perjantai 20. huhtikuuta 2012

Pirttiviljelyä 2 ja viikon ruokalista

On se tämä maailman meno vaan mielenkiintoista. Vajaa neljä vuotta sitten, kun Äiskä sairastui, perheemme pankin kautta maksettavat laskut olivat yhteensä keskimäärin 1250 euroa kuukaudessa. Lapset olivat 12- ja 14-vuotiaita. Kuukausiraha 20-30 euroa kuukaudessa. Lapsilla ei isommin ollut maksullisia harrastuksia. Perheellä oli kaksi autoa ja läjä polkupyöriä. Autoista toinen myytiin heti Äiskän sairauden vakavuuden valjettua. Rahat riittivät tosi hyvin.

Nyt palkkani on pari sataa kuukaudessa pienempi, kuin silloisissa hommissa. Lasten kuukausiraha satasen per nuppi per kuukausi. Ja muutenkin 16- ja 18-vuotiaiden kulut ovat toista luokkaa kuin neljä vuotta sitten. Polkupyöriä toki on, mutta lisäksi on yksi mopo, josta pitäisi pyrkiä heinäkuussa eroon. Kaksi kevytmoottoripyörää ja yksi moottoripyörä ovat tulleet lisäksi pihaan. Lapsilla ei edelleenkään ole maksullisia harrastuksia, paitsi tietysti tuo pyörien kanssa touhuaminen. Ja perheen kuukausittain maksamat laskut ovat keskimäärin 1550 euroa! Vaikka lasten kuukausirahan ja lisääntyneiden ajoneuvojen vaikutuksen korjaisikin, niin eläminen on kallistunut. Joskus laskin, että kahdeksan prosenttia vuodessa. En tiedä tämän hetkistä tilannetta. Ei tarvitse kovin kummoista satunnaista menoa, kun kuukauden viimeinen viikko syödään puuroa ja makaronia ilman hifistelyä. Ja nyt niitä poikkeustapaus kuukausia on kolme kappaletta peräkkäin. Tässähän pitää ryhtyä huolestumaan omasta taloudenhoitokyvystä!

Joka tapauksessa, ovat ranskalaiset ruuat, joihin tarvitaan valkoviinejä ja muita herkkuja, jääneet enemmänkin pyhäpäivien iloksi. Ja toukokuussa on tavoite nuukailla virolaisia ruokia kokkaillen. Ja samalla syödä pakastinta tyhjäksi, jotta päästään kesällä ennen uutta täyttöä sulattamaan. Jospa tuo toukokuu menisi, ettei tarvitse viimeisellä viikolla puurolinjaan turvautua!

Toinen asia, joka on ihmetyttänyt minua, on tuo pirttiviljelmäni. Luulin, että aihe ei isommin kiinnosta ketään. Väärässä olin - kerrankin. Joten jatketaan asian esittelyä sitä mukaa kuin aihetta ilmaantuu. Ykkösosassa esittelin ensimmäisen vaiheen purkkikasvatuksessa olevat paprikat ja pisimmällä olevan chilin. Nyt kuvakavalkadina loput:

Purkkivaihetta seuraa maitotölkkivaihe. Kuvassa paprikan ja suippopaprikan taimia.

Pidemmälle ehtineitä terttu- ja kirsikkatomaatin taimia. Niitä pitkiä ja honteloita.

Ja seuraavaksi kolmen litran ruukkuihin tai muovisiin majoneesiämpäreihin. Vasemmalla habanero ja oikealla chili.

Se iso chili kukkii jo.

Ettei menisi ihan kasvitieteilyksi ja valittamiseksi, niin julkaistaan myös tulevan viikon ruokalista:

Lauantai       Porsaankylkeä ja porkkanoita (Ranska-teema)
Sunnuntai     Ginillä liekitettyä majavaa (sattui pakasteessa olemaan kolme kiloa läpyskähäntää)
Maanantai    makaronia ja nakkeja
Tiistai           hirven maksaa ja perunamuussia
Keskiviikko lettuja ja mansikoita
Torstai         ohrapuuro
Perjantai      keitettyä purjoa ja kinkkua (Ranska-teema)

Konepyöräilyä-sivuakin olen vähän päivitellyt. Kaveri reissulle on edelleen hakusessa.


8 kommenttia:

 1. Mainitsit että mopo olisi kaupan. tarkoitatko Riejua? saattaisin olla kiinnostunut kun alkaa kohta nuo kohteelle siirtymiset pitenemään.

  VastaaPoista
 2. Riejulla olisi tosiaan hyvä "kuntoilla", mutta ei taida ehtiä ajoissa, sillä tulee myyntiin vasta heinäkuussa.

  VastaaPoista
 3. Majavaa??? Hihihi. Mistäs sitä olet hankkinut?

  Minä sain kerran Virosta säilykepurkin nutrian lihaa. Lahjoitin sen tätini koiralle. Sinä olisit varmaan loihtinut siitäkin gourmet-illallisen.

  VastaaPoista
 4. Tossa jutussa on sitä jotain - oli rahaa tai ei!

  VastaaPoista
 5. iskä, varmaan tiedätkin että sinun pitää itse pölyttää nuo chilit? Pieni pensseli käy hyvin siihen hommaan. Ja sellainen kokemus on noista tomaatintaimista on, että niitä voi vähän heilutella kädellä väli että vahvistuvat(luulevat että tuulee)

  VastaaPoista
 6. Lisään vielä tomaatintaimista sen verran, ettei se haittaa vaikka ovat honteloita ja pitkiä. Sitten kun istutat ne ulos (ilmeisesti isoon ruukkuu tai multasäkkiin?), laita vaan reilusti sitä vartta maan sisään. Tomaatti kasvattaa juuria varresta, tulee hyvä juuret, ja kasvava uusi varsi on vankkaa. Tietysti pitää olla varovainen ettei kasvi katkea, ulos siirtäminen vaatii välillä melkoista akroatiaa.

  Ja sitten kun chilit on ulkona, niitä ei tarvitse enää pölyttää, paitsi jos ne ovat korkealla kerrostalon parvekkeella.

  VastaaPoista
 7. Juu, sinulla onkin komeat taimet jo, minulla tämä onkin vasta alkamista ja opettelua kaikki osaa sitten ensi vuonna oikein istuttaa, kun kirjoittelen vihkooni kuinka menee tänä vuonna.

  VastaaPoista
 8. jestas, mitä taimia!
  liskolandiassa ollaan ihan vauvoja vielä, niin chilit, habanerot kuin tomaatitkin.
  kurkut ja kurpelit laitankin vasta toukokuun alussa. ne nääs maistuu kissoille paremmin kuin muut (hajuherneist on syöty jo yli puolet, vaikka muka olen niitä niin varjellut..)

  olipa kiva löytää sut täältäkin. tule vastavierailulle.

  VastaaPoista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.