perjantai 18. maaliskuuta 2011

Arabialainen kasvispata

Taas on viikko vierähtänyt ja edellinen suunnittelujakso eletty loppuun. Uusikin tuli eilen illalla tehtyä. Yllätyksekseni olen huomannut, että meillä taidetaan syödä aika paljon kasviksia. Kalaa voisi tietysti syödä vähän enemmänkin. No, meillä kuitenkin mennään tällä systeemillä. Ohjeissa en ole lähtenyt korvaamaan voita öljyllä viime aikoina. Tärkeimpänä ohjenuorana olen pitänyt edesmenneen arkkiatri Arvo Ylpön neuvoa: kaikkea saa syödä, kunhan syö kohtuudella. Siitä listasta tuli seuraavanlainen:

Lauantai               kasler-leike ja perunat
Sunnuntai             curry-banaaneja ja riisiä
Maanantai            bratwurstikeitto
Tiistai                   broilerikiusaus
Keskiviikko         kikhernewokki
Torstai                 broileripasta
Perjantai              jauhelihalasagne

Sen verran olen noista kävijäraporteista huomannut, että jos listalla on jotain mielenkiintoista, niin moni käy kyseisenä päivänä hyvissä ajoin katsomassa juttua sitä kuitenkaan vielä näkemättä. Tulen töistä neljän maissa, jonka jälkeen teen ruuan. Sitten tulevat muut pakolliset kuviot. Käytännössä ehdin päivittämään blogin vasta tuossa kahdeksan yhdeksän tietämissä ja sittenkin kuvien liittäminen jää monesti yhdeksän jälkeen. Että elkää hättäilkö, jos ei alkuillasta vielä odotettua tarinaa näy.

Tänään kuitenkin laitettiin arabialaista kasvispataa. Resepti oli alunperin keitolle Ruokatiedon keittokirjasta. Vähän olen viritellyt paremmin pakkausten koolle ja perheen ruokailutottumuksille sattuvaksi. Hyvin vähän kuitenkin.

Ainekset, riittää varmasti kahdeksalle

1 sipuli
200 g purjoa
2 isoa valkosipulin kynttä (alkuperäinen ohje: 1 kynsi)
170 g herkkusieniä (se Lidlin purkki. eikä jää tähteeksi), alkuperäinen ohje neuvoo 100 grammaa
2 porkkanaa
5 perunaa (olivat hitsin pieniä, ruokatiedon mukaan kaksikin riittää, kun ovat keskikokoisia)
2 rkl öljyä
1 rkl tomaattiketsuppia (onhan tämä sama kuin tomaattisose?)
1 tl paprikajauhetta
1 tl korianterijauhetta
1 dl punaisia linssejä
1 l vettä
500 g paseerattua tomaattia (minulla oli kyllä tarkoitus käyttää alkuperäisen ohjeen mukaisesti 4 dl tomaattimurskaa, mutta vahingoissa otin väärän purkin kun ovat niin saman näköisiä)
1 tl kuivattua basilikaa
2 laakerin lehteä
1 tl chambal oelek chilitahnaa
2 rkl sitruunamehua
2 tl suolaa (venäläisestä ruokasuola nro 1:stä tulee paras pata ja keitto, jos vain saat jonkun Venäjältä tuomaan)
mustapippurirouhetta
1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja

Lisäksi

1 dl kivettömiä mustia oliiveja
1 rkl kuivattua persiljaa
2 rkl (kylmäpuristettua) oliiviöljyä

Viipaloi sipuli, purjo ja herkkusienet. Kuumenna öljy kattilassa ja hauduta siinä sieniä, sipuleita, tomaattisosetta, paprikaa ja korianteria miedolla lämmöllä. Kääntele välillä. Voit heittää mukaan myös valkosipulit viipaloituna. Kun kattilasta alkaa nousta kypsyvän purjon tuoksu, siirry seuraavaan vaiheeseen.

Huuhtele linssit ja lisää ne sekä vesi, paseerattu tomaattimössö, basilika, laakerinlehdet ja chilitahna sekä sitruunamehu kattilaan. Kiehauta isolla teholla. Kun alkaa kiehumaan, pienennä tehoa ja hauduta 25 minuuttia.

Sillä aikaa kun kattilassa olevat aineet hautuvat liedellä, kuutioi kuoritut porkkanat ja perunat. Pilko myös aurinkokuivatut tomaatit pieneksi silpuksi. Kun seos on hautunut sen 25 minuuttia, lisää pilkotut tararat kattilaan. Hauduta 35 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää lopuksi oliivit, persilja ja oliiviöljy.



Jos tulee liikaa pippuria niin kuin minulla tänään, makua voi pehmentää juustoraasteella. Ei se silti äiskälle kelvannut. Äiskän asteikolla meni luokkaan 5. Minun piti käydä ostamassa kaupasta suklaata suurimpaan nälkään. Muutoin äänestettiin hyväksi äänin 3 - 1.

Kun sitä suklaata piti hakea ja saunakaljat sekä eiliseltä kauppareissulta unohtunut kookosmaito, niin nyt on kuukauden talousmenot 420 eurossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.