torstai 19. toukokuuta 2011

Linssimooni

Eilisessä tekstissä lupailin tälle päivää ravitsemusterapeutin näkemystä ruokavaliostamme. Ei tule ainakaan tänään. Oli nimittäin sattunut informaatiokatkos ja terapeutti ei ollut tutustunut aiheeseen ollenkaan. No, sellaista sattuu.

Eilen sattui ihmeellinen asia. Äiskä kotiutui reilut kaksi vuotta sitten. Sen jälkeen tässä ollaan menty aika lailla positiivisilla fiiliksillä eteenpäin. Minkäs sille voi, elämässä sattuu kaikenlaisia ikäviäkin asioita. Täytyy vain sopeutua ja yrittää pitää potutus ja katkeroituminen kaukana. Ne ovat vaarallisia tunteita, syövät miestä sisältä päin. Mutta myöhään eilen illalla kaikki sitten iski yhdellä kertaa päälle. Kaikki tuntui aivan turhalta ja mieliala äärettömän katkera. Miksi tämä on sattunut minulle? Aikani asiaa märehdittyäni pääsi itku ja silloin tajusin, että nyt on toimittava nopeasti. Kello on niin paljon, etten voi soittaa kenellekään. Facebook. Skype. Messenger. Jonkun on pakostakin oltava online-tilassa. Facebookista löytyi nykyisin Bonnin lähellä asuva entinen naapurin tyttö ja koulukaveri. Ei muuta kuin chattaamaan. "Litki, miulla on hirmu paha olla!" Voin kuvitella, että toisessa päässä ajatus laukkasi, että mistä on kysymys. Siinä kuitenkin vartti tuumailtiin ja olo helpotti. Aina kun on paha olla, on hyvä purkaa sitä oloa jollekin. Puhuminen auttaa aina. Kiitos Litki.

Harmonyn lapsille oli vaikeaa sanoa makaroni. Siksipä linssimakaroniruoka kääntyikin muotoon linssimooniruoka. 

Ainekset neljälle

Juomalasillinen vihreitä linssejä
2 sipulia
4 dl makaroneja
lihaliemikuutio
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
1 tl currya

Keitä linssejä puolisen tuntia lihaliemessä. Keitä makaronit. Kuullota pieneksi silputtu sipuli pannulla öljyssä. Lisää pannulle kypsät linssit, joista on valutettu vesi pois. Seuraavaksi valutetut makaronit pannulle. Mausta suolalla, pippurilla ja currylla. Sekoita hyvin. Pöytämausteeksi sattuu oikein hyvin ketsuppi.

Minusta ja Juniorista oli oikein hyvää, Mari ja kaverinsa eivät tykänneet.

6 kommenttia:

  1. Luojalle - tai jollekin - kiitos että löysit Litkin apuun! Siinä voi pikkusen mennä pää pimentoon, jos yhtäkkiä kaikki ns. kaatuu päälle eikä ole ketään kenelle puhua. Taas selvisit yhdestä koitoksesta :)
    Täytyy tunnustaa etten eläissäni ole syönyt linssejä..jostain syystä mieleeni tulee aina sammakonkutu, enkä edes ole nähnyt linssejä koskaan!

    VastaaPoista
  2. Mihkään pimentoon mee. Silloin pitää vain itkeä paha mieli pois. Ongelma on vain siinä, että minkä isompi suru sen pidempi itku. Aina pitäisi olla ihmisiä, joille voi puhua syvällisiäkin asioita.

    Kokeile aluksi vihreitä linssejä. Ovat mielestäni hyvin paljon herneen kaltaisia.

    VastaaPoista
  3. Positiivisella asenteella pääsee tosi pitkälle, ja sillä että pystyy kertomaan jollekin silloin kun tuntuu pahalta! On hyvä kun on joku jolle kertoa silloin kun kaikki tuntuu kaatuvan päälle.

    Linsseistä puheen ollen. Rakastan linssejä, linssikeittoa, liotettuja linssejä salaatissa. Ne ovat tosi hyviä!

    Ja vihreät linssit maistuvat melkolailla herneiltä. Punaisia ei tarvitse keittää niin kauan kuin vihreitä, eikä liottaakaan.

    Minä tykkään linsseistä sellaisenaan, eli laitan töihin salaatin edellisenä iltana valmiiksi, astian pohjalle lirautan pikkasen sitruuna- tai appelsiinimehua, lusikallinen linssejä siihen mehuun, sitten salaatti niiden päälle. Töissä salaatin sekoitus, ja linssit ovat mukavan pehmeitä ja maukkaita salaatin joukossa, sopivan al tende. Eikä salaattikastiketta tarvitse, sitruuna/tuoremehu ajaa sen asian.

    VastaaPoista
  4. Pitääkö linssejä liottaa??? Hyvä että joku kertoi minullekin. Minä olen vaan keitellyt.

    VastaaPoista
  5. Vihreitä linssejä suositellaan liotettaviksi puolisen tuntia ennen keittämistä, minä en liota koskaan. Punaisia ei siis edes neuvota liottamaan missään.

    Kuulemma saa vähän puuromaisempaa ruokaa jos liottaa, mutta se asia hoituu jos keittää tarpeeksi kauan.

    Jos keittää punaisia ja vihreitä linssejä yhdessä, silloin vihreät voi ensin liottaa, kun niissä on keittoaika pitempi. Punaisissa noin 20 min, vihreissä 30 min.

    Minä olen pistänyt kattilaan molemmat yhtä aikaa, ja punaiset ovat sitten saaneet keittyä "liian" kauan, ei mitään vikaa silloinkaan! :D

    Liotan linssit jos haluan ne sellaisenaan salaattiin, mutta laitan vain vähän mehua astian pohjalle, sitten linssit, sitten salaatit päälle viimeisenä ja syömisen alkaessa sekoitan koko höskän. Linssit likoavat yön aikana sopiviksi. Taisin kertoakin tuolla jossakin siitä.

    VastaaPoista
  6. Jos teet kasvisruokaa ja syömään tulee henkilö, joka ei syö ollenkaan lihaa, niin älä keitä linssejä lihaliemessä. En itse ole syönyt lihaa 24 vuoteen, joten lihaliemi esim. kasviskeiton osana saa vatsani myrskyämään. Kokeile vaihtoehdoksi kasvisliemikuutiota, ja vaikka vähän enemmän mausteita. Linssithän ovat papujen tavoin itsessään aika mauttomia, joten mausteita saa roiskia mielin määrin. Valkosipuli toimii hyvin!

    VastaaPoista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.