perjantai 23. maaliskuuta 2012

Liikaa läskiä! (DDR)

Nyt se on loppu! Tämä jatkuvasti liian lihavana olo. Kaksi vuotta sitten lopetin tupakoinnin ja sen jälkeen tuli painoa 20 kiloa lisää. Ryhdyn kuntoilemaan. Halonhakkuuta kuten ennenkin. Lisäksi jumppaa joutoaikoina kotona. Ja hurjasti kävelyä. Ostin oikein askelmittarinkin halvalla kun Lidlistä sain. Tavoitteena on lisätä koko ajan kävelymäärää. Muuten hyvä homma, mutta vielä pitäisi oppia käyttämään sitä perkeleen mittaria! Tarkoitus olisi saada fyysinen kunto kohdalleen ennen heinäkuun motskariretkeä Kargopoliin. Niin, ja maisteri Siiskosen kanssa lyötiin veto, että se, kumpi hitaammin juoksee viisi kertaa Lykynlammen hyppyrimäen portaat ylös  elokuun ekana viikonloppuna, maksaa illan kaljat. Ja minä onneton en varmaan pääsisi niitä viittä kertaa edes kävellen ylös. Jotain tarttis tehdä!

Mutta hyvää ruokaa ei hylätä - korkeintaan määrää vähennetään. Tämänpäiväistä reseptiä piti muokkailla vähän sen mukaan, minkä ymmärsi ja mitä sattui muistamaan kaupasta tuoda. Ohje on samasta "Alles Soljanka oder wie? Das Ultimate DDR-Kochbuch 1949 - 1989" -kirjasta kuin kaikki muutkin (DDR) otsikon lisäviitteellä olevat tekstit. Ohessa alkuperäinen ohje, suluissa käyttämäni määrät ja aineet.

Vanhaberliiniläinen perunakeitto - Altberliner Kartoffelsuppe (aika sopivasti kuudelle)

6dl lihalientä (6 dl vettä + lihaliemikuutio)
400 g perunoita (9 keskikokoista perunaa)
150 g bockwurstia - bockwurstia saa Lidlissä lasipurkeissa (täräytin 400 g HK:n punaista)
120 g vähärasvaista pekonia (200 g pekonisuikaleita)
50 g selleriä (kolme sellerin vartta)
200 g kevätsipulia (100 g)
50 g hapankermaa eli smetanaa (luin reseptin huolimattomasti, joten laitoin keittoon kaupasta ostamani 2 dl ruokakermaa)
50 g porkkanaa (puolikas isosta porkkanasta)
1/2 nippu (?) ruohosipulia (1 rkl kuivattua ruohosipulia)
1/2 nippu persiljaa (1 rkl kuivattua)
2 siivua vaaleaa leipää (en käyttänyt ollenkaan)
suolaa (lihaliemessä on niin paljon suolaa, että en lisännyt ollenkaan.)
pippuria
meiramia
valkosipulisuolaa (murskattu valkosipulin kynsi)

Laita vesi kiehumaan, lisää siihen lihaliemikuutio, pippuri, meirami ja kuoritut sekä pienityt perunat. Kun perunat ovat pehmeät, pyörittele ne soseeksi vaikkapa sauvasekoittimella. Lisää joukkoon pekoni, kevätsipulihake, pieniksi kuutioitu porkkana ja silputtu selleri. Kun lisätyt kasvikset alkavat pehmetä, lisää kerma tai smetana, kumpaa nyt sitten käytätkin. Varmasti creme fraiche antaa ihan yhtä hyvän säväyksen. Minä laitoin tässä vaiheessa kattilaan myös valkosipulimurskan sekä persiljan ja ruohosipulin. (Alkuperäinen ohje neuvoo nyt sitten vähässä voisulassa kevyesti ruskistamaan kuutioidut valkoiset leivät ja maustamaan ne valkosipulisuolalla.) Pieni makkara ja paista palaset kauniin ruskeaksi. Ja taas minä poikkesin reseptistä, sillä kumosin paistetut makkarapalat kattilaan, sekoitin ja tarjoilin. Ohjeen mukaan keitto, makkarat ja leipäkuutiot tarjoillaan erikseen ja jokainen laittaa niitä lautaselleen mieleisensä määrän. Ja samoin alkuperäisen ohjeen mukaan ruohosipuli ja persilja lisätään vasta pöydässä maun mukaan joukkoon.

Oikein hyvää äänin 4 - 0. Äiskän asteikolla 3. Niin hyvää, että kukaan ei muistanut kuvan ottoa.

6 kommenttia:

  1. Kai se on universaali juttu toi painon lisääntyminen kun tupakoinnin lopettaa. Mä kun tupakoinnin lopetin 2008 niin salakavalasti se painokin nousi kun aloin tieten liikaa makiaa napostelemaan. Nyt on lähtenyt lähes 30 kiloa. Lähes kun saakeli soikoon uupuu 1,7 kiloa 30 kilon maagisesta rajasta ja tuntuu siltä että se toi paino on jämähtänyt pysyvästi samalle kohtaa kun ei tipu ei vaikka mitä tekee. Ostin sitten kaupasta kasviksia ja ajattelin että popsin tomaatteja ja kurkkua ja raejuustoa kun nälkä yllättää ruokailujen välissä.

    Ostettiin ukkokullan kanssa pienempiä lautasia niin ruoka-annoksetkin pieneni samalla. Ja muutenkin tehtiin ruokaremontti niin se toi mun paino on tippui tavallaan siinä samalla ohessa ihan huomaamatta vaikken mä mitään liiemmälti edes tehnyt. Nyt vaan on ihan pakko saada vielä ainakin 5 kiloa puristettua pois ...

    VastaaPoista
  2. No nyt on heitetty haaste kehään Maisteri Siiskoselle, mutta täällä ei heitetä pyyhettä kehään! Aion aloittaa vimmatun kävelyn heti tänään...onhan se ihan pakko, koska minä en ainakaan nykykunnolla kiipeä niitä portaita viidesti.

    Koitahan löytää DDR ruokaoppaista oikein rasvaisia ruokalajeja, jotta minulla on edes pieni mahdollisuus!

    VastaaPoista
  3. Oletko käynyt patrik borgin sivuilla = Pöperöproffa.
    Hänen kirjoituksestaan oli minulle paljon apua, tarkemmin enimmmillään 28 kg :)

    VastaaPoista
  4. Aika hurja haaste. Suosittelen lämpimästi sopimaan etukäteen, miten haaste ratkeaa, ellei kumpikaan selviydy viittä kertaa portaista ilman sydärin vaaraa. Ei millään pahalla :)

    Herkullinen keitto. Varsiselleri on taas vaipunut minulla unholaan. Korjaan asian pikimmiten.

    VastaaPoista
  5. Taitaa tuo 20 kilon painonnousu olla aika vakio tupakoinnin lopetuksen tuloksena. Minulle kävi samoin, kun n. 3-4 vuotta sitten lopetin. En edes muista tarkemmin milmoin se oli, kun olen niin monta kertaa elämäni aikana tupakkalakon aloittanut ja menee jo vuodet sekaisin. 18 kiloa tuli sen jälkeen vuodessa. Ja sitten meni toinen vuosi, kun ne tiputin. Jos helpolla haluaisi laihtua, niin se olisi tuo tupakka vaarallisen helppo keino siihen...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kieltämättä käynyt mielessä, että mitäpä jos aloittaisin nikotiinitablettien imeskelyn...

      Toistaiseksi olen hylännyt ajatuksen. Vähemmän tavaraa suusta alas taitaa myös olla aika hyvä konsti.

      Poista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.