keskiviikko 21. maaliskuuta 2012

Sipuli (DDR)

On se vaan mukava, kun joskus huomaa työn ja vapaa-ajan asioiden osuvan yksiin. Olin tuossa jokunen aika sitten tilaisuudessa, jossa eri alojen tiedemiehet puhuivat tutkimuksistaan. Jutut liittyivät enimmäkseen puuhun ja metsään - paitsi yksi. Olivat tutkineet sipulin koostumusta. Sipulin koostumuksesta on yli 90 prosenttia sokeria! Aika yllättävä tieto minulle. Sipulille tyypillisen "väkevän" maun antavia happoja ja muita aineita on vain yksi prosentti. Ja sen veden vuotamisen silmistä saavat aikaan rikkiyhdisteet, jotka lähtevät sipulista leijailemaan ja silmään joutuessaan reagoivat silmän limakalvojen kanssa, ja tämä taas saa aikaan kirvelyn ja veden valumisen. Ovelasti se vaan tuo tieto lisääntyy välillä ihan vahingoissakin. Toisaalta taas tuntuu, että tällaisen tavallisen kotikokin elämän kannalta aikalailla turha tieto.

Tämänpäiväisessä ruuassa oli sipuliakin aika reilusti. Ruokana oli 80-luvun DDR:ssä suosittu 

porsaan sisäfilee olutkastikkeessa (siten kuin minä saksankielisen tekstin ymmärsin)

2 sipulia
2 valkosipulin kynttä
porsaan sisäfilee
öljyä
paprikajauhetta
2 dl olutta (Pirkka oli oikein hyvää)
2,5 dl lihalientä
120 g smetanaa
[2,5 dl hienoksi silputtuja vihanneksia kuten kaalia, porkkanaa ja vihreitä papuja]
minä korvasin edellisen parilla desillä hienoksi silputtua kaalia ja pussillisella keittojuureksia
1 tl suolaa
1 tl mustapippurirouhetta
1/2 tl cayennepippuria

Kuullota hienoksi silputtu sipuli öljyssä. Kumoa kattilaan. Leikkaa filee reilun sentin paksuiksi kiekoiksi. Paista nopeasti molemmilta puolilta pinta kiinni. Pyörittele molemmin puolin paprikassa. Paista 1,5 - 2 minuuttia puoleltaan pannulla. Nostele kattilaan sipulien päälle. Lisää olut ja lihaliemi, samoin kaalisilppu ja keittojuurekset. Anna kiehua porista hissukseen puolisen tuntia. Mausta suolalla,  pippurilla ja cayennella. Lisää viimeksi joukkoon smetana. Tarjoile keitetyn makaronin tai spagetin kera. 


Hyvää äänin 3 - 0. Äiskältä kakkonen. Marin kanssa todettiin, että konstailematonta perusruokaa, joka ei missään nimessä ollut pahaa, mutta ei toisaalta erityisen maukastakaan. Voisin kuvitella seuraavalla valmistuskerralla keskittyväni maustepuolen kohentamiseen.

Reseptin lähde: Ute Scheffler, Alles Soljanka oder wie? Das ultimative DDR-Kochbuch  1949 - 1989, Leipzig, 2000 

3 kommenttia:

 1. Mausteissa ei ainakaan ole vikaa, mutta ainahan saa kohentaa, mikä ei ole paha juttu ollenkaan.

  Sipulin rikkijutut olen aina tiennyt, mutta että 90% sokeria!!! Hallelujaa... Ilmankos kilot karttuu, kun ruokavaliossa on järkkymäärä sipulia :) No joo, vitsivitsi. Hyvä tieto kuitenkin, en enää karamellisoi sipulia sokerin tai siirapin kanssa kun ei oo tarvetta - hoituu issekseen sekin homma.

  VastaaPoista
 2. Elintarvikkeiden ravintoarvot ovat mielenkiintoisia, ja Fineli on mielenkiintoinen saitti. Sitä selatessa saa ajan kulumaan. Tässä sipulin tiedot Finelissä :)

  VastaaPoista
 3. Et selvästikään osaa käyttää olutta yms ruoan laitossa. Reseptit alkavat tällöin: ota tölkki olutta ja juo se varmistuaksesi laadusta. Ota..... Maista, ettei olut ole päässyt väljähtymään. Kuori.... Tarkista oluen maku jne. Loppupuoli reseptistä tahtookin sitten mennä vähän plörinäksi.

  VastaaPoista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.