttia. Kaada uunin kestävään kulhoon (tai neljään erilliseen kuppiin). Riko munat varovasti keiton pinnalle toisistaan selkeästi erilleen (tai joka kuppiin yksi muna). Älä riko munan keltuaista. Ripottele rohkeasti pinnalle persiljasilppua - tuore on aina parasta, mutta ihan hyvä tulee kuivatullakin.

Laita uuniin 225 asteeseen noin 15 minuutiksi. Tosi hyvää, mutta tosi kuumaa alussa. Älä polta suuta!

                                           Njam!

Keitto muuntautuu kätevästi kasvisruuaksi, kun jättää munan pois. En ole kokeillut, mutta voisin kuvitella sen maistuvan hyvältä myös ilman munaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.