perjantai 13. huhtikuuta 2012

Gochujang bulgoki - mausteista porsaanlihaa korealaisittain

Vanhimmainen opiskeli aikoinaan vuoden vaihto-opiskelijana Etelä-Korean Taegun yliopistossa. Tykkäsi kyllä mausteisesta ruuasta jo sinne mennessään, mutta kotiin palattuaan oli kehittynyt oikeaksi mestariksi. Pääsiäisenä olimme, kuten jo kerroinkin vierailulla hänen ja perheensä luona Helsingissä. Minä pääsin hurmioitumaan aasialaiseen kauppaan. Kaikennäköistä kivaa tuli ostettua, kuten pakastettuja kanan sydämiä, jotka sitten unohdin Helsinkiin. Mutta parasta reissussa oli, kun Vanhimmainen lahjoitti minulle tuubin jotakin korealaista tököttiä. Neuvoi vielä, miten käytetään. Tökötin nimi on Gochujang ja pojan opettama ruoka on nimeltään

Gochujang bulgoki

1 kg porsaanlihasuikaleita
1 porkkana - kuori ja leikkaa tulitikun tapaisiksi suikaleiksi
1 iso siivutettu sipuli
4 - 5 valkosipulin kynttä murskattuna
3 rkl soijakastiketta
4 rkl Gochujang -chilitahnaa (minä tein puolen kilon satsin, johon laitoin 1 rkl. Oli niin mieto, että jopa Juniori ja Äiskäkin söivät). Tahnaa myydään aasialaista ruokaa myyvissä etnisissä kaupoissa.
2 rkl hunajaa
1 1/2 tl sokeria

Sekoita isossa kulhossa kaikki ainekset hyvin keskenään. Vanhimmainen neuvoi, että tässä vaiheessa kannattaa jättää vähintään viideksi tunniksi tekeytymään, eikä haittaa vaikka olisi seuraavaan iltaankin. Aina paremmalta maistuu, kun mausteet tasoittuvat lihassa. No minä en neuvoa muistanut, ja annoin marinoitua huikaisevat 15 minuuttia. Ei haitannut yhtään! 

Joka tapauksessa, kun lihat ovat seisoneet kulhossa mielestäsi riittävän kauan, paista seosta kuumalla pannulla ilman lisättyä rasvaa, kunnes lihat ovat kypsiä. Jos näyttää, että menee liian kuivaksi, voit lisätä ihan pikkuisen kuumaa vettä. Kyseessä ei kuitenkaan ole kastike, eli aika kuivaksi saakin mennä. Kun lihat ovat kypsiä ja porkkana al dente, on ruoka valmista tarjoiltavaksi keitetyn riisin kera.

Hyvää: 2 - 2. Syötävää 4 - 0. Äiskä rankeerasi asteikollaan kolmoseen. Juniori söi mukisematta. Minä ja Mari todettiin, että seuraavalla kerralla tehdään oma satsi täysillä tahnamäärillä eli tykättiin tosi paljon.

Illalla sitten pyöräytin koko perheen suosikin

Meerin mustikkapiiraan (lienee varsin perusresepti, mutta meillä kulkee tällä nimellä ja nimen on saanut siitä, että äitini aina tätä tekee)

1 muna
3 dl sokeria
3,5 dl maitoa
6 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhoa
100 g voisulaa tai 1 dl öljyä
1/2 l murskattuja ja sokeroituja mustikoita

Ainekset isoon kulhoon koko ajan sekoittaen. Kaada leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista 200 asteisessa uunissa keskitasolla 10 minuuttia. Lisää marjat ja paista vielä 20 minuuttia. Ota pois uunista, anna jäähtyä ja tarjoile. Jos haluat, että marjat uppoavat piiraan sisään, laita ne pellille samalla kuin taikina.


Tästä tykkäävät meillä kaikki.

Ps. Viikonlopusta on tulossa tosi vilkas, sillä ennen maanantai-aamua pitäisi olla tehtynä englantilaisia maalaismakkaroita, ukrainalaista zopanegraa ja provenselaista kalapataa. Ja jotain kivaa pitäisi viikon päähän keksiä majavasta, jonka vaihdoin työkaveriltani lampaanviululla. Jos jollakin on hyvä resepti nimismiehen lehmän maksan valmistamiseksi, niin sekin olisi tervetullut.

3 kommenttia:

  1. Tuo Gochujang bulgoki muistuttaa ruokaa jota minä teen aika usein. Chilitahnan ostan aina paikallisesta K-kaupasta, eikä se ole korealaista, mutta väkevyyttä riittää. Minä tykkäänkin aasialaisesta ruuasta, jossa on vahvat mausteet.

    Eilen tein kiinalaista ruokaa hapanimeläkastikkeella.

    Marjapiirakkaa kyllä tekisi mieli, mutta kun ei ole marjoja, ovat jo loppuneet.

    Onpas sinulla ruokaohjelmaa! :D

    VastaaPoista
  2. Ooo la laa, mitä muikeeta on tulossa keittiöstäsi! Erityisesti odotan majavan valmistusta kuin myös nimismiehen maksan - ei kun lehmän maksan - valmistusta. Maksa ei ole koskaan ollut mun bravuuri, majavasta puhumattakaan.

    VastaaPoista
  3. Maksastapa mie leikkaisia hirviän ohkaisia siivuja, vilauttaisin niille sulatetulla voilla silattua valurautapannua. Suolaisin ja pippuroisin siivut vasta pannulta noston jälken ja levittelisin leivinpaperille.

    Siivujen päälle silittäisin puolukkahilloa, käärisin rullalle ja varrastaisin hammastikulla.

    Nakkaisin pellilisen rullia tuokioksi uuniin grillivastuksen alle. Toimii loistavasti keitettyjen perunoiden ja sillä samaisella puolukkahillolla maustetun ruskean peruskastikkeen kanssa!

    Majavasta mitään tiedä...

    VastaaPoista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.